Τα «χρυσά χέλια» ο κ. Καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου και τα 12,5 εκατ. ευρώ…

Καλλιεργητικά
Μοιραστείτε το:
Τα «χρυσά χέλια» ο κ. Καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου και τα 12,5 εκατ. ευρώ…

Σε σενάριο αστυνομικής ταινίας παραπέμπει η δράση του 62χρονου επίκουρου καθηγητή του ΤΕΙ Ηπείρου ο οποίος φέρεται ως ο εγκέφαλος του διεθνούς κυκλώματος που αποκόμιζε κέρδη εκατομμυρίων ευρώ πουλώντας στο Χονγκ Κονγκ οτι «χρυσά χέλια» Anguilla Anguilla. Νέα στοιχεία της δικογραφίας καταγράφουν τον τρόπο δράσης του κ. Καθηγητή ο οποίος ετοιμαζόταν να συστήσει εταιρεία στην Βουλγαρία προκειμένου να γλιτώνει και από τους φόρους.

Από την δικογραφία που συνέταξε η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων για τους εννιά συνολικά συλληφθέντες, προκύπτει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαν πραγματοποιήσει (μέσω τριών εταιρειών) συνολικά 124 εξαγωγές προς το Χονγκ Κονγκ. Σε τι ποσό ανήλθε το κέρδος; 12.4 εκατομμύρια ευρώ καθώς τα «χρυσά χέλια» πωλούνται στην Κίνα έναντι 1.500 ευρώ το κιλό.

Ο «εγκέφαλος»

Από την έρευνα που πραγματοποίησε η επίκουρος Οικονομική Εισαγγελέας, κα Ελένη Μιχαλοπούλου, αλλά και τις καταγραφές των τηλεφωνικών συνομιλιών των κατηγορούμενων προκύπτει ότι ο 62χρονος καθηγητής με τις σπουδές στην Γεωπονία και το πλούσιο βιογραφικό ήταν ο εγκέφαλος του κυκλώματος στην Ελλάδα αλλά και ο συνομιλητής με την μυστηριώδη Jane που ήταν η Νο1 της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης. Ήταν εκείνος που παράλληλα συνομιλούσε με τον Kike, αρχηγό της Ισπανικής οργάνωσης από όπου έρχονταν τα Αnguilla Anguilla.

Ιεραρχικά κατώτερος ήταν ο Γ.Θ., υπεύθυνος της εταιρείας που γίνονταν οι εξαγωγές, αλλά και η σύζυγος του καθηγητή η οποία ήταν διαχειρίστρια άλλης εταιρείας και σύμφωνα με το κατηγορητήριο γνώριζε για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τις κινήσεις της οργάνωσης. Από τον έλεγχο των τελωνειακών προέκυψε ότι στα πακέτα εξαγωγής αναγράφονταν ότι πρόκειται για ζωντανά ψάρια και μάλιστα γόνο λαβρακίου.

Η επιχείρηση-αστραπή

 Σημαντικό ρόλο για την εξάρθρωση του κυκλώματος έπαιξε η εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος αλλά και ο έλληνας εισαγγελέας στην Eurojust κ. Νικόλαος Ορνεράκης. Η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση του διεθνούς κυκλώματος ξεκίνησε την Παρασκευή 27.1. Κάτω από άκρα μυστικότητα έλαβε χώρα στην EUROJUST κοινή συνάντηση των εμπλεκομένων χωρών (Ισπανία, Ελλάδα και ως παρατηρητές Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία).

Στη Χάγη η ελληνική αποστολή απαρτιζόμενη από το Εθνικό μας μέλος στην EUROJUST, κ. Νικόλαο Ορνεράκη, την εισαγγελέα που χειριζόταν την υπόθεση, κ. Ελένη Μιχαλοπούλου και τον Προϊστάμενο της ΕΛΥΤ ΑΤΤΙΚΗΣ, κ. Πέτρο Μαλατέστα, ήρθε σε συμφωνία με την αντίστοιχη Ισπανική αντιπροσωπεία και συμφωνήθηκε να λάβει χώρα κοινή ταυτόχρονη επιχείρηση των Ελληνικών και Ισπανικών Αρχών με ορισθείσα ημέρα δράσης την Παρασκευή 3/2/2017.

Για την ημέρα της κοινής επιχείρησης στην EUROJUST συστάθηκε κοινό Γραφείο της Ελληνικής και Ισπανικής Αντιπροσωπείας, στην οποία εκπρόσωπος της χώρας μας ήταν ο κ. Νικόλαος Ορνεράκης, Εισαγγελέας Πρωτοδικών, προκειμένου να επιτευχθεί ο συντονισμός των επιχειρήσεων στις δύο χώρες.

Την Παρασκευή 3.2 Τελωνειακοί πραγματοποίησαν «έφοδο» στο Ελ. Βενιζέλος όπου κατάσχεσαν το φορτίο που ετοιμαζόταν να πετάξει για Χονγκ Κονγκ. Ακολούθησε έρευνα σε σπίτια αλλά και σε αποθήκη την οποία είχε μισθώσει η Α.Π. όπου βρέθηκαν τα «χρυσά χέλια» βάρους 160 κιλών.

Γιατί κοστίζουν χρυσάφι

Το συγκεκριμένο χέλι, είναι είδος προστατευόμενης άγριας πανίδας

Το συγκεκριμένο χέλι, είναι είδος προστατευόμενης άγριας πανίδας, το οποίο απειλείται με εξαφάνιση, καθ’ όσον το χέλι δεν αναπαράγεται στην αιχμαλωσία και η υπεραλίευση του γόνου του έχει ως συνέπεια τη μείωση του πληθυσμού του κατά 90%.

Η εξαγωγή του από την Κοινότητα έχει απαγορευτεί με την ανωτέρω σύμβαση CITES, ενώ εντός της κοινότητας επιτρέπεται η διακίνηση του, ταξιδεύει την άνοιξη στη θάλασσα των Σαργάσσων (Β. Αμερική) για να γεννήσει. Οι προνύμφες επιστρέφουν στην Ευρώπη, όπου στα ποτάμια της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας γίνονται γυαλόχελα (glass eels) του μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο και το ψάρεμα (παράνομο – διότι ακόμη και η αλίευσή τους είναι υπό περιορισμό ή απαγόρευση) των γυλόελων γίνεται τις νύκτες τις οποίες έχει νέα σελήνη.

Οι Ισπανοί, Γάλλοι και Πορτογάλοι ψαράδες, πουλάνε παράνομα σε ισπανική εταιρία στην τιμή περίπου των 500ευρώ / κιλό (ενώ νόμιμα η τιμή πώλησής του είναι περίπου 150-200 ευρώ).

Τα γυαλόχελα κατόπιν της αλίευσης τους υποφέρουν από έντονο στρες και γιαυτό στις εγκαταστάσεις της ισπανικής εταιρίας παραμένουν για 48 ώρες για να σταθεροποιηθούν. Μετά ακολουθεί ειδική συσκευασία (το γυαλόχελο χρειάζεται πολύ κρύο και καλά οξυγονωμένο νερό για να διατηρηθεί ζωντανό) και τα μεταφέρουν με ειδικό φορτηγό στη Βαρκελώνη, προκειμένου να ταξιδέψει για Ιταλία. Αφού το φορτίο διασχίσει την Ιταλία (όπου πιθανόν γίνονται και εκεί κάποιες συναλλαγές) μεταφέρεται στην Αγκώνα προκειμένου να ταξιδέψει με πλοίο για την Ηγουμενίτσα.

Από εκεί μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εμπλεκόμενης επιχείρησης προκειμένου να ξεκουραστούν (το γυαλόχελο αντέχει ως και 40 ώρες ταξίδι) και να ανασυσκευαστούν και να ετοιμαστούν για το ταξίδι προς το Χονγκ Κονγκ. Το φορτίο ταξιδεύει με αεροπλάνο με πτήση από το διεθνή αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος προς το Χονγκ Κονγκ, με στάση στην Κωνσταντινούπολη (συνολική ώρα πτήσης 16 ώρες).

Το γυαλόχελο πωλείται στην Κίνα στην τιμή των 1.500 €/κιλό περίπου, δηλαδή υπάρχει κέρδος για την ευρωπαϊκή οργάνωση από την αγοραπωλησία του περί τα 1.000 €/κιλό. Δεδομένου ότι κάθε φορτίο περιέχει 500-900 κιλά το κέρδος κάθε παράνομης αποστολής είναι από 500.000 € έως 900.000 € για την ευρωπαϊκή οργάνωση.

Από τα στοιχεία (έγγραφα, λογαριασμούς κ.α.) που είχαν συγκεντρώσει οι Ισπανοί από προηγούμενη επιχείρηση που είχαν πραγματοποιήσει στους εμπλεκόμενους Ισπανούς, βρέθηκαν έγγραφα στα οποία φαίνεται ότι σε μια αλιευτική περίοδο (Νοέμβριος 2013-Φεβρουάριος 2014) η Ευρωπαϊκή οργάνωση έλαβε από την Κινέζικη επιχείρηση- αγοραστή (Emperor Group) 7 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 2 εκατομμύρια ευρώ τα έλαβε ο Έλληνας επικεφαλής της οργάνωσης (1 εκατομμύριο ευρώ κατατέθηκε σε λογαριασμό του εν λόγω που διατηρεί σε τράπεζα στο Χονγκ Κονγκ και τα υπόλοιπα σε μετρητά) και τα υπόλοιπα 5 εκ. € δόθηκαν στον Ισπανό επικεφαλή.

Πέτρος Κουσουλός

Πηγή: ereportaz.g

Μοιραστείτε το:
Tagged