Το στοιχειωμένο έργο που κόστισε 103.000.000 ευρώ

Δημοσιονομικά
Μοιραστείτε το:
Το στοιχειωμένο έργο που κόστισε 103.000.000 ευρώ

Το στοιχειωμένο έργο που κόστισε 103.000.000 ευρώ

Καταπέλτης είναι η έκθεση πραγματογνωμοσύνης που παρέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα στον ανακριτή διαφθοράς Σπ. Γεωργουλέα οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών για το στοιχειωμένο έργο επέκτασης του Προαστιακού στο τμήμα Τρεις Γέφυρες – Πειραιάς. Η επέκταση του Προαστιακού είχε χαρακτηριστεί ολυμπιακό έργο, αλλά η σύμβαση, με την κοινοπραξία Siemens -ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ, προϋπολογισμού 160.000.000 ευρώ, είχε υπογραφεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν στο υπουργείο Μεταφορών ήταν ο Μιχ. Λιάπης. Παρά το γεγονός ότι το έργο είχε θεωρηθεί επείγον και στην ουσία κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία με διαδικασίες-εξπρές (και με ελάχιστη έκπτωση), χωρίς να υπάρχουν επαρκείς μελέτες, ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Από την έκθεση, που παραδόθηκε στη Δικαιοσύνη, επιβεβαιώνεται, κατά πληροφορίες, ότι η κοινοπραξία έλαβε μάλιστα περί τα 109.000.000 ευρώ, ενώ μέχρι τη διάλυση της σύμβασης είχε εκτελέσει εργασίες 91.000.000 ευρώ, πληρώθηκε δηλαδή με 18.000.000 ευρώ περισσότερα.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΣΕ δαπάνησε περί τα 100.000.000 ευρώ για έργο που δεν ολοκληρώθηκε και που, αν επαναπροκηρυχθεί, θα προχωρήσει με διαφορετικό σχεδιασμό (υπογειοποίηση μεγάλου τμήματος κ.λπ.), με αποτέλεσμα να απαιτηθούν πρόσθετα κονδύλια δεκάδων εκατομμυρίων. Επιπλέον, η Ελλάδα θα κληθεί να επιστρέψει το σύνολο των κοινοτικών κονδυλίων που διατέθηκαν για το στοιχειωμένο έργο, με βάση τους σχετικούς κανονισμούς. Η επέκταση του Προαστιακού μέχρι τον Πειραιά σερνόταν από το 2005 που ανατέθηκε έως τον Φεβρουάριο του 2011, οπότε το διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΕ αποφάσισε τη διάλυση της σύμβασης. Το έργο είχε προθεσμία ολοκλήρωσης μόλις οκτώ μήνες (!), υποτίθεται ως ολυμπιακό, αλλά οι οκτώ μήνες έγιναν οκτώ χρόνια. Ως αποτέλεσμα, έπειτα και από το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, δόθηκε από την τότε κυβέρνηση εντολή για διάλυση της εργολαβίας.

Η υπόθεση διερευνάται από τις δικαστικές Αρχές, αλλά και η κοινοπραξία δεν έχει μείνει με σταυρωμένα χέρια. Έχει εγείρει θέμα αποζημιώσεων με το επιχείρημα ότι το έργο βάλτωσε εξαιτίας θεμάτων που σχετίζονται με τη στάση του ΟΣΕ και του Ελληνικού Δημοσίου. Η κοινοπραξία Siemens -ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ υποστηρίζει ότι της έχουν δοθεί σχετικές εντολές για όλες τις υπερσυμβατικές και εξωσυμβατικές εργασίες που εκτέλεσε, ενώ όλες οι διαδοχικές παρατάσεις του έργου έχουν δοθεί «χωρίς υπαιτιότητά της». Όσο για την επαναπροκήρυξη του έργου, υποτίθεται ότι προχωρούν οι μελέτες και προσδιορίζεται το φυσικό αντικείμενο που δεν εκτέλεσαν οι προηγούμενοι εργολάβοι, ώστε να συμπεριληφθεί στον νέο διαγωνισμό.

Η υπόθεση της «Σύμβασης 994» παραμένει ανοιχτή για τις εισαγγελικές Αρχές και τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών και θεωρείται μία από τις «πληγές» που μελετούν οι υποψήφιοι αγοραστές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το δυστύχημα είναι ότι το στοιχειωμένο τρίτο τμήμα του προαστιακού σιδηροδρόμου είναι μόνο ένα από τα δεκάδες παραδείγματα καθυστερήσεων και σπατάλης στα σιδηροδρομικά έργα.

Φώτης Κόλλιας

Πηγή: dimokratianews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged