5-8 τρισ. κυβικά το κοίτασμα στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, αρκετό για τις ανάγκες της Κύπρου για 200 χρόνια

Ενέργεια Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Θετικά είναι τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από την κυπριακή κυβέρνηση και την εταιρεία Exxon Mobil.

Σύμφωνα με τον Κύπριο Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, η ποσότητα Φυσικού Αερίου ανέρχεται σε 5-8 τρις κυβικά πόδια και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκόσμια τα τελευταία τρία χρόνια.

Ανέφερε επίσης πως στον στόχο «Δελφύνη 1» δεν εντοπίστηκαν κοιτάσματα, ωστόσο τα συνολικά αποτελέσματα αναδεικνύουν τον ρόλο της Κύπρου ως εναλλακτική πηγή εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

O αντιπρόεδρος της Exxon Mobil Τρίσταν Άσπρεϊ εξέφρασε ενθουσιασμό για τα κοιτάσματα στον «Γλαύκο», δηλώνοντας ότι η αμερικανική εταιρεία θα συνεχίσει την ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Παράλληλα, τόνισε το ενδιαφέρον της εταιρείας για ευρύτερες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε πως το οικόπεδο 10 δεν αμφισβητείται, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf). Προκειμένου δε να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα Glaucus-1, θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης».

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από κοινού από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον κ. Άσπρεϊ σε συνέντευξη Τύπου στο κυπριακό Υπουργείο Εμπορίου στις 14:00, ενώ προηγήθηκε ενημέρωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. 

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου επεσήμανε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ότι τα αποτελέσματα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, θα είναι καταλυτικά για την θέση της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη.

Τόνισε επίσης ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί και σε αδειοδοτημένα και μη αδειοδοτημένα ακόμα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως εάν η Τουρκία ξεκινήσει γεώτρηση, όπως απειλούσε, εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, «αυτό θα είναι αρνητική εξέλιξη, θα είναι εισβολή. Είμαστε σε εγρήγορση, υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο και εδώ σε ό,τι αφορά την Τουρκία, μιλάμε για την μειοψηφία του ενός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Προδρόμου.

Η επίσημη ανακοίνωση της Exxon Mobil

The well, located in Block 10, encountered a gas-bearing reservoir of approximately 436 feet (133 meters). The well was safely drilled to 13,780 feet (4,200 meters) depth in 6,769 feet (2,063 meters) of water.

Based on preliminary interpretation of the well data, the discovery could represent an in-place natural gas resource of approximately 5 trillion to 8 trillion cubic feet (142 billion to 227 billion cubic meters). Further analysis in the coming months will be required to better determine the resource potential.

“These are encouraging results in a frontier exploration area,” said Steve Greenlee, president of ExxonMobil Exploration Company. “The potential for this newly discovered resource to serve as an energy source for regional and global markets will be evaluated further.”

Glaucus-1 was the second of a two-well drilling program in Block 10. The first well, Delphyne-1, did not encounter commercial quantities of hydrocarbons.

Block 10 is 635,554 acres (2,572 square kilometers). ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited is operator and holds 60 percent interest in the block. Qatar Petroleum International Upstream O.P.C. holds 40 percent interest.

Κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λευκωσία

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com, στελέχη από κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των Eni, Exxon Mobil, Hellenic Petroleum, Noble Energy και Total, θα συγκεντρωθούν στις 6 και 7 Μαρτίου στη Λευκωσία για να συζητήσουν τις εξελίξεις και τις προοπτικές του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το συνέδριο Eastern Mediterranean Gas Conference (EMGC) 2019 αποτελεί τη σημαντικότερη εκδήλωση του κλάδου της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, με διήμερο πρόγραμμα ομιλιών από εμπειρογνώμονες του χώρου.

Όπως μεταδίδει το philenews.com, ένα από τα σημαντικότερα σημεία του φετινού συνεδρίου αναμένεται να είναι η συζήτηση μεταξύ στελεχών της Eni, της Total, της ExxonMobil, της Hellenic Petroleum και της Noble Energy.

Τα στελέχη των εταιρειών που διαχειρίζονται τεμάχια στις ΑΟΖ της περιοχής θα συζητήσουν για το πώς η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της, ώστε να αποτελέσει κέντρο παροχής υπηρεσιών πετρελαίου και φυσικού αερίου, και θα προτείνουν στρατηγικές για την καθιέρωση της Κύπρου σε αυτό τον ρόλο.

Πηγή βίντεο: SigmaLive.com

Νωρίτερα Κύπρος: Ξεπέρασε τις προσδοκίες το κοίτασμα «Γλαύκος»

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοίτασμα των τελευταίων δώδεκα μηνών και το τρίτο μεγαλύτερο των τελευταίων δύο χρόνων. O ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5-8 τρισ. κυβικά πόδια.

Μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια υπολογίζεται η ποσότητα του φυσικού αερίου που βρίσκεται στον στόχο «Γλαύκος» στο οικόπεδο 10 της κυπριακής αποκλειστικής ζώνης (ΑΟΖ), ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

«Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και με βάση τις προκαταρτικές αναλύσεις που έχουν διενεργηθεί εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5-8 τρισ. κυβικά πόδια (Tcf)», σημείωσε ο υπουργός.

Σε δηλώσεις μαζί με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεϊ, που έφτασε για τον σκοπό αυτό στην Κύπρο, ανέφερε ότι «έχει ανακαλυφθεί ένα καλό κοίτασμα, που είναι χωρίς αμφιβολία εμπορεύσιμο, με χαρακτηριστικά που σχηματίζουν την εικόνα ότι είναι το καλύτερο κοίτασμα που βρέθηκε μέχρι τώρα στην ΑΟΖ της Κύπρου», σημείωσε.

Αντίθετα, είπε, ανεπιτυχής ήταν η γεώτρηση που διενήργησε η ExxonMobil στον στόχο Δελφύνη, όπου δεν εντοπίστηκε φυσικό αέριο παρά τις μεγάλες προσδοκίες που υπήρχαν, αλλά οι έρευνες πιθανό να επαναληφθούν σε άλλο σημείο του τεμαχίου 10 σε μεταγενέστερο χρόνο.

Οι επίσημες ανακοινώσεις έγιναν ταυτόχρονα σε Κύπρο (2 το μεσημέρι) και ΗΠΑ (7 το πρωί που ανοίγει το χρηματιστήριο).

O υπουργός ενέργειας και το υψηλόβαθμο στέλεχος της ExxonMobil, είχαν προηγουμένως συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίον ενημέρωσαν για τις λεπτομέρειες, τη σημασία των ευρημάτων αλλά και το πώς διαμορφώνεται πλέον το πρόγραμμα και η στρατηγική της ExxonMobil σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ.

Πρόκειται για το πρώτο μεγαλύτερο κοίτασμα των τελευταίων δώδεκα μηνών και το τρίτο μεγαλύτερο των τελευταίων δύο χρόνων.

Προηγήθηκαν το κοίτασμα Αφροδίτη στο τεμάχιο 12 (περίπου 4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) και το κοίτασμα Καλυψώ στο τεμάχιο 6, για το οποίο η κοινοπραξία Total/ENI δεν ανακοίνωσαν ποσότητα αλλά οι πληροφορίες το τοποθετούν κοντά στα 4 tcf.

Πηγή: liberal.gr, euro2day.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged