Σωκράτης: 24 από αποφθέγματα του που όλοι χρειάζεται να ξέρουν!!!

Αρχαιολογία
Μοιραστείτε το:

Ο Σωκράτης (470 / 469-399 π.Χ.) ήταν Έλληνας φιλόσοφος και θεωρείται ο πατέρας της δυτικής φιλοσοφίας. Θεωρείται γενικά ως ένας από τους πιο σοφούς ανθρώπους όλων των εποχών. Γνωρίζουμε λίγα για την ζωή του. Δεν άφησε κανένα γραπτό και η περισσότερη από την γνώση μας προέρχεται από τους διαλόγους με τον πιο διάσημο μαθητή του, τον Πλάτωνα και από τα απομνημονεύματα του Ξενοφώντα.

Ο Σωκράτης περιγράφεται ότι είχε παραμελήσει τις δικές του υποθέσεις, και αντίθετα ξόδεψε το χρόνο του συζητώντας για την αρετή, τη δικαιοσύνη και την ευσέβεια, εκεί όπου συγκεντρώνονταν οι συμπολίτες του αναζητώντας σοφία για τη σωστή συμπεριφορά που θα οδηγούσε την Αθήνα στην ηθική και πνευματική βελτίωση της.

Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που είναι τώρα γνωστή ως ο σωκρατικός διάλογος ή διαλεκτική, βοηθούσε τους μαθητές του να φτάσουν στην γνώση, ακολουθώντας μια σειρά ερωτήσεων και εξετάζοντας τις συνέπειες των απαντήσεων τους. Ωστόσο, άφησε μεγάλη γνώση πίσω από τον τραγικό του «αυτοκτονικό» θάνατο.

Ας θυμηθούμε την ατελείωτη σοφία του διαβάζοντας 24 διάσημα αποφθέγματα από έναν από τους σοφότερους ανθρώπους που έζησαν ποτέ:

 1. «Η μόνη αληθινή σοφία είναι η γνώση ότι δεν ξέρεις τίποτα.»
 2. «Η ζωή δεν αξίζει αν δεν έχει κάποιον σκοπό.»
 3. «Υπάρχει μόνο ένα καλό, η γνώση, κι ένα κακό, η άγνοια.»
 4. «Δεν μπορώ να διδάξω τίποτα σε κανέναν. Μπορώ μόνο να τον μάθω να σκέφτεται.»
 5. «Να είσαι ευγενικός, κάθε άνθρωπος που συναντάς δίνει μια σκληρή μάχη.»
 6. «Τα σπουδαία μυαλά συζητούν ιδέες, τα μέτρια μυαλά συζητούν τα γεγονότα, τα αδύναμα μυαλά συζητούν για τους άλλους.»
 7. «Αν παντρευτείς μια καλή σύζυγο, θα γίνεις ευτυχισμένος. Αν παντρευτείς μια κακή, θα γίνεις φιλόσοφος.»
 8. «Αυτός που δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό που έχει, δεν θα είναι ευχαριστημένος ακόμη και με ό,τι θα ήθελε να έχει.»
 9. «Αν δεν πάρεις αυτό που θέλεις, θα υποφέρεις. Αν πάρεις κάτι που δεν θέλεις, πάλι θα υποφέρεις. Ακόμη και όταν παίρνεις ακριβώς αυτό που θέλεις, μπορεί ακόμα να υποφέρεις επειδή δεν μπορείς να το κρατήσεις για πάντα. Το μυαλό μας είναι προγραμματισμένο να δυσαρεστείται. Θέλει να είναι ελεύθερο από την αλλαγή. Χωρίς πόνο, χωρίς τις υποχρεώσεις της ζωής και του θανάτου. Αλλά η αλλαγή είναι ο νόμος και κανένα ποσό προσποίησης δεν θα αλλάξει αυτή την πραγματικότητα.»
 10. «Μερικές φορές χτίζεις τοίχους όχι για να κρατήσεις τους ανθρώπους έξω, αλλά για να δεις ποιος ενδιαφέρεται αρκετά να τους γκρεμίσει.»
 11. «H αρχή της σοφίας είναι η αναζήτηση.»
 12. «Για να βρείτε τον εαυτό σας, σκεφτείτε για τον εαυτό σας.»
 13. «Η εκπαίδευση είναι το άναμμα της φλόγας, όχι το γέμισμα ενός βάζου.»
 14. «Γνώθι σ ‘αυτόν.»
 15. «Αυτός που θέλει να αλλάξει τον κόσμο πρέπει να αλλάξει πρώτα τον εαυτό του.»
 16. «Το μυστικό της ευτυχίας, βλέπετε, δεν βρίσκεται περισσότερο στην αναζήτηση, αλλά στην ανάπτυξη της ικανότητας να ικανοποιείσαι με όσο το δυνατόν λιγότερα.»
 17. «Το μυστικό της αλλαγής είναι να επικεντρώσεις όλη την ενέργειά σου, όχι στο πως να πολεμήσεις το παλιό, αλλά στην κατασκευή του νέου.»
 18. «Δεν είμαι Αθηναίος ή Έλληνας, αλλά πολίτης του κόσμου.»
 19. «Προτιμήστε τις γνώσεις από τον πλούτο, γιατί το πλούτος είναι παροδικός, ενώ η γνώση παντοτινή.»
 20. «Η κατανόηση της ερώτησης είναι η μισή απάντηση.»
 21. «Η αληθινή σοφία έρχεται στον καθένα μας όταν συνειδητοποιήσουμε πόσο λίγα γνωρίζουμε για τη ζωή, τους εαυτούς μας και τον κόσμο γύρω μας.»
 22. «Ο πλουσιότερος είναι αυτός ο οποίος είναι ικανοποιημένος με όσο το δυνατόν λιγότερα.»
 23. «Το να υπάρχεις σημαίνει να πράττεις.»
 24. «Το μυαλό είναι το παν. Γινόμαστε τελικά ό,τι σκεφτόμαστε περισσότερο.»

Πηγή: newsitamea.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged