…συνωμοσίες της Κασσάνδρας… “Ηλίας Βολιότης – Καπετανάκης”…Ποίηση

Βιβλιογραφικά
Μοιραστείτε το:

Οι εκδόσεις «Μετρονόμος» μόλις εκυκλοφόρησαν το καινούργιο ποιητικό έργο του δημοσιογράφου Ηλία Βολιότη-Καπετανάκη: «,,,συνωμοσίες της Κασσάνδρας». Πέντε χρόνια μετά τα «Βραδυνά Πάρεργα» σε καιρούς, που με την μαζική μας συνενοχή γίνονται ολοένα πιο μολυσμένοι και απάνθρωποι, ο Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης συνεχίζει να συνδυάζει πρωτότυπα και αρμονικά στην ποίησή του το επικαιρικό με το σχετικά διαχρονικό σε μια σύνθεση, που συχνά μοιάζει τραγούδι. Δεν είναι… παράλογο αν υπολογίσει κανείς την σχεδόν μισό αιώνα θητεία του στην βαθιά έρευνα,  ανάδειξη και μέθεξη κυρίως στις νεότερες γενιές της λαϊκής μουσικής μας προίκας.

Εξαιρετικά επιμελημένη έκδοση, όπως κι η προηγούμενη ποιητική εργασία του θυμίζει λεύκωμα του παρόντος διακοσμημένο με του παρελθόντος τα καλούδια και τις σελίδες ορθάνοιχτες στο δυσοίωνο μέλλον. Πάντα ένας εξαιρετικός ζωγράφος στολίζει τα βιβλία του Η. Βολιότη-Καπετανάκη. Στις «…συνωμοσίες της Κασσάνδρας» εξώφυλλο και οπισθόφυλλο, συνολικά 4 πρωτότυποι όσο και μεγάλης αισθητικής αξίας πίνακες του Nicοla Delarte.

Και οι «…συνωμοσίες της Κασσάνδρας» χαρακτηρίζονται από τον πολύ επεξεργασμένο, με αισθητική πληρότητα λόγο, που λειτουργεί συνήθως  αιρετικά και κάποτε εμπρηστικά σε ό,τι θεωρείται σήμερα συμβατική δομή κοινωνική, τρέχουσα κατάσταση, μόδα, συνήθεια και ρουτίνα, είτε θετικά είτε αρνητικά διάκειται ο αναγνώστης στις αναζητήσεις και εμπνεύσεις του ποιητή. Ο Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης βλέπει από της Επανάστασης την όχθη την αστική κοινωνία έχοντας πλήρη συνείδηση ότι αφενός αυτό πια φαντάζει ουτοπία αλλά αφετέρου έρχεται καλπάζοντας ο πατέρας πάντων Πόλεμος να βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του!

Η πρώτη ομότιτλη  συλλογή, «…συνωμοσίες της Κασσάνδρας» εστιάζεται στον κοφτερό σαρκασμό της εποχής του καταναλωτικού ανθρώπου, που μεταλλάσσεται ταχύτατα σε ψηφιακό πίθηκο, που καταστρέφει την φωλιά του-όπως πιστεύει ο ποιητής. Η δεύτερη συλλογή, «Τρόμος και ηλιθιότητα του Δ’ Ράιχ» γράφεται τις μέρες της καραντίνας και του Covid-19 και είναι αφορμή και χρυσή ευκαιρία να πει τα δικά του… εξ αμάξης για όσα βιώνουμε.

Στην τελευταία συλλογή με τίτλο «Ελλειπτικές τροχιές» ο Ηλίας Βολιότης -Καπετανάκης εκτός από τ’ αγαπημένα του δίστιχα, «τα Μανεδάκια», τώρα δοκιμάζει κι άλλες στροφικές μορφές πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα:  «Μάνι», τρόπον τινά  «τουρκικοί αμανέδες». Οι «(αν)ΑΙΡΕΣΕΙΣ» επίσης είναι  εν πολλοίς καινούρια ιδέα. Διάχυτη στις «…συνωμοσίες της Κασσάνδρας» η ανησυχία, αν όχι τρόμος, του ποιητή για τον ψηφιακό-όπως λέει-Μεσαίωνα, που ζει η ανθρωπότητα και την επικείμενη καταστροφή αν επιτέλους δεν ξυπνήσει από τον ταξικό της λήθαργο. Για ν’ αντιγράψουμε το υστερόγραφο του βιβλίου:

«ΚΑΛΠΑΖΕΙ Ο ΠΙΘΗΚΟΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ Τ’ ΑΝΘΡΩΠΟΥ»!

Ηλίας Βολιότης – Καπετανάκης: …συνωμοσίες της Κασσάνδρας. Ποίηση.

Ζωγραφική: Nicola  Delarte

Εκδόσεις: Μετρονόμος

ISBΝ: 978 – 618 – 5339 – 59 – 3

Σελίδες 160 Λιανική τιμή: 10 ευρώ

Μοιραστείτε το:
Tagged