Το Τελικό σχέδιο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ – Κακέκτυπο «Clopyrait» και κεκαλυμένη Τράπεζα Θεμάτων

Β/θμια Υπουργείο Παιδείας
Μοιραστείτε το:

Όταν, η Νέα Δημοκρατία, ανακοίνωσε, -στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα-, το Πρόγραμμά της για την Παιδεία, «Κύκλοι» του Υπουργείου Παιδείας, είχαν μιλήσει για «κλοπιράϊτ». Για όσους έχουν πραγματική γνώση για τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο σχετικά με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ήταν ευκρινές ότι ένα συγκεκριμένο τμήμα αυτών του Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και ειδικότερα αυτό για το Εθνικό Απολυτήριο, προέρχονταν από μία απ’ αυτές της προτάσεις σχεδόν αυτούσιο.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού ο πολιτικός οραματισμός, οφείλει να αντλεί και επεξεργάζεται ιδέες, απ’ όπου κι αν αυτές προέρχονται, είτε αποδεχόμενος της στο σύνολό τους, εφόσον τις κρίνει κατάλληλες και ρεαλιστικές, είτε να τις τροποποιεί ώστε να τις προσαρμόσει στην δική του στοχοθεσία.

Από την άλλη, το Υπουργείο      Παιδείας και οι ινστρούχτορες που διαφεντεύουν τα του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος αυτή την Κυβερνητική περίοδο, θέλουν από την μία πλευρά να παρουσιάζουν έργο, αλλά από την άλλη, στερούμενοι οραματισμού, νέων ιδεών και καθηλωμένοι από τις ιδεοληψίες τους, κάνουν «αρπαχτές» ιδεών άλλων, τις προσαρμόζουν κακέκτυπα στα δικά τους θέλω, έχοντας ως στόχο, όχι την αναγέννηση και βελτίωση της ελληνικής εκπαίδευσης, αλλά το καλόπιασμα της μάζας των εκπαιδευτικών, προκειμένου να μην υπάρξουν δυσαρέσκειες που θα τους στοιχίσουν εκλογικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η «αξιολόγηση» του εκπαιδευτικού συστήματος, στην οποία οι εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας μένουν στο απυρόβλητο και ταυτόχρονα γίνονται κριτές των Διευθυντών τους. Παγκόσμια πρωτοτυπία, που ούτε οι πολιτικοί κομισάριοι του Σοβιετικού συστήματος στην σταλινική Ρωσία και τις συνδεδεμένες εκείνη την περίοδο χώρες, δεν τόλμησαν να εισηγηθούν και νομοθετήσουν.

Αποτέλεσμα, σήμερα τα σχολεία της Α/θμιας και της Β/θμιας να βρίσκονται σε ουσιαστική διάλυση, αφού αν εξαιρέσει κανείς τους λίγους εκπαιδευτικούς που τιμούν το λειτούργημά τους, οι υπόλοιποι κάνουν ότι τους «καπνίσει», με τους Διευθυντές να παρακολουθούν ανίκανοι να κάνουν κάτι και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να σφυρίζουν συνήθως αδιάφοροι, τηρώντας την αρχή «άστο για αργότερα, μην μπλέξουμε».

Έτσι και το νέο σύστημα για την Γ’ Λυκείου, το εθνικό απολυτήριο και την εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ (τα τελευταία ως γνωστόν καταργούνται), που πολλάκις το έχει εξαγγείλει ο πεφωτισμένος κος Γαβρόγλου και όπως ανακοινώθηκε πρόκειται να παρουσιασθεί τις επόμενες ημέρες, κρύβει «κακέκτυπες» αντιγραφές, της ίδιας δημόσιας πρότασης η οποία αποτελεί τον «τροφοδότη» για όλες τις μέχρι τώρα αλλαγές που έχει εισαγάγει το Παιδείας, όπως και αυτές που εξαγγέλθηκαν από την Νέα Δημοκρατία.

Ειδικότερα κακέκτυπη αντιγραφή, αποτελούν οι προτάσεις του Παιδείας για την Γ΄Λυκείου, οι εξετάσεις ανά ομάδα σχολείων με κοινά θέματα, οι βαθμολογήσεις των γραπτών εξετάσεων από εκπαιδευτικούς άλλους σχολείων, ενώ εισάγει (με άλλη περιγραφή) και την πομπωδώς καταργηθείσα Τράπεζα Θεμάτων, από την οποία θα αντλούνται τα κοινά θέματα των εξετάσεων.

Όσο για την Δημόσια Πρόταση από την οποία «αντλούνται όλες οι ιδέες», αυτή δεν είναι παρά «Το Σχολείο του 21ου Αιώνα – Μία Ρεξικέλευθη Πρόταση», που μέχρι πρότινος ήταν αναρτημένη στο Vukentra.gr (έχει πλέον αντικατασταθεί από το Vukentra.com) και η οποία σύντομα θα παρουσιασθεί πάλι επικαιροποιημένη, αφού η αρχική συγγράφηκε και παρουσιάσθηκε το 2011.

Εκπαιδ-άρχης

Vukentra.com

——————

Δείτε στην συνέχεια την Τελική Πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την «Εισαγωγή στα ΑΕΙ» και την Γ’ Λυκείου, όπως αυτή παρουσιάσθηκε, σήμερα 10.3.2019 από την ιστοσελίδα iefimerida.gr

Το τελικό σχέδιο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ -Οι αλλαγές που έρχονται

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το τελικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο Κώστας Γαβρόγλου είχε προαναγγείλει αλλαγές από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά η τελική μορφή του νέου πλαισίου εισαγωγής στα ΑΕΙ δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα. Το νομοσχέδιο θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση και θα πάρει τον δρόμο για την ολομέλεια της Βουλής μέσα στον Μάρτιο, σύμφωνα με τα όσα επισήμαναν στελέχη του υπουργείου Παιδείας στο ΑΠΕ.  Στο νομοσχέδιο αναμένεται να ενσωματωθούν και οι συνέργειες πανεπιστημίων με ΤΕΙ, που βρίσκονται αυτό το διάστημα σε διαβούλευση.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το υπουργείο ήθελε να ολοκληρωθούν οι σχετικές νομοθετικές διαδικασίες μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, υπήρξε όμως καθυστέρηση, εντείνοντας την ανησυχία των μαθητών, ιδιαίτερα της Β’ Λυκείο. Προβληματισμό εκφράζουν όμως και οι εκπαιδευτικοί, για το τι θα φέρουν οι αλλαγές. «Αυτή τη στιγμή, έχουμε ακούσει μόνο σχέδια, έχουμε διαβάσει διαρροές, περιμένουμε από το υπουργείο τις επίσημες ανακοινώσεις και ευελπιστούμε ότι θα πάρουμε απαντήσεις», σημείωσε εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα ερωτηματικά

Σε σχέση με τα όσα είχαν ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν μερικές αλλαγές, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας αλλά αυτές δεν θα αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του νέου συστήματος, επισήμαναν στο ΑΠΕ.

Βασικό ερώτημα παραμένει το τι θα ισχύσει με το βαθμό του Απολυτηρίου. Αν θα ισχύσει, δηλαδή, η συνδιαμόρφωση του βαθμού των υποψηφίων κατά 90% από τον μέσο όρο των βαθμών τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και κατά 10% από τον βαθμό του απολυτηρίου ή αν η ρύθμιση παραλειφθεί. Επίσης, τα τμήματα, από «Τμήματα ελεύθερης πρόσβασης» (ΤΕΠ) και «Τμήματα πρόσβασης μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις» (ΤΠΠΕ) θα μετονομαστούν, κατά πάσα πιθανότητα, σε «πράσινα» και «κόκκινα» αντίστοιχα.

Επίσης, ίσως για φέτος μετατεθεί για αργότερα ο χρόνος κατάθεσης του μηχανογραφικού που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι μαθητές της Β’ Λυκείου, με βάση το οποίο θα χαρακτηριστούν τα «πράσινα» και τα «κόκκινα» τμήματα, σε περίπτωση που καθυστερήσουν οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν τη νομοθέτηση των συνεργειών των πανεπιστημίων με ΤΕΙ.

Οι βασικές αλλαγές

Για την Γ’ λυκείου, οι βασικές αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί και αναμένεται να παραμείνουν στο νομοσχέδιο του υπουργείου είναι οι εξής, σύμφωνα με το ΑΠΕ:

Οι τρεις Ομάδες Προσανατολισμού, θα γίνουν τέσσερις. Καθεμία από τις Ομάδες, θα αντιστοιχεί σε ένα Επιστημονικό Πεδίο.

  1. Τα βασικά μαθήματα της κάθε ομάδας θα είναι τα ίδια με την αντίστοιχη σημερινή Ομάδα Προσανατολισμού, με εξαίρεση την αντικατάσταση των Λατινικών από το μάθημα της Κοινωνιολογίας. Επίσης, τα μαθήματα Νεοελληνική Γλώσσα και Νεοελληνική Λογοτεχνία θα ενοποιηθούν στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, το οποίο θα είναι εξεταζόμενο για όλους τους υποψηφίους. Τα Λατινικά θα είναι μάθημα επιλογής.
  2. Η σημερινή Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών θα διαιρεθεί σε δύο Ομάδες Προσανατολισμού, την Ομάδα Προσανατολισμού «Θετικές Σπουδές» και την Ομάδα Προσανατολισμού «Σπουδές Υγείας». Η πρώτη θα οδηγεί στο δεύτερο και η δεύτερη στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο – Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες και Επιστήμες Υγείας και Ζωής, αντίστοιχα.
  3. Κάθε Ομάδα Προσανατολισμού θα περιλαμβάνει μόνο τα μαθήματα στα οποία οι υποψήφιοι θα εξεταστούν τόσο για το απολυτήριο όσο και για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι συντελεστές βαρύτητας θα καταργηθούν και όλα τα μαθήματα θα έχουν την ίδια βαρύτητα.
  4. Για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο θα προβλέπονται τρία μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (6 ώρες), Θρησκευτικά (1 ώρα) και Φυσική Αγωγή (2 ώρες), ενώ για το εσπερινό Γενικό Λύκειο προβλέπονται δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα (6 ώρες) και Θρησκευτικά (1 ώρα).
  5. Επιπλέον, για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο θα προβλέπονται δύο διδακτικές ώρες για ένα μάθημα επιλογής. Στις επιλογές περιλαμβάνονται ειδικά μαθήματα που οι υποψήφιοι μπορεί να χρειαστούν και για την εισαγωγή τους σε κάποια Τμήματα.
  6. Τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού θα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, με έξι διδακτικές ώρες για το καθένα.

Όσον αφορά τον τρόπο απόκτησης του απολυτηρίου, αυτός θα παραπέμπει σε ένα τύπο περιφερειακών, «μίνι-πανελλαδικών» εξετάσεων.

  • Οι βαθμοί των τετραμήνων θα διαμορφώνονται για όλα τα μαθήματα εκτός της Φυσικής Αγωγής, από ωριαία διαγωνίσματα και εργασίες, όπως συμβαίνει και σήμερα. Οι γραπτές ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις του Ιουνίου θα γίνονται στα τέσσερα εξάωρα μαθήματα (που αναφέρθηκαν παραπάνω), τα ίδια στα οποία θα εξετάζονται στη συνέχεια όσοι επιλέξουν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
  • Τα σχολεία θα χωριστούν σε ομάδες, ανά δήμο στις μεγάλες πόλεις και ανά νομό στην επαρχία. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση ομάδας θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος. Τα θέματα θα στέλνονται ηλεκτρονικά στους μαθητές των σχολείων της συγκεκριμένης ομάδας και η εξέταση θα είναι δίωρη. Επιτηρητές θα είναι οι καθηγητές των δημόσιων σχολείων αλλά διαφορετικής ειδικότητας από την ειδικότητα των καθηγητών του εξεταζόμενου μαθήματος. Στα ιδιωτικά σχολεία οι επιτηρητές θα είναι ένας από το δημόσιο σχολείο και ένας από το ιδιωτικό σχολείο. Τα γραπτά των μαθητών, αφού καλυφθούν τα ονόματα, θα βαθμολογούνται από καθηγητή άλλου σχολείου.
  • Ο βαθμός για κάθε γραπτώς εξεταζόμενο μάθημα θα προκύπτει με βαρύτητα 40% για την τελική ενδοσχολική εξέταση και 60% για το βαθμό των δύο τετραμήνων. Για τα άλλα μαθήματα, ο τελικός βαθμός θα προκύπτει κατά 100% από τον βαθμό των δύο τετραμήνων.
  • Ο βαθμός του απολυτηρίου θα προκύπτει από τον μέσο όρο όλων των μαθημάτων που θα διδάσκονται στην Γ’ Λυκείου.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged