Μπορεί ειδήσεις να μην προέκυψαν στο χθεσινό Συνέδριο της ΚΕΔΕ όσον αφορά το θεματικό αντικείμενό του, δηλαδή τη συνταγματική αναθεώρηση, η αυτοδιοικητική είδηση της ημέρας ήρθε όμως από την παρέμβαση της Αντιπρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κας Γ. Μαραγκού.
Η Αντιπρόεδρος, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τους Αιρετούς ότι, βάσει πληροφοριών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,επίκειται νομοθετική ρύθμιση εξάμηνης παράτασηςτου προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δαπανών των Δήμων.
Προς τεκμηρίωση της παράτασης, ανέδειξε δύο διαπιστώσεις.Κατ’ αρχάς, ότι όλοι οι Δήμοι δεν βρίσκονται στο ίδιο στάδιο, με μια σειρά εξ αυτών (νησιωτικοί, ορεινοί) να αντιμετωπίζουν εγγενείς δυσκολίες. Επιπλέον, ότι στους Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης παρατηρήθηκε αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ως αντανακλαστική συνέπεια στην κατάργηση του προληπτικού ελέγχου, με τη Χώρα όμως να έχει αναλάβει υποχρέωση μη αύξησης των ληξιπρόθεσμων στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Υπενθυμίζουμε ότι η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου ψηφίστηκε πρώτη φορά εντός του Μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ την παραμονή Δεκαπενταύγουστου 2015(συγκεκριμένα στην Ενότητα 2.4.1. του ν.4336/2015). Εν συνεχεία νομοθετήθηκε με προσδιορισμό της 1/1/2019 για τους ΟΤΑ, στην παρ.10 του αρ.10 του ν.4337/2015.
Η ενημέρωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί επικείμενης εξάμηνης παράτασης, καθώς και η επιχειρηματολογία του, εφόσον ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο, αποτελούν “δικαίωση” της προσπάθειας της Παράταξης “Αυτοδιοικητικό Κίνημα”στην ΚΕΔΕ.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Επικεφαλής του “Αυτοδιοικητικού Κινήματος”, Απ. Κοιμήσης, όλο το προηγούμενο διάστημα-σχεδόν σε κάθε Συνεδρίαση του Δ.Σ.–υπενθύμιζε και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τη σημασία του προληπτικού ελέγχου στη λειτουργία των Δήμων ανά την Ελλάδα, συνδυαστικά με τις υπόλοιπες νομοθετικές παρεμβάσεις που η Κυβέρνηση έχει επιβάλλει στους ΟΤΑ.
Το “Αυτοδιοικητικό Κίνημα”, δεν σταμάτησε να αναδεικνύει τις επιπτώσεις για τις Οικονομικές Υπηρεσίες των Δήμων, σημειώνοντας επιπλέον ότι – ακόμη και εάν γινόταν επίκληση μνημονιακού εμποδίου ως προς τη διατήρηση του ελέγχου – υπήρχε επιχειρηματολογία/τρόπος αυτό να αρθεί.
—————————–
Αποσπάσματα με όσα επί λέξει ανέφερε κατά το χθεσινό Συνέδριο η Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς τους Αιρετούς:
“ (…) Αναφορικά με την προληπτικό έλεγχο των δαπανών.
Η αλήθεια είναι ότι η μη άσκηση προληπτικού ελέγχου δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε προβλεφθεί με ένα νόμο, τον 4337/2015. Το θέμα είναι ότι στο μεσοδιάστημα το σύστημα έτσι όπως έχει λειτουργήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει προετοιμαστεί ανάλογα για να μην έχει τον προληπτικό έλεγχο του Ε.Σ., αυτό είναι πραγματικά μια διαπίστωση.
Μία άλλη διαπίστωση που έχουμε κάνει εσωτερικά είναι ότι όλοι οι Δήμοι δεν βρίσκονται στο ίδιο στάδιο εξάρτησης της σωστής λειτουργίας τους από προληπτικό έλεγχο. (…) Υπάρχει μια σειρά Δήμων νησιωτικών και ορεινών, οι οποίοι έχουν εγγενείς δυσκολίες, τέτοιας μορφής που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα με την επέμβαση σε κάποιους από τους τομείς που θα μπορούσαν να δώσουν μια βελτίωση.
Θυμίζω ότι ο έλεγχος στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, δηλαδή στις υποχρεώσεις των Δήμων που τις αφήνουν απλήρωτες, επικεντρώθηκε και σε Δήμους προβληματικούς και σε Δήμους με συστήματα εσωτερικού ελέγχου και εκτιμούμε ότι ως μια 1ηαντίδραση στην κατάργηση, στη μη άσκηση προληπτικού ελέγχου στους Δήμους, θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Δήμων. Την αντανακλαστική αυτή συνέπεια την παρατηρήσαμε και όταν είχαμε την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου δαπανών του Δημοσίου το 2017, οπότε δημιουργήθηκαν οι Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών και η συγκέντρωση της δημοσιολογιστικής ευθύνης σε αυτές.
Σαφώς συζητάμε για μία τέτοια μετάβαση, η οποία όμως θα χρειαστεί κάποια μεταβατική περίοδο που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί ενδεχομένως να προσδιοριστεί με όμοια τρόπο σε όλους τους Δήμους. Και ενδεχομένως σε μία πρώτη φάση η παράταση του προληπτικού ελέγχου θα έλυνε κατ’ αρχάς το πρόβλημα σε μια βραχυπρόθεσμη βάση, αλλά όχι μακροπρόθεσμα.
Οι πληροφορίες τις οποίες έχουμε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι ότι υπάρχει Τροπολογία που έχει κατατεθεί και μιλάμε για μια παράταση της άσκησης προληπτικού ελέγχου για έξι μήνες.
Και αυτό γιατί θυμίζω ότι 20/6/2019 τελειώνει η μεταμνημονιακή εποπτεία και η σύμβαση που έχει υπογράψει η Κυβέρνηση με τους θεσμούς με μια σειρά υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, μεταξύ των οποίων είναι και μη αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων όλων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.
Εφόσον ο προληπτικός έλεγχος παραταθεί με διάταξη νόμου προφανώς δεν τίθεται ζήτημα, το θέμα θα ανακύψει μετά την περίοδο εκείνη όπου θα αναφέρεται η διάταξη νόμου ότι έχει διάρκεια.
Οπότε στο μεσοδιάστημα, αυτό το οποίο εγώ προτείνω ως Επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης των Ελέγχων του Ελεγκτικού Συνεδρίου – και έχοντας μιλήσει σαφώς και με την κα Πρόεδρο – είναι ότι θα πρέπει να δούμε, σε συνεργασία και με την ΚΕΔΕ και το ΥΠΕΣ, το πως θα προχωρήσουμε στο διάστημα που θα ακολουθήσει. (…)”.
Πηγή: airetos.gr