Μοίραζαν διπλώματα οδήγησης στην Περιφέρεια Αττικής εισπράττοντας χιλιάδες ευρώ – Βολές ΣΥΠΑ κατά Πατούλη

Αυτοκίνητο
Μοιραστείτε το:

Καλωδίωναν υποψήφιους για να περνούν τις εξετάσεις

Στη σύλληψη 13 ατόμων, οι οποίοι εμπλέκονται σε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην έκδοση ψευδών αδειών ικανότητας οδήγησης και πιστοποιητικών επαγγελματικής ικανότητας, στην Περιφέρεια Αττικής, προχώρησαν οι αρχές.

Πώς δρούσαν…

Συγκεκριμένα, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής κατάφερε μετά από ενδελεχή και συστηματική έρευνα να εξαρθρώσει εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης και υπαλλήλους Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών, οι οποίοι μέσω της ψευδούς βεβαίωσης – νόθευσης, της δωροδοκίας και της δωροληψίας, επεδίωκαν και κατάφερναν, να αποκτούν άδεια ικανότητας οδήγησης, άτομα που -υπό κανονικές συνθήκες- θα αποτύγχαναν στις σχετικές εξετάσεις.

Συνολικά συνελήφθησαν 13 άτομα, ενώ κατηγορούνται 58 ακόμη. Πρόκειται δηλαδή για μία πολυπληθή εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας είχαν ως μοναδικό σκοπό την επίτευξη παράνομου και κυρίως εύκολου κέρδους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων τους.

Είχαν βγάλει πάνω από 680.000 ευρώ

Για να πετύχουν τον σκοπό τους, είχαν καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης ώστε να πετυχαίνουν στις εξετάσεις οι υποψήφιοι, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός, όπως ακουστικά «ψείρες», μικροκάμερες και συσκευές αναμετάδοσης δεδομένων διαδικτύου (wifi modem).

Ωστόσο, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι, μέλη της οργάνωσης δεν δίσταζαν να εφαρμόσουν τακτικές εκφοβισμού, σε βάρος συγκεκριμένων στελεχών της υπηρεσίας που διενεργούσε τις εξετάσεις, όταν εκείνα προέβησαν σε εντατικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα τη σύλληψη αρκετών εξεταζόμενων.

Έβγαζαν πλαστά διπλώματα οδήγησης με ταρίφα στα 2.000 ευρώ – Πώς έστησαν την κομπίνα

Η εγκληματική οργάνωση, η δράση της οποίας ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, μέσω του «λαδώματος» εξέδιδε άδειες ικανότητας οδήγησης σε άτομα που -υπό κανονικές συνθήκες- θα αποτύγχαναν στις σχετικές εξετάσεις.

Λόγω της δράσης του κυκλώματος, περίπου 340 άτομα, κυρίως αλλοδαποί από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, κατάφεραν να πάρουν άδειες ικανότητας οδήγησης και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας, με τα μέλη να αποκομίζουν όφελος ύψους 680.000 ευρώ.

Ποια ήταν η έδρα και η δράση του κυκλώματος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η έδρα του κυκλώματος βρισκόταν έναν όροφο κάτω από το γραφείο του Υπουργού Μεταφορών, οι οποίοι κινούνταν χωρίς να δημιουργήσουν υποψίες λόγω της εμπλοκής των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών.

Η δράση του κυκλώματος λάμβανε χώρα κατά τη διάρκεια εξετάσεων για την απόκτηση των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών επαγγελματικής ικανότητας.

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονταν η «ταρίφα» που έπρεπε να πληρώσουν οι υποψήφιοι, έφτανε τα 2.000 ευρώ, με τα 500 από αυτά να καταλήγουν στους εξεταστές που συνεργάζονταν με το κύκλωμα, οι οποίοι έκαναν τα «στραβά μάτια».

Μία ημέρα πριν τη θεωρητική εξέταση των υποψηφίων, κυρίως αλλοδαπών, οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών που εμπλέκονταν στο κύκλωμα, λάμβαναν τις φωτογραφίες των «πελατών», τους οποίους άφηναν να εισέλθουν στο χώρο χωρίς έλεγχο.

Την ημέρα των εξετάσεων, οι αλλοδαποί υποψήφιοι οδηγοί έφταναν στην έδρα του κυκλώματος και ανενόχλητοι έμπαιναν στο εξεταστικό κέντρο του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, στο Χολαργό.

Μέσα σε μάσκες για τον κορωνοϊό έβαζαν τις κάμερες -Είχαν ακουστικά & μικρόφωνα

Κατά την εξέταση, οι υποψήφιοι οδηγοί που είχαν χρηματίσει τα μέλη του κυκλώματος, έφεραν επάνω του κρυμμένα ακουστικά, τη λεγόμενη «ψείρα», αλλά και μικροκάμερα, ώστε να μεταδίδουν την εικόνα των γραπτών στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι υποψήφιοι οδηγοί ακόμα και μέσα σε μάσκες κορωνοϊού, έκρυβαν τις μικροσκοπικές κάμερες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιούσαν κάμερα από «smart watch» ή αλλιώς «έξυπνο ρολόι».

Μάλιστα, η οργάνωση του σχεδίου είχε και συνέχεια… Προμήθευαν τους εξεταζόμενος ακόμη και με μπλούζες, που είχαν ενσωματωμένα καλώδια, μικρόφωνα και ακουστικά για να γίνεται η αναμετάδοση της εικόνας.

Κατά την εξέταση, στην άλλη άκρη του ακουστικού και της οθόνης βρισκόταν ένα μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και τους έδινε τις σωστές απαντήσεις ώστε να επιτύχουν στις θεωρητικές εξετάσεις.

«Τα μέλη του κυκλώματος εκφόβιζαν τους ελεγκτές»

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Δημήτριος Δάβαλος, τα μέλη της οργάνωσης δεν δίσταζαν να εφαρμόσουν τακτικές εκφοβισμού, σε βάρος συγκεκριμένων στελεχών της υπηρεσίας που διενεργούσε τις εξετάσεις, όταν εκείνα προέβησαν σε εντατικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα τη σύλληψη αρκετών εξεταζόμενων.

——————-

ΣΥΠΑ για “πλαστά διπλώματα”: Τους 2 από τους 4 συλληφθέντες τους «έχρισε» ο ίδιος ο κ. Πατούλης

Ο ίδιος ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, έχρησε τους δύο από τους τέσσερις συλληφθέντες για την κομπίνα με τα διπλώματα οδήγησης, στη Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών του Κεντρικού Τομέα Αθήνας τον Απρίλιο του 2021, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ).

Παράλληλα, ο ΣΥΠΑ καταδικάζει τα εν λόγω φαινόμενα και τη στάση κάθε επίορκου υπαλλήλου, ενώ ζητά από τις αρμόδιες αρχές να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση αλλά και σε κάθε άλλη σχετική καταγγελία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με αφορμή τις συλλήψεις για «πλαστά διπλώματα» και ιδιαίτερα τεσσάρων υπαλλήλων της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών του Κεντρικού Τομέα Αθήνας και τις έρευνες, που διενεργούνται θεωρούμε ότι όχι μόνο είναι αναγκαίο να καταδικάσουμε τα φαινόμενα αυτά και τη στάση κάθε επίορκου υπαλλήλου, αλλά και να σημειώσουμε τα εξής:

Απαιτείται οι αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν και να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση αυτή αλλά και σε κάθε άλλη σχετική καταγγελία. Ζητάμε να διερευνήσουν επιτέλους τα πάντα, να ρίξουν άπλετο φως σε όλες αυτές τις υποθέσεις, να αποδοθούν όλες οι ευθύνες, να φτάσουν το μαχαίρι στο κόκκαλο… ανεξάρτητα από τη θέση που μπορεί να κατέχει κάθε εμπλεκόμενος. Για εμάς οι επίορκοι υπάλληλοι με τις απαράδεκτες και καταδικαστέες πράξεις τους έχουν θέσει τον εαυτό τους απέναντι από κάθε τι συλλογικό και ανθρώπινο και δεν μπορούμε να ανεχόμαστε να αμαυρώνουν με τη στάση τους, τους υπόλοιπους υπαλλήλους.

Για  άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκαν καταγγελίες που ακούγονται χρόνια τώρα για τα ζητήματα των αδειών οδήγησης, που αν και είναι σοβαρά και σχετίζονται με την οδική ασφάλεια και τη ζωή των ανθρώπων, καμιά μέχρι τώρα κυβέρνηση δεν τα έλυσε, καμιά δεν αντιμετώπισε το διάτρητο πλαίσιο που υφίσταται, που οδηγεί στη διαβλητότητα των εξετάσεων και αφήνει το περιθώριο σε κάθε είδους διαφθορά και διαπλοκή.

Παρά τις συχνότατες παρεμβάσεις μας προς την κυβέρνηση, σημερινή & χθεσινή, προς το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων και προς τις Περιφερειακές αρχές συνεχίζεται η ίδια κατάσταση με ένα αναχρονιστικό και διάτρητο νομικό πλαίσιο, που δημιουργεί το έδαφος για κάθε είδους παράτυπες ή και έκνομες ενέργειες, συντηρώντας το απόστημα. Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες όχι μόνο γιατί δεν θέλουν να σκύψουν στο πρόβλημα, αλλά και γιατί αποδέχονται εισηγήσεις και προτάσεις αμφίβολης προέλευσης και σκοπιμότητας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι παρά τη σχετική ανάδειξη του ζητήματος από την ΟΣΥΑΠΕ (108.22-ΟΣΥΑΠΕ Να ληφθούν μέτρα για την ομαλή & αδιάβλητη διενέργεια των θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών και οδηγών στις Δ-νσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών) ακόμα και σήμερα δεν έχει νομοθετηθεί το ζήτημα της υποχρεωτικής προμήθειας, εγκατάστασης και λειτουργίας εξοπλισμού συσκευών διακοπής ασύρματης επικοινωνίας, απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων, όλων των συσκευών επικοινωνίας και κάθε άλλου ηλεκτρονικού ή άλλου μέσου, το οποίο καθιστά διαβλητή ή εμποδίζει τη διαδικασία της θεωρητικής εξέτασης (κλωβοί/ τα λεγόμενα jammers). Η φορητή συσκευή η οποία έχει νομοθετηθεί για να ανιχνεύεται ασύρματη επικοινωνία δεν είναι αποτελεσματική, αφού η λειτουργία της είναι ενδεικτική, γιατί υπάρχει πλήθος συχνοτήτων κλπ, που σημαίνει ότι μπορεί ακόμα κι όταν χρησιμοποιείται να μην εντοπίζει τη συγκεκριμένη συχνότητα, σκόπιμα ή όχι.

Και βέβαια το διάτρητο πλαίσιο δεν αφορά μόνο τις άδειες οδήγησης…

Οι ευθύνες του Περιφερειάρχη κ. Πατούλη δεν κρύβονται από τις βαρύγδουπες δηλώσεις για τα αυτοδίκαια προβλεπόμενα από τον υπαλληλικό κώδικα και το πειθαρχικό δίκαιο. Δεν θα σταθούμε ούτε στα συγχαρητήρια, που μοίραζε στους συγκεκριμένους, ούτε στις φωτογραφικές αγκαλιές…, ούτε στο πως έκανε πως δεν άκουγε σε ότι προτείναμε ενάντια στη διαβλητότητα των διαδικασιών, παρά μόνο σε δύο ενδεικτικά συμβάντα. Τους δύο από τους τέσσερις συλληφθέντες τους «έχρισε» ο ίδιος προϊσταμένους στην εν λόγω Δ/νση τον Απρίλιο του 2021 !!!, βεβαίως με το «αξιοκρατικό» κριτήριο της συμμετοχής τους στο ψηφοδέλτιο της Αναγέννησης/ΔΑΚΕ, που έστησε…

Πρόσφατα επίσης έφτασε στο σημείο όχι μόνο να αποδεχτεί την άρνηση υπηρεσιακού στελέχους της εν λόγω Δ/νσης να καταθέσει σε σχετική ΕΔΕ που διεξαγόταν, αλλά και να αφαιρέσει την ΕΔΕ, από τον Διευθυντή που την διεξήγαγε, επειδή προφανώς τα ερωτήματα και τα ζητήματα που έθετε έφερναν στο προσκήνιο ευθύνες και παραπτώματα!!!

Είναι αυτονόητο ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα πετάξει κάθε διαπλεκόμενο, κάθε επίορκο «σαν την ήρα από το στάρι»…

Ο Σύλλογος θα συνεχίζει να στηρίζει όλες και όλους τους συναδέλφους που εργάζονται και διεκδικούν με το κεφάλι ψηλά, που αγωνίζονται και δεν ξεπουλιούνται για τίποτα…, στους συναδέλφους των Δ/νσεων Μεταφορών που στάθηκαν όρθιοι απέναντι στους εκβιασμούς.

——————–

Συλλήψεις τεσσάρων υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής για κομπίνα με τα διπλώματα οδήγησης

Σε συλλήψεις τεσσάρων υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών του Κεντρικού Τομέα στην Περιφέρεια Αττικής και στελεχών τεσσάρων μεγάλων Σχολών Οδηγών προχώρησε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του aftodioikisi.gr η Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι συλλήψεις έγιναν χθες νωρίς το πρωί στα σπίτια των κατηγορούμενων.

Πρόκειται για τους:

  • Γ.Τ προϊστάμενο, στέλεχος της ΔΑΚΕ, εκλεγμένο στο Σύλλογο Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) και στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ)
  • Ε.Π., προϊστάμενο, επίσης στέλεχος της ΔΑΚΕ που ήταν υποψήφια στις τελευταίες εκλογές αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.
  • Τους υπαλλήλους Β. και Τ. (επώνυμα)
  • Πιθανότατα τέσσερα στελέχη από ισάριθμες μεγάλες Σχολές Οδηγών.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για τις λεγόμενες «στημένες αίθουσες», δηλαδή για εξετάσεις θεωρητικών μαθημάτων για άδεια οδήγησης στις οποίες:

-Εξετάζεται άλλος (πχ υπάλληλος της Σχολής Οδηγών) αντί για το πρόσωπο που πρέπει να εξεταστεί.

Εξετάζονται μετανάστες, οι οποίοι έχουν μηδενική ή ελάχιστη γνώση ελληνικών.

Το παρασκήνιο της μη ανακοίνωσης

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι συλληφθέντες παραμένουν ακόμη στη ΓΑΔΑ, ενώ εντύπωση προκαλεί η ολιγωρία του, συνήθως λαλίστατου, υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, να ενημερώσει το ΥΠΡΟΠΟ και η ΓΑΔΑ τους πολίτες για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα τόσο στο ΥΠΡΟΠΟ όσο και στην Περιφέρεια Αττικής, αποδίδουν το γεγονός στο ότι δύο από τους συλληφθέντες είναι μέλη της ΔΑΚΕ αλλά και στο ότι η υπόθεση αφορά την Π. Αττικής, καθώς είναι γνωστό ότι ο κ. Θεοδωρικάκος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, στηριζόμενος στην βοήθεια που του προσφέρει στην προσπάθεια εκλογής του στο Νότιο Τομέα.

——————–

Ετσι «μοίραζαν» διπλώματα οδήγησης – Καλωδίωναν υποψήφιους για να περνούν τις εξετάσεις

Στη σύλληψη 13 ατόμων, οι οποίοι εμπλέκονται σε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην έκδοση ψευδών αδειών ικανότητας οδήγησης και πιστοποιητικών επαγγελματικής ικανότητας, προχώρησαν οι αρχές.

Συγκεκριμένα, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής κατάφερε μετά από ενδελεχή και συστηματική έρευνα να εξαρθρώσει εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης και υπαλλήλους Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών, οι οποίοι μέσω της ψευδούς βεβαίωσης – νόθευσης, της δωροδοκίας και της δωροληψίας, επεδίωκαν και κατάφερναν, να αποκτούν άδεια ικανότητας οδήγησης, άτομα που -υπό κανονικές συνθήκες- θα αποτύγχαναν στις σχετικές εξετάσεις.

Συνολικά συνελήφθησαν 13 άτομα, ενώ κατηγορούνται 58 ακόμη. Πρόκειται δηλαδή για μία πολυπληθή εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας είχαν ως μοναδικό σκοπό την επίτευξη παράνομου και κυρίως εύκολου κέρδους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων τους.

Είχαν βγάλει πάνω από 680.000 ευρώ

Για να πετύχουν τον σκοπό τους, είχαν καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης ώστε να πετυχαίνουν στις εξετάσεις οι υποψήφιοι, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός, όπως ακουστικά «ψείρες», μικροκάμερες και συσκευές αναμετάδοσης δεδομένων διαδικτύου (wifi modem).

Ωστόσο, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι, μέλη της οργάνωσης δεν δίσταζαν να εφαρμόσουν τακτικές εκφοβισμού, σε βάρος συγκεκριμένων στελεχών της υπηρεσίας που διενεργούσε τις εξετάσεις, όταν εκείνα προέβησαν σε εντατικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα τη σύλληψη αρκετών εξεταζόμενων.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2022, τα μέλη της οργάνωσης, πέτυχαν να χορηγήσουν με παράνομο τρόπο 340 άδειες ικανότητας οδήγησης και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας, αποκομίζοντας όφελος ύψους 680.000 ευρώ.

Πώς δρούσαν

Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος 58 ακόμη ατόμων, σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου για παράλειψη που αντίκεται στα καθήκοντά του, ψευδής βεβαίωση – νόθευση, παράβαση καθήκοντος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατοχή γνήσιων και πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και νομοθεσία περί όπλων.

Για τη διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων ενώ εφαρμόστηκαν και ειδικές ανακριτικές πράξεις, στο πλαίσιο των οποίων στοιχειοθετήθηκε ο τρόπος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης ( modus operandi ).

Συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης αναζητούσαν και έρχονταν σε επαφή με υποψήφιους, οι οποίοι αδυνατούσαν να επιτύχουν στις εξετάσεις, είτε λόγω ικανοτήτων είτε επειδή δεν γνώριζαν τη γλώσσα. Στο πλαίσιο αυτό, τους ενημέρωναν για τη διαδικασία, ενώ την προηγούμενη των εξετάσεων απέστελλαν στους επιτηρητές – υπάλληλους, μέλη της οργάνωσης, τις φωτογραφίες και τα στοιχεία των εξεταζόμενων.

Την ημέρα της εξέτασης τοποθετούσαν σε κατάλληλα σημεία στο σώμα και τα ρούχα των υποψηφίων οπτικοακουστικές συσκευές (ακουστικά τύπου «ψείρα» και μικροκάμερα), ενώ εντός σακιδίου ή σακούλας, που έφερε ο εξεταζόμενος, έκρυβαν συσκευή αναμετάδοσης δεδομένων, ώστε να έχουν ζωντανή εικόνα.

Έλεγχος και δοκιμή ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε εξεταζόμενο

Μάλιστα, φρόντιζαν να δίνουν ειδικές οδηγίες για τα ρούχα που έπρεπε να φοράει ο υποψήφιος, ώστε να μην εντοπίζονται οι συσκευές ενώ διέθεταν και μπλούζες με προεγκατεστημένο εξοπλισμό, τις οποίες χορηγούσαν στους εξεταζόμενους. Σε αρκετές ωστόσο περιπτώσεις η μετάδοση της εικόνας επιτυγχανόταν μέσω «έξυπνου ρολογιού», που έφερε κάμερα ή τοποθετούσαν αυτή μέσα στη μάσκα προστασίας από τον κορονοϊό.

Ακολούθως, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, με τη χρήση αυτού του εξοπλισμού, κατεύθυναν τους εξεταζόμενους και τους υποδείκνυαν τις σωστές απαντήσεις.

Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της δράσης τους ήταν ότι, σε περίπτωση που ο εξεταζόμενος ήταν αλλοδαπός και δεν γνώριζε ελληνικά, χρησιμοποιούσαν διερμηνέα ενώ όταν οι υποψήφιοι ήταν περισσότεροι, το μέλος της οργάνωσης που υπαγόρευε τις απαντήσεις, ενεργοποιούσε εναλλάξ τη λειτουργία «αναμονή κλήσης».

Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της όλης διαδικασίας διαδραμάτιζαν οι επόπτες ή επιτηρητές, οι οποίοι παραλείποντας να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, συνέβαλαν καθοριστικά στη μείωση των πιθανοτήτων να συλληφθεί ο εκάστοτε εξεταζόμενος.

Όπως προέκυψε, πριν την εξέταση, κάθε υποψήφιος κατέβαλε -κατά μέσο όρο- το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, γνωρίζοντας ότι μέρος αυτών και συγκεκριμένα 500 ευρώ, προορίζονταν για υπάλληλο της αρμόδιας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τα υπόλοιπα μοιράζονταν ανάλογα με τον εκάστοτε ρόλο (ιδιοκτήτης σχολής, μεσολαβητής, διερμηνέας).

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, σχολές οδηγών και γραφεία υπαλλήλων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 370 ευρώ,
  • 2 πιστόλια και περίστροφο,
  • 117 εξαρτήματα οπτικοακουστικού εξοπλισμού (μικροκάμερες, ακουστικά «ψείρες», μπλούζες με τοποθετημένο εξοπλισμό σε αυτές κ.α.)
  • 50 κινητά τηλέφωνα,
  • πλήθος υπολογιστών και χειρόγραφων σημειώσεων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα, για την ταυτοποίηση και άλλων μελών της οργάνωσης καθώς και υποψηφίων που απέκτησαν παράνομα άδεια ικανότητας οδήγησης ή Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας.

Μοιραστείτε το:
Tagged