25η Μαρτίου, η ημέρα της παλιγγενεσίας

Uncategorized
Μοιραστείτε το:

του Αλέξη Σταυρούλια*

Η 25η Μαρτίου, θεωρείται και είναι η ποιο μεγάλη Εθνική Εορτή της Ελλάδας. Την ημέρα αυτή τιμάται η απόφαση των προγόνων μας να αποτινάξουν από πάνω τους, τον σκοταδισμό των Οθωμανών κατακτητών. Για να το πετύχουν αυτό, απαιτήθηκαν αποφασιστικότητα, όραμα και θυσίες.

Οι πρωταγωνιστές, έθεσαν τον εαυτό τους στην διάθεση του απελευθερωτικού αγώνα, αδιαφορώντας για την προσωπική τύχη τους, με αποκλειστικό στόχο και σκοπό, την απελευθέρωση των ιερών πάτριων εδαφών από τον σελτζούκο κατακτητή.

Τα «νάματά» τους, παραμένουν ακόμη και σήμερα ισχυρά και επίκαιρα, αν και η πατρίδα μας βιώνει άλλου είδους καταστάσεις και απειλές. Οι Έλληνες με τον αγώνα τους στην επανάσταση του 1821 απέδειξαν ότι ενωμένοι μπορούν να πετύχουν όλα όσα οι άλλοι λαοί τα θεωρούν ανέφικτα. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο δίδαγμα που μας άφησαν όχι μόνο οι ήρωες του 21, αλλά και όλος ο υπόλοιπος ελληνικός λαός που τους ακολούθησε, συμβάλλοντας στην δικαίωση του αγώνα τους.

Τιμή και στους ιερείς που με τα «κρυφά» σχολειά όχι μόνο διατήρησαν αλλά και καλλιέργησαν τον ελληνικό πολιτισμό, προετοιμάζοντας τις νέες γενιές  στον εθνικό αγώνα και κυρίως στην επιβίωση και διάδοση της ελληνικότητας και του ελληνικού πνεύματος, αυτό που πάντα ξεχώριζε τους κατοίκους αυτής της χερσονήσου από τους «βαρβάρους».

Τιμή στους αγωνιστές του 1821 και ας κοινωνούμε πάντα στα όσα αυτοί με τις πράξεις τους μας άφησαν ως κληρονομιά.

*Αλέξης Σταυρούλιας, αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Περιστερίου

Μοιραστείτε το:
Tagged