Με ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος επιχείρησε να καλύψει η κυβέρνηση την προσπάθειά της να αποσιωπηθεί η πρώτη μεγάλη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, πριν ακόμη τεθεί σε ισχύ, με την επιβολή στην Ελλάδα του επιπρόσθετου όρου της κύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ, πριν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει για κύρωση της συμφωνίας και ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλαγής του συντάγματός της πριν η συμφωνία έρθει στην ελληνική Βουλή.
Ο κ. Κατρούγκαλος αφού υποχρεώθηκε υπό την πίεση της αντιπολίτευσης να παραδεχθεί ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο αναθεωρημένο σύνταγμα στη γειτονική χώρα που να έχει ενσωματώσει τις αλλαγές που αφορούν και το ίδιο το όνομα του κράτους, έσπευσε να δικαιολογήσει την παρασπονδία της σκοπιανής πλευράς και να δηλώσει ότι σύμφωνα με την πρακτική της γειτονικής χώρας δεν ενσωματώνονται οι τροπολογίες στο κυρίως κείμενο του συντάγματος και επισυνάπτονται στο τέλος του ισχύοντος συντάγματος.
Και μάλιστα με τον τρόπο που τοποθετήθηκε ενώπιον της Βουλής ο κ. Κατρούγκαλος ουσιαστικά συναίνεσε εκ μέρους της Ελλάδας στην εφαρμογή αυτής της πρακτικής, παρά το γεγονός ότι παραβιάζει ευθέως τις προβλέψεις, το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο κ. Κατρούγκαλος δηλαδή αναγνώρισε το δικαίωμα της γειτονικής χώρας να διατηρήσει στην παρούσα μορφή του το σύνταγμα, με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με όλα τα στοιχεία του αλυτρωτισμού που περιλαμβάνει και τις αναφορές σε «Μακεδονικό Λαό» και «μέλη του Μακεδονικού Λαού σε γειτονικές χώρες» και στο τέλος του κειμένου να επισυναφθούν ως τσόντα οι τροπολογίες που ενέκρινε η σκοπιανή Βουλή, που είναι ήδη προβληματικές.
Όμως, αυτή η επιλογή, ακόμη κι αν αποτελεί πρακτική στην άλλη πλευρά, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το τι προβλέπει το άρθρο 1 παράγραφος 11 της Συμφωνίας των Πρεσπών: «Το όνομα και οι ορολογίες όπως αναφέρονται στο Άρθρο 1 της παρούσας συμφωνίας θα ενσωματωθούν στο Σύνταγμα του Δεύτερου Μέρους.
Η αλλαγή αυτή θα γίνει en bloc με μια τροποποίηση. Κατ’ εφαρμογή αυτής της τροποποίησης το όνομα και οι ορολογίες θα αλλάξουν αντιστοίχως σε όλα τα άρθρα του Συντάγματος…». Καμία προσθήκη! Όμως ούτε και τώρα ακόμη και με τη συγκεκριμένη «συνταγματική πρακτική» δεν έχουν επισυναφθεί στο κείμενο του συντάγματος, έστω και στο τέλος του κειμένου, οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν, διαψεύδοντας έτσι τον κ. Κατρούγκαλο.
Γιατί ακριβώς τα Σκόπια και ο κ. Ζάεφ επέβαλαν μονομερώς τον δικό τους όρο ότι θα ισχύσει η αλλαγή του συντάγματος όχι αφού τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, αλλά αφού η ελληνική Βουλή κυρώσει και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Συνεπώς, είτε εσκεμμένα ενέπαιξε τους Έλληνες διαπραγματευτές η σκοπιανή πλευρά, είτε η ελληνική πλευρά εκ των υστέρων αντί να απαιτήσει την πλήρη τήρηση των προβλεπομένων από τη συμφωνία, έρχεται να αποδεχθεί τα τετελεσμένα από την άλλη πλευρά.
Και είναι προφανές ότι μετά τη δήλωση Κατρούγκαλου ενώπιον της ελληνικής Βουλής και την παραδοχή του ότι μπορεί να μην υπάρξει ποτέ ενιαίο κείμενο του αναθεωρημένου συντάγματος, η σκοπιανή πλευρά δεν θα έχει κανέναν απολύτως λόγο να αλλάξει το σύνταγμά της ώστε να ενσωματώσει πλήρως τις έστω και ελλιπείς τροπολογίες.
Και έτσι στο διηνεκές το σύνταγμα θα εμφανίζεται ως έχει και στο τέλος του κειμένου, μεταξύ άλλων διευκρινιστικών και μη τροπολογιών, θα επισυναφθούν και οι τροπολογίες που τώρα ψηφίστηκαν και ορίζουν ότι το όνομα της χώρας δεν είναι αυτό που εμφανίζεται στον τίτλο και σε όλο το κείμενο «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά το «Βόρεια Μακεδονία» και η εθνικότητα (που ορθώς το σύνταγμα την αναφέρει ως citizenship και όχι nationality) δεν είναι «πολίτης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» όπως αναφέρεται στο σύνταγμα, αλλά «Μακεδονική/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας»…
Ν.Μ. (*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Φιλελεύθερος)
Πηγή: hellasjournal.com