Αυθαίρετο όλο το δημοτικό κέντρο Γλυφάδας
Τελικά η Ελλάδα είναι είτε μπανανία, είτε μία διαλυμένη χώρα, όπου ο καθένας κάνει ότι θέλει, αδιαφορώντας για τους νόμους, το περιβάλλον και τους πολίτες της. Τα πράγματα δε επιδεινώνονται, όταν πρόκειται για την τοπική αυτοδιοίκηση, στην οποία οι αιρετοί κάνουν ότι τους «γουστάρει», με τις κρατικές υπηρεσίες που είναι ταγμένες να ελέγχουν την νομιμότητα των πράξεών τους, είτε να ποιούν την νήσσα, είτε να τους επιβραβεύουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όλων αυτών ο Δήμος Γλυφάδας. Οι αιρετοί του, στήσανε ολόκληρο αθλητικό κέντρο, αποτελούμενο από γήπεδο ποδοσφαίρου, κλειστό γήπεδο μπάσκετ και βοηθητικές εγκαταστάσεις, μέσα σε χώρο χαρακτηρισμένο ως «δάσος» στον οποίο απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή, χωρίς καμία άδεια.
Το ερώτημα που τίθεται στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το πώς ο Δήμος Γλυφάδας κατάφερε να λειτουργήσει αυτό το αυθαίρετο αθλητικό κέντρο νόμιμα με τις άδειες λειτουργίας που κατά τον νόμο θα έπρεπε να διαθέτουν επικυρωμένες ή μάλλον εγκεκριμένες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Σε κάθε περίπτωση δε ποιες οι ευθύνες του δήμου στα ατυχήματα που πιθανόν να συνέβησαν ή θα συμβούν στους αθλούμενους, μέσα στις εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου, όταν όλοι πλέον γνωρίζου ότι ακόμη και οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν αναγνωρίζουν οτιδήποτε γίνεται μέσα σε ιδιωτικό χώρο, πόσο μάλλον όταν αυτός είναι ως αυθαίρετος νομικά και τυπικά ανύπαρκτος.
Ο Έλεγχος νομιμότητας κατασκευών και το εξωπραγματικό πρόστιμο…
Στο διαταύτα, όμως. Η Πολεοδομία Γλυφάδας, διενήργησε έλεγχο νομιμότητας κατασκευών στο δημοτικό αθλητικό κέντρο του Δήμου Γλυφάδας, που βρίσκεται εντός της Β΄ Ζώνης Υμηττού, έναντι της οδού Αγίου Νεκταρίου 244. Να σημειώσουμε ότι όλη η Β’ Ζώνη του Υμηττού έχει κηρυχθεί με Π.Δ. του 78, αυστηρά προστατευόμενη δασική περιοχή.
Ο Έλεγχος της Πολεοδομίας (Υπηρεσία Δόμησης) έβγαλε λαγούς και πετραχείλια παρανομιών και αυθαίρετών κατασκευών. Όπως φαίνεται από την έκθεση αυτοψίας που παρουσιάζεται στην συνέχεια, καμία κατασκευή του αθλητικού κέντρου δεν ήταν νόμιμη, αλλά αυθαίρετη, με αποτέλεσμα το δημοτικό αθλητικό κέντρο να είναι όλο αυθαίρετο και να επιβληθούν στον Δήμο Γλυφάδας πρόστιμα συνολικού ύψους 1.013.546,76 ευρώ.
Σύμφωνα με έμπειρους πολεοδόμους, νομοτελειακά, ο Δήμος Γλυφάδας οικιοθελώς και προκειμένου να αποφύγει τυχόν νομικές περιπέτειες θα πρέπει να σφραγίσει άμεσα και να κατεδαφίσει κάθε αυθαίρετη κατασκευή στον συγκεκριμένο χώρο, αφού ο νόμος για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων εξαιρεί αυτά που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές.
Σε διαφορετική περίπτωση, αρμόδια και υποχρεωμένη να προχωρήσει στην κατεδάφιση του αυθαίρετου αθλητικού κέντρου είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
Αυθαίρετες δημοτικές κατασκευές και μάλιστα σε χώρους χαρακτηρισμένους ως κοινόχρηστο πράσινο, υπάρχουν και σε άλλους δήμους όχι μόνο της αττικής, αλλά όλης της Ελλάδος, με δύο ποιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, το Αμαξοστάσιο του Δήμου Μάνδρας που κατασκευάσθηκε μέσα σε κοίτη ποταμού, επιφέροντας τις γνωστές τραγικές συνέπειες και τον Δήμο Περιστερίου, πάλι μέσα στο δημοτικό Αμαξοστάσιό του, αν και σε πρόσφατο έγγραφό του ο δήμος δηλώνει ότι νομιμοποίησε κάθε αυθαίρετη κατασκευή μέσα σ’ αυτό.
Δείτε στην συνέχει τα έγγραφα της Υπηρεσίας Δόμησης Γλυφάδας με τα οποία οι εγκαταστάσεις του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Γλυφάδας χαρακτηρίζονται ως αυθαίρετες και επιβάλλονται τα εξωπραγματικά πρόστιμα.
Δημο-ποιητής