Τα “Paintia”, οι «προσωπικές στρατηγικές τους» και οι χαχόλοι της Γραικυλίας…

Αναλύσεις
Μοιραστείτε το:

Οι προσωπικές στρατηγικές όσων στηρίζουν κυβέρνηση Τσίπρα και «Πρέσπες»

Η απάντηση του Σπύρου Δανέλλη στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παρά την κομματική γραμμή και οι δεύτερες σκέψεις που γίνονται στο Ποτάμι να ληφθεί υπόψη το ευρύτερο πολιτικό κλίμα στην ψηφοφορία για την επικύρωση της Συμφωνίας για το σκοπιανό, δημιουργεί νέα δεδομένα στην πλειοψηφία των Πρεσπών.  Αν δεν ψηφίσουν οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, τότε η Συμφωνία μπορεί μεν να εγκριθεί αλλά με εξαϋλωμένη την νομιμοποίησή της, καθώς δεν θα έχει εξασφαλίσει 151 βουλευτές. 

Ποιές όμως είναι οι προσωπικές επιδιώξεις όσων παρέχουν στήριξη στην κυβέρνηση και αναμένεται να στηρίξουν τις Πρέσπες;

Ο Θεοχαρόπουλος

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές το Μαξίμου βρίσκεται εξαιρετικά κοντά στο να αποσπάσει ένα «ναι» από τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο. Οι σχέσεις του με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής δεν βρίσκονται και στα καλύτερα τους. Στις προηγούμενες εκλογές εξελέγη με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Σε αυτές του έχει προταθεί από την κ.Γεννηματά να επιλέξει όποια εκλογική περιφέρεια επιθυμεί και να κυνηγήσει την ψήφο συνεισφέροντας στο Κίνημα. Μέχρι στιγμής εκφράζει ενστάσεις. Στελέχη δεν αποκλείουν να γίνονται συζητήσεις για ένταξη του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ πολύ περισσότερο που η ψήφος του θα κριθεί ιδιαίτερα κρίσιμη εάν δεν ψηφίσουν τη Συμφωνία οι «τρεις» του Ποταμιού. 

Προσωπικές στρατηγικές

Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο διάχυτη στην ελληνική κοινωνία η εντύπωση ότι γίνεται αλισφερίσι στο πολιτικό σύστημα. Με «μαέστρο» τον αρχηγό του πάλαι ποτέ αριστερού κόμματος Αλέξη Τσίπρα, οι προσωπικές στρατηγικές αλλάζουν τον εκλογικό χάρτη του 2015, εξυπηρετώντας παράλληλα σκοπιμότητες της ομάδας του Μαξίμου προκειμένου να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία.

Ας δούμε και σε αριθμό ψήφων τι αντιπροσωπεύει η πλειοψηφία η οποία αναμένεται να κρατήσει πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα μετά την αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την κυβέρνηση αλλά και κινήσεις που θα υπάρξουν στην κυβερνητική και κοινοβουλευτική σκακιέρα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 εξελέγη βουλευτής με τους ΑΝΕΛ στην β´ Αθήνας με 3.488 ψήφους. Στην ίδια περιφέρεια, ο ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο θα κατεβεί στις επόμενες εκλογές, έβγαλε βουλευτές με πολλαπλάσιες ψήφους. Με εξαίρεση τον Γιάνη Βαρουφάκη που είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκη πήρε 98.767 ψήφους, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής 58.812, ο Κώστας Ησυχος που βγήκε τελευταίος σε ψήφους βουλευτής 17.730.

Εφόσον βγει δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει ακόμη λιγότερους βουλευτές. Ο κ.Παπαχριστόπουλος δήλωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα ψηφίσει την Συμφωνία για το σκοπιανό και θα παραδώσει την έδρα του στους ΑΝΕΛ. Στον μίνι ανασχηματισμό που θα ακολουθήσει όμως θα πάρει πιθανόν τη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών Νάσου Ηλιόπουλου που κατεβαίνει για δήμαρχος Αθήνας όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Newpost.gr. Την έδρα του στο κοινοβούλιο θα πάρει ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ ο οποίος θα ανεξαρτητοποιηθεί από τους ΑΝΕΛ με τους οποίους δεν έχει καμία πολιτική σχέση εδώ και πολλούς μήνες.Ως ανεξαρτητος θα στηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα εως το τέλος της κυβερνητικής θητείας της.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ: Εξελέγη βουλευτής των ΑΝΕΛ με 4.923 ψήφους στην Α Αθήνας. Δεκαπλάσιες ήταν οι ψήφοι με τις οποίες εξελέγησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το πιο πιθανό, όμως, είναι να κατεβεί με τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφια για την ευρωβουλή.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Εξελέγη βουλευτής Λαρίσης με τους ΑΝΕΛ με 2.559 ψήφους. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν οι Αννα Βαγενά με 19.295 ψήφοι και Ηρώ Διώτη με 18.627
ψήφους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ: Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, πήρε 20.914 ψήφους αλλά δεν εξελέγη βουλευτής. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 που έγιναν με λίστα η ΝΔ αύξησε το ποσοστό της στην Β Αθήνας και έτσι εξελέγη βουλευτής. Πιθανόν και εκείνη να κατεβεί με το Επικρατείας του ΣΥΤΙΖΑ. Βέβαια τόσες υποσχέσεις που μοιράζει για το Επικρατείας ο Αλέξης Τσίπρας θα δούμε ποιες θα πραγματοποιήσει και ποιοι θα μπορέσουν να εκλεγούν αφού το πιο πιθανό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει δεύτερο κόμμα.

ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Εξελέγη βουλευτής στο Ηράκλειο Κρήτης με το Ποτάμι με 3.699 ψήφους.Στην ίδια εκλογική περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε βουλευτές τους Γιάννη Μιχελογιαννάκη με 27.021 ψήφους, Σωκράτη Βαρδάκο με 25.170 και Μιχάλη Κριτσωτάκη με 25.069. Ο κ.Δανέλλης πιθανόν είναι να κατεβεί με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωβουλή.

Χριστίνας Κοραή 

Πηγή: newpost.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged