Περιβάλλον – Ναι, ο αγώνας μπορεί να δικαιωθεί!!! Η ιστορίες για την «βρώμα» στο Κερατσίνι, το Περιστέρι και το Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

Οικολογία Περιφέρειες
Μοιραστείτε το:

Στο Κερατσίνι, οι κάτοικοι βιώνουν σε 24ώρη βάση της δυσοσμία των βιομηχανικών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που λειτουργούν στις γειτονιές τους, χωρίς να μπορούν να βρουν λύση.

Στο Περιστέρι η «βρώμα», η ρύπανση, η μόλυνση και δυσοσμία του ΣΜΑ στο Αμαξοστάσιο του Δήμου, διαχέεται στο σύνολο σχεδόν της πόλης, αν εξαιρέσει κάποιος τις αντιδράσεις στην αρχική φάση κατασκευής των ρυπογόνων εγκαταστάσεων το 2010, επικρατεί απόλυτη σιωπή τόσο από τους θιγόμενους και τις επονομαζόμενες οικολογικές οργανώσεις, όσο και από τους τοπικούς πολιτικούς (για να δείτε όλη τη ιστορία κάντε κλικ εδώ).   

Περιστέρι – ΣΜΑ 

Στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, όμως, η Κίνηση Πολιτών Κορδελιού-Ευόσμου «Η Αναπνοή είναι Δικαίωμα», αν και έκανε ένα μοναχικό αγώνα, κατάφερε με τη επιμονή και τις συνεχείς αντιδράσεις της να υποχρεώσουν τα ΕΛΠΕ να δώσουν τελικά λύσεις.

————————————-

Ένας αγώνας δυόμιση ετών για το περιβάλλον. Η Ομάδα Κατοίκων που Έλυσε το Μυστήριο της Δυσοσμίας στη Θεσσαλονίκη

 «Η δυσοσμία προέρχεται από τη μονάδα ξήρανσης της ελαιώδους λάσπης, τα παλιά σκάμματα και τον βιολογικό καθαρισμό των “Ελληνικών Πετρελαίων”. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να λάβει άμεσα μέτρα». Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε προ ημερών στη Θεσσαλονίκη, έγινε επίσημα γνωστό ότι τα ΕΛ.ΠΕ. είναι η πηγή της δυσοσμίας που πνίγει τη δυτική πλευρά της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες. Στο πάνελ κάθονταν στελέχη της Περιφέρειας και η καθηγήτρια Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που έκανε τις μετρήσεις, ενώ στο ακροατήριο βρίσκονταν πολλοί δημοσιογράφοι. Ήταν η επιβεβαίωση, με επιστημονικό και σημειολογικό τρόπο, αυτού που κανείς δεν έλεγε ανοιχτά. Εκτός από μία μικρή ομάδα πολιτών.

Κερατσίνι

Στα τέλη του καλοκαιριού του 2016, μια χούφτα ανθρώπων στο Κορδελιό αποφάσισε στα σοβαρά ότι δεν μπορούσε να ξυπνά με κόκκινα μάτια και κλεισμένο λαιμό από το «κάψιμο». Έφτιαξαν την Κίνηση Πολιτών Κορδελιού-Ευόσμου «Η Αναπνοή είναι Δικαίωμα» και ξεκίνησαν έναν μοναχικό αγώνα. Ήταν άνθρωποι με διαφορετικά επαγγέλματα, πολιτική αφετηρία και τρόπο. Στην πρώτη συνάντηση μαζί τους, αναρωτιόμουν αν ήταν τρελοί και αν είχαν καταλάβει τι προσπαθούσαν να πετύχουν. Δυόμιση χρόνια μετά, οι ίδιοι άνθρωποι κατάφεραν να κινητοποιήσουν την Περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο, τον Δήμο και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Δεν αγαπώ τις ηρωικές ιστορίες, όμως τα μέλη της «Αναπνοής» προκάλεσαν και παρακολούθησαν στενά την έρευνα, από την οποία προέκυψε η πηγή της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Την ομάδα, που έχει σήμερα χιλιάδες υποστηρικτές, «τρέχει» ένας στενός πυρήνας πέντε ανθρώπων της συντονιστικής επιτροπής. Ο Στέλιος Δημητριάδης, ο Δημήτρης Αποστόλου, η Ρούλα Μπουδουρίδου, η Μαρίνα Σαμαρτζίδου και η Αλεξάνδρα Μανώλη, αφηγήθηκαν στο vice.com την ιστορία.

Τα πρώτα βήματα

«Η πρώτη συνάντηση έγινε τον Σεπτέμβριο του 2016 στο θεατράκι, στον πεζόδρομο του Κορδελιού. Εκεί προέκυψε το όνομα της ομάδας και η συντονιστική επιτροπή. Τον πρώτο κιόλας μήνα συγκεντρώσαμε 3.022 υπογραφές κατοίκων, αριθμό που δεν μπορούσε να αγνοήσει η δημοτική Αρχή. Κάναμε, επίσης, αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη, τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια. Από την αρχή, ξέραμε τι θέλαμε. Όχι να γίνει μια πορεία και να ξεφουσκώσει το θέμα, αλλά να υπάρχουν αποδείξεις από επίσημο φορέα, ώστε να είναι αξιοποιήσιμες», λέει η Ρούλα Μπουδουρίδου. Ο θόρυβος κινητοποίησε τις κρατικές υπηρεσίες. Στις αρχές Νοεμβρίου 2016, ο τότε υπουργός Γιάννης Τσιρώνης έκανε αυτοψία στην περιοχή, ενώ το ίδιο διάστημα παραγγέλθηκαν από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης δύο προκαταρκτικές έρευνες με σκοπό να αποκαλυφθεί το μέγα μυστήριο της δυσοσμίας – η πρώτη ανατέθηκε στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και η δεύτερη στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Ασφάλειας. Υπήρχε πολύς δρόμος μπροστά τους.

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου

Τα μέλη της «Αναπνοής» έφτιαξαν σελίδα στο Facebook, την οποία ακολουθούν 4.200 χρήστες. Ζήτησαν από τους κατοίκους να στέλνουν ενημερώσεις για τη δυσοσμία, καταγράφοντας την ακριβή ώρα, το σημείο και την ένταση του προβλήματος. Τα παραπάνω στοιχεία προωθούνταν οργανωμένα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας. «Αυτό βοήθησε στο να γίνει αντιληπτό πόσο εκτεταμένο ήταν το πρόβλημα και επίσης στο να αποφασιστεί αργότερα πού θα τοποθετούνταν οι μετρητές της ρύπανσης», λέει η κ. Μπουδουρίδου.

Το σύστημα δούλεψε. Από τα 171 δείγματα που αναλύθηκαν στο τελικό πόρισμα, όπως έγινε γνωστό προ ημερών στη συνέντευξη Τύπου, τα 31 ελήφθησαν μετά από αναφορές της ομάδας. Τον Ιούνιο του 2017, τα μέλη της «Αναπνοής» έκαναν παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο και λίγες μέρες αργότερα πραγματοποίησαν την πρώτη διαδήλωση έξω από το δημαρχείο του Κορδελιού. «Κάναμε πολλή δουλειά και συναντήσεις, που δεν ανακοινώναμε. Κάναμε επίσης και ορισμένα οργανωτικά λάθη, από τα οποία μαθαίναμε. Το ζητούμενο ήταν να μην ξεφουσκώσει ο θυμός του κόσμου κι επίσης να μη βρεθεί κάποιος να τον εκμεταλλευτεί», λέει ο Στέλιος Δημητριάδης.

Δωρεά και διαφάνεια

Τον Δεκέμβριο του 2016, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας κάλεσε σε συνέντευξη Τύπου. Είπε ότι αναθέτει την έρευνα για τη δυσοσμία σε ομάδα του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κωνσταντίνα Σαμαρά. Η Περιφέρεια αποδέχθηκε δωρεά ύψους 125.000 ευρώ από τα Ελληνικά Πετρέλαια για την αγορά ειδικού μηχανήματος μετρήσεων των ρύπων. Ως χρονικό όριο για τα πρώτα αποτελέσματα τέθηκαν οι 18 μήνες. Ο περιφερειάρχης ρωτήθηκε από το vice.com εάν με τη χορηγία των ΕΛ.ΠΕ. ο ελεγχόμενος χρηματοδοτούσε τον έλεγχό του. Η απάντηση ήταν ότι η Περιφέρεια δεν είχε χρήματα για το μηχάνημα και ότι θα υπάρχει διαφάνεια στις μετρήσεις. Το ίδιο διάστημα κι ενώ οι πιέσεις των πολιτών αυξάνονταν, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την έγκριση 131.000 ευρώ, μέσω του Πράσινου Ταμείου, για την αναβάθμιση του σταθμού παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Κορδελιό, που μέχρι τότε μπορούσε να εντοπίσει μόνο συμβατικές πηγές ρύπανσης.

Τα μέλη της «Αναπνοής» ασκούσαν πιέσεις για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων που καθυστερούσαν. Σε μια από τις επισκέψεις στην Περιφέρεια, πήραν την απάντηση ότι αυτό θα γινόταν έως τον περασμένο Σεπτέμβριο. Για ακόμη μία φορά, η προθεσμία δεν τηρήθηκε. «Μετά και από αυτό, ξεκινήσαμε την οργάνωση της διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Δεν θυμάμαι να έχει συγκεντρωθεί ξανά τόσος κόσμος στα δυτικά για περιβαλλοντικό ζήτημα. Δουλέψαμε μεθοδικά, κάναμε ενημερώσεις σε σχολεία και δεν αφήσαμε κανέναν να το εκμεταλλευτεί πολιτικά, ενόψει και των δημοτικών εκλογών. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν τέτοια, ώστε επέσπευσε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων λίγες μέρες αργότερα», λέει ο κ. Δημητριάδης.

Η κρίσιμη σύγκρουση

Τον Νοέμβριο του 2016, η «Αναπνοή» πρότεινε τη διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα την ποιότητα του αέρα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορδελιού-Ευόσμου και αποδείχθηκε κομβική για τη συνέχεια. Απέναντι στους κατοίκους κάθισαν για πρώτη φορά στελέχη των ΕΛ.ΠΕ. Στην εκδήλωση αποκαλύφθηκε ότι όσοι σταθμοί μέτρησης της Περιφέρειας δεν υπολειτουργούσαν, μετρούσαν συγκεκριμένους δείκτες και ότι στις ετήσιες εκθέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος το Κορδελιό φαινόταν να έχει σχεδόν την πιο καθαρή ατμόσφαιρα στην Ελλάδα. Ωστόσο, από τις εκθέσεις απουσίαζαν μετρήσεις μικρο-σωματιδίων, για τουλάχιστον 100 μέρες κάθε χρόνο.

Από το ακροατήριο καταγγέλθηκε ότι υπήρξε φωτογραφική διάταξη στη Βουλή αναφορικά με τα όρια μετρήσεων και την άδεια λειτουργίας μονάδων σαν τα διυλιστήρια. «Οι επίσημες μετρήσεις που αφορούν τα ΕΛ.ΠΕ. το διαψεύδουν. Αν υπάρχει αύξηση των ρύπων, εμείς λέμε ότι δεν προέρχονται από τα ΕΛ.ΠΕ. Ας το αξιολογήσουν οι επιστήμονες. Επίσης, αν υπάρχει κάποιος που ισχυρίζεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλοιώνουν στοιχεία για να πάρουν άδεια τα ΕΛ.ΠΕ., να πάει στον εισαγγελέα», είχαν απαντήσει τα στελέχη της εταιρείας.

Ο Δημήτρης Αποστόλου λέει σήμερα ότι εκείνη η εκδήλωση ήταν σημείο καμπής για τον αγώνα των κατοίκων. «Πετύχαμε να βάλουμε το θέμα της τοξικής δυσοσμίας ψηλά στην ατζέντα της πόλης, με επιστημονικούς όρους και έγκυρα συμπεράσματα, κινητοποιώντας τους έως τότε ανενεργούς φορείς, δηλαδή τον Δήμο, την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο, σε δράσεις που δεν εξαντλούνταν σε τετριμμένες και άχρηστες αποφάσεις», λέει ο κ. Αποστόλου. «Αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες σε εκείνη την εκδήλωση κινήθηκαν δραστικά για τη λύση του αινίγματος “τι διάολο μυρίζει τόσο άσχημα στον Δήμο μας”, τότε νομίζω ότι τα καταφέραμε καλά», προσθέτει ο ίδιος.

Το φακέλωμα

Τον Σεπτέμβριο του 2017, γίνεται γνωστό ότι κάτι μύριζε χειρότερα από τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη. Tα ΕΛ.ΠΕ. είχαν αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία επικοινωνίας τη σύνταξη πρότασης για την «προσέγγιση της τοπικής κοινωνίας και την ενημέρωση της κοινής γνώμης». Προσχέδιο της πρότασης διέρρευσε και αποκαλύφθηκε το φακέλωμα πολιτών που αντιδρούσαν, μεταξύ αυτών και των μελών της «Αναπνοής»: σε μια έκθεση 102 σελίδων καταγράφονταν πολιτικά φρονήματα, δραστηριότητες, φωτογραφίες, ακόμη και αναρτήσεις πολιτών σε Facebook και Twitter, ενώ προτεινόταν η προσέγγιση επιστημόνων, που θα καθησύχαζαν τους πολίτες. Τα ΕΛ.ΠΕ. ζήτησαν συγγνώμη και διέκοψαν τη συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνίας, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε την υπόθεση ως «μια αποτρόπαια πράξη, πολιτικά αδιανόητη και νομικά έκθετη».

Η Μαρίνα Σαμαρτζίδου της «Αναπνοής», που ήταν μεταξύ όσων φακελώθηκαν, λέει σήμερα στο vice.com: «Για την ομάδα μας, αυτή η αποκάλυψη ήταν μεγάλος σταθμός. Η διαρροή πιθανόν να έγινε όχι από λάθος, αλλά εσκεμμένα, για να τρομοκρατηθούν τα μέλη της “Αναπνοής” και να σταματήσουμε τη δράση μας. Ούτως ή άλλως αποδείχθηκε περίτρανα ότι από εκείνη την ιστορία δεν έμεινε τίποτα, ούτε έστω μία μήνυση να εκκρεμεί», λέει η κ. Σαμαρτζίδου. «Όμως, επειδή όσοι αγωνίζονται δεν βάζουν τόσο εύκολα κάτω το κεφάλι, η ομάδα ξεπέρασε και εκείνο το εμπόδιο. Δεν σκόνταψε στην πρώτη τρικλοποδιά και δεν επηρεάστηκε από τον φόβο, που έντεχνα κάποιοι θέλησαν να της εμφυσήσουν. Η “Αναπνοή” είναι δυνατή και παρούσα και θα είναι για όσο χρειαστεί», προσθέτει η ίδια.

Κάθε χρόνο τα ΕΛ.ΠΕ., μέσω των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, δαπανούν τεράστια ποσά στην τοπική κοινωνία: Χρηματοδοτούν αναπλάσεις πάρκων και ασφαλτοστρώσεις, δωρίζουν πετρέλαιο σε σχολεία, προσφέρουν χορηγίες σε τοπικές ομάδες και συλλόγους και υποτροφίες σε μαθητές. Προ ημερών και υπό το βάρος των αποκαλύψεων, ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου ανακοίνωσε ότι θα πάψει να δέχεται χορηγίες από τα ΕΛ.ΠΕ.

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι χορηγίες υπήρξαν ένα μήλον της έριδος για όλους τους δημάρχους και φυσικά ένας νομιμότατος Δούρειος Ίππος, που κατάπινε με περισσή ευκολία την ειλικρίνεια, που θα έπρεπε να μας χαρακτηρίζει. Οι χορηγίες μάς οδήγησαν στο να ξοδεύουμε την αγωνιστική διάθεση των πολιτών σε άνοστα δημοσιεύματα, σε μηνύσεις χωρίς στοιχεία και σε πορείες, που δεν κατέληξαν πουθενά. Για σχεδόν 40 χρόνια, ζούσαμε σε ένα διαρκές προεκλογικό τερέν, με σταθερό μόνιμο χορηγό – ευτυχώς όχι όλων των δημάρχων – τα ΕΛΠΕ. Μόνο που οι ωφελούμενοι δεν ήταν ποτέ οι πολίτες, αλλά οι εκάστοτε νικητές των δημοτικών εκλογών», σημειώνει ο Δημήτρης Αποστόλου της «Αναπνοής».

Οι επιπτώσεις στην υγεία

Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ανακοινώθηκε ότι το ΑΠΘ ταυτοποίησε 55 δύσοσμες χημικές ενώσεις και ότι το πρόβλημα δημιουργούν οκτώ μερκαπτάνες. Πηγή τους είναι η μονάδα ξήρανσης της λάσπης, ο ελαιοδιαχωριστής και ο βιολογικός καθαρισμός των ΕΛΠΕ. Η καθηγήτρια Χημείας, Κωνσταντίνα Σαμαρά, σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες ουσίες δεν είναι καρκινογόνες ή τοξικές, δεν έχουν σωρευτικές ιδιότητες, «όμως είναι ικανές να προκαλέσουν σε υψηλές συγκεντρώσεις προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα και δευτερογενή συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως αϋπνίες, πονοκεφάλους, εμετούς και ναυτία». Μετρήσεις μικροσωματιδίων δεν ανακοινώθηκαν.

Την ίδια μέρα τα ΕΛ.ΠΕ. ανέφεραν σε ανακοίνωση: «Αναμένουμε να λάβουμε και επισήμως γνώση, όπως έχουμε ήδη ζητήσει εγγράφως για το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας που διενεργήθηκε, καθώς και την ολοκλήρωση της μελέτης, προκειμένου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα και οι πιθανές λύσεις. Υπενθυμίζουμε ότι ο Όμιλος ΕΛΠΕ χρηματοδότησε τον εξοπλισμό με τον οποίο πραγματοποιείται η παρούσα έρευνα. Από τα πρώτα ευρήματα των μετρήσεων που γνωστοποιήθηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία».

Από την πρώτη στιγμή, τα μέλη της «Αναπνοής» είχαν επικαλεστεί τη μοναδική επιδημιολογική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη δυτική Θεσσαλονίκη από την ομάδα του καθηγητή Αιματολογίας στο ΑΠΘ, Παντελή Μακρή, το μακρινό 2003. «Μελετήσαμε πιστοποιητικά θανάτου σε βάθος 50 ετών και διαπιστώσαμε ότι στις περιοχές γύρω από τη βιομηχανική ζώνη στη δυτική Θεσσαλονίκη, οι θάνατοι από θρομβοεμβολικά νοσήματα ανέρχονταν στο 47% και από καρκίνο στο 35%. Αυτό σήμαινε ως κύρια αιτία τη μόλυνση του περιβάλλοντος», είχε εξηγήσει στον γράφοντα ο καθηγητής Μακρής.

«Ζητάμε πλέον να γίνει νέα ολοκληρωμένη επιδημιολογική έρευνα, ώστε να μάθουμε τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Έχουμε στείλει αιτήματα στους υπουργούς, Ξανθό και Πολάκη, και περιμένουμε», λέει η Αλεξάνδρα Μανώλη, από την «Αναπνοή». «Η έρευνα της κυρίας Σαμαρά συνεχίζεται και δεν γνωρίζουμε τι άλλο θα εντοπίσει, εκτός από τις μερκαπτάνες. Αυτές δεν είναι τοξικές, όπως λέει, αλλά προσθετικά είναι βλαβερές. Επιπλέον, δεν έγιναν μετρήσεις των μικρο-σωματιδίων, που ευθύνονται για τα πιο σοβαρά νοσήματα. Για πολλά χρόνια, δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις. Ζητάμε να σταματήσουν να παίζουν με την υγεία μας και να μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης διαλογής», σημειώνει η κ. Μανώλη.

Η έρευνα στο αρχείο

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ιστοσελίδα αποκάλυψε ότι η εισαγγελική έρευνα για τα αίτια της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη τέθηκε στο αρχείο, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι μετρήσεις για την πηγή του κακού. Στο σκεπτικό της απόφασης γινόταν λόγος για μη ταυτοποίηση ποινικών ευθυνών και παράβαση της περιβαλλοντικής Νομοθεσίας «κατά το πρώτο στάδιο των μετρήσεων». Επίσης, στο ίδιο έγγραφο παρατίθενται αποτελέσματα και μετρήσεις «κάτω του επιτρεπτού ορίου», για συγκεκριμένους όμως ρύπους και χρονικό διάστημα. Οι κάτοικοι αντέδρασαν έντονα.

Ο Στέλιος Δημητριάδης της «Αναπνοής» λέει ότι τα στοιχεία για την πηγή της δυσοσμίας που ανακοινώθηκαν προ ημερών είναι χρήσιμα για δύο λόγους. «Πρώτον, για να ζητήσουμε την ανάσυρση από το αρχείο της εισαγγελικής έρευνας και δεύτερον για να συμπληρωθεί ο φάκελος που έχουμε στείλει από τον περασμένο Νοέμβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», εξηγεί. Ο ίδιος σημειώνει ότι ο σταθμός μέτρησης των ΕΛΠΕ θα πρέπει πλέον να μεταφερθεί στον φράχτη της εγκατάστασης, όσο πιο κοντά γίνεται στον οικισμό. Εκτός από πρακτικούς λόγους, αυτό θα βοηθήσει και στη συνείδηση των πολιτών ότι υπήρξε μια έμπρακτη αλλαγή καλής θέλησης.

Μετά τα νέα δεδομένα, τα ΕΛ.ΠΕ. ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν άμεσα σε τέσσερις ενέργειες στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης, που αφορούν την επεξεργασία της ελαιώδους λάσπης, των υγρών αποβλήτων, την αποκατάσταση των παλαιών σκαμμάτων και τις διαφυγές υδρογονανθράκων από τον πυρσό που καίει στα διυλιστήρια.

Ειδικότερα, τα ΕΛ.ΠΕ. ανακοίνωσαν ότι:

  1. Ολοκληρώνουν έως τα τέλη Απριλίου το έργο «Ανάκτησης Απαερίων Πυρσού», κόστους 2,5 εκατ. ευρώ, που θα μηδενίσει και τυχόν διαφυγές υδρογονανθράκων από τον πυρσό.
  2. Έχουν μελετήσει και υποβάλει προς αδειοδότηση έργα «Αναβάθμισης της Κατεργασίας Υγρών Αποβλήτων» ύψους 6,5 εκατ. ευρώ για την τήρηση των νέων ορίων υγρών αποβλήτων της ΕΕ, με βάση τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές. Στα έργα αυτά προβλέπεται μεταξύ των άλλων και η ανέγερση νέας κλειστής δεξαμενής εξισορρόπησης. Με την ολοκλήρωση των έργων, το α΄ εξάμηνο 2020, θα επιτευχθεί απόλυτη εξάλειψη κάθε πιθανής οσμής από την μονάδα κατεργασίας υγρών αποβλήτων.
  3. Όσον αφορά τις μονάδες κατεργασίας υγρών αποβλήτων και επεξεργασίας ελαιώδους λάσπης έχουν δρομολογήσει μελέτη από εξειδικευμένη εταιρεία, για την περαιτέρω βελτίωση των υφισταμένων συστημάτων απόσμισης. Η μελέτη προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου 2019. Τα μέτρα που θα προταθούν θα εφαρμοστούν άμεσα και ο απαιτούμενος εξοπλισμός θα εγκατασταθεί το συντομότερο δυνατό. Συνοπτικά αναφέρονται:
  • Πρόσθετα συστήματα δέσμευσης υδρογονανθράκων και θειούχων ενώσεων.
  • Αύξηση δυναμικότητας συστημάτων αναρρόφησης.
  • Κλειστά συστήματα όπου απαιτείται (πλωτό κάλυμμα κλπ).
  • Χρήση νέων προσθέτων χημικών στις μονάδες απόσμισης.
  1. Ολοκληρώνουν την επεξεργασία των παλιών σκαμμάτων ελαιωδών το α’ εξάμηνο του 2020, όπου απομένουν εργασίες αποκατάστασης σε ένα τελευταίο σκάμμα.

Ωστόσο, οι κάτοικοι είναι επιφυλακτικοί, καθώς βλέπουν ότι οι μετρήσεις περιορίζονται στις αβλαβείς δύσοσμες ενώσεις. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τα βλαβερά μικροσωματίδια τα οποία συσσωρεύονται στον οργανισμό. «Ο σταθμός μέτρησης του Κορδελιού έχει μεν αναβαθμιστεί, όμως δεν υπάρχει καταγραφή και ανάλυση των μικροσωματιδίων. Είναι ζωτική ανάγκη οι μετρήσεις τους σε ζωντανό χρόνο, ακόμη και των μικρότεων των ΡΜ2,5. Ένα δεύτερο αίτημα είναι να λειτουργήσει στο Κορδελιό μονάδα υγείας ειδικού σκοπού, για την παρακολούθηση των συμπτωμάτων, που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση», αναφέρουν.

Η καθηγήτρια Σαμαρά, πρόσφατα, είχε αναρωτηθεί αν είναι χειρότερη η έκθεση για μικρό διάστημα σε κάτι πολύ βλαβερό ή για μεγάλο διάστημα σε κάτι λιγότερο επικίνδυνο. Οι κάτοικοι λένε ότι είναι τρομακτικό πως τη δυσοσμία μετά από λίγο καιρό τη συνηθίζεις. Αυτό που δεν συνηθίζεται είναι να πετάγεσαι στον ύπνο με ένα μούδιασμα σε ολόκληρο το κορμί.

Πηγή: vice.com

Μοιραστείτε το:
Tagged