Η ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά και στην συνέχεια του Γρηγόρη Ψαριανού, έκανε σκόνη και θρύψαλα Το Ποτάμι, που πλέον χάθηκε στην θάλασσα των ανεξαρτήτων, παύοντας να υπάρχει ως πολιτικό κόμμα στη Βουλή. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, πληρώνει το ήξεις, αφήξεις του πολιτικού λόγου του και κυρίως τον διχασμό της κοινοβουλευτικής ομάδας του για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ανεξάρτητος και ο Γρηγόρης Ψαριανός από το ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου…
Έκανε το βήμα και ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από Το ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη, το οποίο έχει πλέον πάψει να διαθέτει Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα εξασφάλιζε ειδικά προνόμια στον αρχηγό του. Ας δούμε όμως την ανάρτηση – ανακοίνωση του Ψαριανού.
«Λοιπόν Φίλοι μου,
σας ευχαριστούμε όλους και προσωπικώς έναν-ένα για την στήριξη και την συμπόρευσή σας
με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, το οποίο από σήμερα δεν συμπεριλαμβάνεται στα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Δυστυχώς, με αλλεπάλληλα δικά μας λάθη, ατυχείς επιλογές και κακούς χειρισμούς καταφέραμε να μηδενίσουμε σχεδόν το 7% των ψηφοφόρων που αρχικώς πίστεψαν και έλπιζαν σε μάς.
Μακάρι για όλους τα πράγματα να γίνουν καλύτερα
Η χώρα μας περνάει την δυσκολότερη και πιο επικίνδυνη περίοδο εδώ και πολλές δεκαετίες και οι τύχες της βρίσκονται στα χέρια της χειρότερης κυβέρνησης από τα χρόνια της χουντας.
Εύχομαι σε όλους μας καλή συνέχεια και καλύτερες επιλογές εις το εξής.
Γρ.Ψαριανός
βουλευτής β’ Αθήνας
με Το Ποταμι
Ανεξάρτητος από σήμερα».
Αμυράς: Δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά
Σε επιστολή του, ο Γιώργος Αμυράς, εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην «έξοδο» και ευχαριστεί προσωπικά τον επικεφαλής του κόμματος, Σταύρο Θεοδωράκη.
Αναλυτικά αναφέρει: «Με μεγάλη λύπη ανακοινώνω την αποχώρησή μου από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού και την ανεξαρτητοποίησή μου.
Δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά όταν τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, να ομιλώ δημόσια εκ μέρους του κόμματος του οποίου τα κορυφαία στελέχη έχουν αντίθετη θέση από την προσωπική μου για ένα μείζον εθνικό ζήτημα.
Ευχαριστώ τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και όλους τους ανθρώπους του κόμματος με τους οποίους συνεργάσθηκα και εύχομαι οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου να βρουν τη δυναμική που χρειάζεται η χώρα».
Πρόκειται, πάντως, για ένα προαναγγλεθέν «διαζύγιο», αφού πριν δύο μέρες ο κ. Αμυράς είχε συνυπογράψει κείμενο μαζί με τον έτερο βουλευτή του Ποταμιού, Γρηγόρη Ψαριανό, ο οποίος έχει κι εκείνος εκφράσει την αντίθεσή του στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ποτάμι για Αμυρά: «Διεκδικεί να γραφεί στο “δεξιό” πάνθεον, ως ο βουλευτής που διέλυσε την ΚΟ του Ποτάμιου»
Με αιχμηρό σχόλιο απάντησε στην ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά το Ποτάμι αναφέροντας ότι «διεκδικεί έτσι να γραφεί στο “δεξιό” πάνθεον, ως ο βουλευτής που διέλυσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποτάμιου».Τον συγκρίνουν με τον Σπύρο Δανέλλη, καθώς, όπως λέει το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του, «αντιστοίχως γράφτηκε στο “αριστερό” πάνθεον ο κ. Δανέλλης, ως ο βουλευτής που εγκατέλειψε το Ποτάμι για να σώσει την κυβέρνηση Τσίπρα».
Το Ποτάμι επισημαίνει ότι «Δανέλλης και Αμυράς είχαν επανειλημμένα δεσμευτεί ότι, αν διαφωνήσουν με το Ποτάμι, θα παραδώσουν την έδρα τους. Ειδικά ο κ. Αμυράς μόλις το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης “ορκιζόταν” στα κορυφαία στελέχη του Κινήματος ότι δεν φεύγει από το Ποτάμι. «Εγώ δεν είμαι Δανέλλης», έλεγε και ξανάλεγε στα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου που ανησυχούσαν για τη στάση του».
Στην ανακοίνωση τονίζεται οτι «η απόφαση του αυτή στερεί τη δυνατότητα στο Κίνημά μας να συγκροτεί Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή. Δεν μειώνει όμως τη δύναμη των απόψεών μας, δεν μειώνει τη δύναμή μας στην κοινωνία. Ίσως, αντιθέτως, δίνει την αφορμή σε κάποιους πολίτες να σκεφθούν και να αποφασίσουν. Σε μια εποχή καταστροφής θα γίνουμε όλοι καταστροφείς ή θα παραμείνουμε άνθρωποι;».
Γ. Μαυρωτάς: Με αιφνιδίασε ο Αμυράς – Θέλω να δω τα κίνητρά του
Αιφνιδιασμένος εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς με την αποχώρηση από την ΚΟ του Γ. Αμυρά.
«Όχι, δεν τη γνωρίζαμε (την κίνηση Αμυρά). Την Πέμπτη, στο Πολιτικό Συμβούλιο που είχε γίνει, είχαμε συζητήσει διεξοδικά, είχαν αναφερθεί όλες οι απόψεις εκεί που είχαμε καταλήξει, όμως, είναι ότι δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία και συνεχίζουμε όλοι μαζί και μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Εμένα προσωπικά με αιφνιδίασε αυτή η κίνηση του Γιώργου και θα βγάλει και κάποια ανακοίνωση το Ποτάμι, αλλά θέλω, πριν κάνω οτιδήποτε, να το συζητήσω και μαζί του, να δω λίγο τι κίνητρα υπάρχουν από πίσω, αν είναι κάτι οριστικό, αν θα παραδώσει την έδρα. Γιατί ξέρετε, φεύγοντας ο Αμυράς παύει και το Ποτάμι να είναι κοινοβουλευτική ομάδα, πέφτουμε κάτω από τον αριθμό των πέντε, οπότε θα πρέπει να δούμε όλες αυτές τις διαδικασίες και τις συνθήκες», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ.
Σε ερώτηση για το πώς θα πορευτεί το Ποτάμι, ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε: «είναι πρώιμο να πούμε οτιδήποτε, αν έρθει ο κ. Θεοχαρόπουλος ξαναγίνεται (το Ποτάμι) Κοινοβουλευτική Ομάδα. Από εκεί και πέρα και ο κ. Ψαριανός ήταν της ίδιας αντίληψης με τον κ. Αμυρά, θα πρέπει να έχουμε κάποιες διαβεβαιώσεις ότι και αυτός δεν θα φύγει μετά, δηλαδή είναι λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα απ’ ό,τι φαίνονται, θα έχουμε τον καιρό να το δούμε».
Τόνισε, επίσης, ότι ο προσανατολισμός του Ποταμιού σε σχέση με την ψηφοφορία (για την κύρωση) της συμφωνίας των Πρεσπών «έχει τεθεί» και συμπλήρωσε: «από εκεί και πέρα μένει να δούμε πώς θα φτάσουμε μέχρι και την Ολομέλεια γιατί πρέπει να περάσει και από τις επιτροπές, δημιουργούνται και εκεί πέρα κάποιες ανακατατάξεις αν το Ποτάμι δεν είναι Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θα έχουμε καιρό να τα δούμε όλα αυτά».
Ποτάμι προς… εξαφάνιση μετά την ανεξαρτητοποίηση Αμυρά – «Βόμβα» Ψαριανού: Υπάρχουν επαφές Θεοχαρόπουλου – Θεοδωράκη
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησης του Γιώργου Αμυρά, αφήνοντας το Ποτάμι με 4 βουλευτές, ο Γρηγόρης Ψαριανός αποκάλυψε, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος διεγράφη από την ΚΟ του ΚΙΝΑΛ. Αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε το Ποτάμι, τονίζοντας ότι ο Γιώργος Αμυράς «διεκδικεί να γραφεί στο “δεξιό” πάνθεον, ως ο βουλευτής που διέλυσε την ΚΟ του Ποτάμιου».
«Ενδέχεται να ενταχθεί στο Ποτάμι. Δεν το αποκλείω», δήλωσε ο Γρ. Ψαριανός, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, στις 5 το απόγευμα, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Μετά την αποχώρηση του Γιώργου Αμυρά, ο Γρηγόρης Ψαριανός ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία, ενώ αν το κόμμα του δεν καλύψει το κενό που άφησε ο πρώτος, χάνει (και) το δικαίωμα παρουσίας στην αρμόδια επιτροπή το απόγευμα, καθώς παύει να διατηρεί τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για ΚΟ, άρα και τα κοινοβουλευτικά προνόμια.
Όπως είπε ο κ. Ψαριανός, εκπρόσωπος του Ποταμιού στην επιτροπή Άμυνας έχει οριστεί ο ίδιος – στη θέση του Σπ. Δανέλλη – αλλά αν οι βουλευτές του κόμματος παραμείνουν 4, τότε το Ποτάμι δεν θα έχει δικαίωμα να παραστεί στη συνεδρίαση.
«Αν παραμείνει το Ποτάμι με 5 βουλευτές, θα πάω εγώ. Αλλιώς, δεν πάει κανείς», είπε.
Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις του, τόνισε: «Θα εξαρτηθεί αν υπάρχει ή όχι το Ποτάμι ως κόμμα κοινοβουλευτικό. Είμαστε 4 ελεύθεροι άνθρωποι, αν δεν υπάρχει ως κόμμα».
Ποτάμι: «Διεκδικεί να γραφεί στο “δεξιό” πάνθεον, ως ο βουλευτής που διέλυσε την ΚΟ του Ποτάμιου»
Με αιχμηρό σχόλιο απάντησε στην ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά το Ποτάμι αναφέροντας ότι «διεκδικεί έτσι να γραφεί στο “δεξιό” πάνθεον, ως ο βουλευτής που διέλυσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποτάμιου».Τον συγκρίνουν με τον Σπύρο Δανέλλη, καθώς, όπως λέει το Ποτάμι στην ανκοίνωσή του, «αντιστοίχως γράφτηκε στο “αριστερό” πάνθεον ο κ. Δανέλλης, ως ο βουλευτής που εγκατέλειψε το Ποτάμι για να σώσει την κυβέρνηση Τσίπρα».
Το Ποτάμι επισημαίνει ότι «Δανέλλης και Αμυράς είχαν επανειλημμένα δεσμευτεί ότι, αν διαφωνήσουν με το Ποτάμι, θα παραδώσουν την έδρα τους. Ειδικά ο κ. Αμυράς μόλις το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης “ορκιζόταν” στα κορυφαία στελέχη του Κινήματος ότι δεν φεύγει από το Ποτάμι. «Εγώ δεν είμαι Δανέλλης», έλεγε και ξανάλεγε στα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου που ανησυχούσαν για τη στάση του».
Στην ανακοίνωση τονίζεται οτι «η απόφαση του αυτή στερεί τη δυνατότητα στο Κίνημά μας να συγκροτεί Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή. Δεν μειώνει όμως τη δύναμη των απόψεών μας, δεν μειώνει τη δύναμή μας στην κοινωνία. Ίσως, αντιθέτως, δίνει την αφορμή σε κάποιους πολίτες να σκεφθούν και να αποφασίσουν. Σε μια εποχή καταστροφής θα γίνουμε όλοι καταστροφείς ή θα παραμείνουμε άνθρωποι;».
Θεοχαρόπουλος: Έχουμε μια καλή σχέση και με το Ποτάμι και με το Σταύρο Θεοδωράκη
Τα χαρτιά του άνοιξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά τη διαγραφή του, μιλώντας στον «Θέμα 104,6», ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Όπως είπε ο κύριος Θεοχαρόπουλος, η διαγραφή του σημαίνει στην ουσία τη διαγραφή της ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ.
«Η Δημοκρατική Αριστερά μαζί με το ΠΑΣΟΚ είχαν συγκροτήσει την Δημοκρατική Συμπαράταξη από το 2015. Είναι στην ουσία σαν να διέγραψε το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αποφάσισε ουσιαστικά (σσ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ), λόγω της απόφασης του κόμματος να διαγράψει τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Είναι κρίμα, σε ένα πολυκομματικό φορέα η επικεφαλής να διαγράφει το ένα από τα κόμματα. Είμαστε συνασπισμός κομμάτων. Συνεπώς ένας συνασπισμός δυο κόμματων στη Βουλή όπως είμαστε, η απόφασή της είναι να διαγράψει το ένα. Ξεπερνά τα όρια μια δημοκρατικής λειτουργίας».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, επιβεβαίωσε ότι του είχε προταθεί να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής, αρκεί να μην ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, απέρριψε τα σενάρια που τον θέλουν να πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ερώτηση αν θα συνεργαστεί με το Ποτάμι ανεφέρε ότι, «είμαι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Έχουμε μια καλή σχέση και με το Ποτάμι και με το Σταύρο Θεοδωράκη. Ως πρόεδρος, λειτουργώ συλλογικά».
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι «είμαι υπέρ της συμφωνίας και κατά της κυβέρνησης. Θεωρώ ότι είναι ένα συμβιβασμός. Στον πόλεμο τα παίρνεις όλα. Στο συμβιβασμό παίρνεις κάποια θετικά. Δεν βοηθάμε την κυβέρνηση, βοηθάμε τη χώρα. Είχαμε αποφασίσει και είχαμε πει ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει με τους ΑΝΈΛ στην κυβέρνηση. Δεν δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης, για να φύγει η κυβέρνηση. Αλλά από τη στιγμή που πήρε μια νέα πλειοψηφία δεν υπήρχε αυτό το θέμα… Εκλογές πρέπει να γίνουν άμεσα. Θεωρώ ότι η δική μας υπερψήφιση της συμφωνίας δίνει διέξοδο σε αυτούς που θεωρούν τη συμφωνία καλή και δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι όλοι όσοι ψηφίζουν τη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ».
Τέλος όπως είπε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα «έχουμε πολιτική αυτοπεποίθηση, θα είμαστε και πάλι στη Βουλή. Θα πάρουμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της άθροισης δυνάμεων».
Πηγή: newpost.gr