Οι υβριδικοί αγριόχοιροι καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή στη Φθιώτιδα – Νυκτερινές περιπολίες αγροτών [videos]

Ελληνική Φύση
Μοιραστείτε το:

«Αλωνίζουν» οι αγριόχοιροι στη Λαμία. Αγρότες κάνουν περιπολίες για να προστατέψουν τις καλλιέργειές τους. Νυχτερινός εφιάλτης έχουν γίνει πλέον οι αγριόχοιροι όχι μόνο περιφερειακά της πόλης της Λαμίας και στη δυτική Φθιώτιδα, αλλά ακόμη και στο εθνικό δίκτυο.

«Μία αγέλη από αγριόχοιρους πριν λίγα 24ωρα πέρασε μέσα στο σκοτάδι την ΒΙΠΕ της Λαμίας και βρήκε διέξοδο να φτάσει στην εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης.

Ευτυχώς, προλάβαμε τα χειρότερα» σημειώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Κώστας Μαργαρίτης που εκείνη την ώρα ήταν στην περιοχή και ειδοποίησε τις αρχές.

Χρειάστηκε η επέμβαση των αστυνομικών αλλά και των υπαλλήλων της Εθνικής Οδού για να μπορέσουν να απομακρύνουν την αγέλη και συγχρόνως να αποτρέψουν την πιθανότητα ενός τροχαίου δυστυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες.

Δεν συνέβη όμως, το ίδιο σε άλλες δύο περιπτώσεις στο δρόμο από τη Λαμία προς τη Μακρακώμη, όπου οδηγοί για να αποφύγουν τις αγέλες από αγριόχοιρους που βρέθηκαν ξαφνικά μπροστά τους, έκαναν ελιγμούς από τους οποίους προκλήθηκαν αρκετές ζημιές στα οχήματά τους.

Την ίδια στιγμή, παρόμοια σκηνικά καταγράφονται στην περιοχή Αμφίκλειας και Τιθορέας αλλά και στην Αταλάντη.

«Κάθε μέρα δεχόμαστε παράπονα από αγρότες της ευρύτερης περιοχής για τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειές τους είτε πρόκειται για ετήσιες καλλιέργειες είτε πρόκειται για δέντρα» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος της Μακρακώμης Παναγιώτης Κοντογιώργος σημειώνοντας συγχρόνως ότι «ακόμη και αγρότες της περιοχής βρίσκονται στο πόδι για να μπορέσουν να αποτρέψουν τις ζημιές αλλά ο πληθυσμός τους είναι τεράστιος, οι αγέλες μεγάλες και κυρίως, είναι επιθετικές απέναντι σε ανθρώπους».

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν είναι λίγοι είτε οι κυνηγοί, είτε οι άνθρωποι των κυνηγετικών συλλόγων που επιμένουν πως «ιδιαίτερα αυτή την περίοδο τα μεγαλύτερα μέλη από τις αγέλες, είναι επιθετικά στους ανθρώπους, πράγμα το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν».

Πληθώρα από παράπονα και στον δήμο Λαμίας, είτε από κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται κοντά σε περιαστικά άλση είτε βρίσκονται στα ημιορεινά της Οίτης, του Καλλιδρόμου και της Όθρυος.

«Έχουμε εξαντληθεί σε επιστολές στους αρμόδιους αλλά ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουμε αποτέλεσμα. Οι ζημίες στους αγρότες είναι μεγάλες, μάλιστα χωρίς αποζημιώσεις καθώς δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ» σημειώνει ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος και συμπληρώνει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ «προσπαθούμε με τη σειρά μας να μην φτάνουν οι αγέλες μέσα στην κατοικημένη περιοχή».

https://www.youtube.com/shorts/aYr6_I32crw

Ο δήμαρχος Λαμιέων αξιολογώντας την κατάσταση από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις, τονίζει πως «είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση.

Μιλάμε για ένα περίγραμμα πολλών χιλιομέτρων. Ακόμη και οι φιλότιμες προσπάθειες άλλων υπηρεσιών μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα» ενώ θεωρεί αναγκαία «την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται οι αγρότες για τις ζημιές από αγριογούρουνα σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο στις περιοχές που προστατεύονται από την συνθήκη ramsar όπως ισχύει μέχρι σήμερα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι πολυάριθμες ομάδες κυνηγών που διαχρονικά ασχολούνται με το κυνήγι του συγκεκριμένου ζώου αποφεύγουν την οποιαδήποτε εμπλοκή τους καθώς πρόκειται για κατοικημένες περιοχές όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, και επίσης, διαπιστώνουν πως «δεν υπάρχουν ορατές λύσεις».

Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο γύρω από την περιοχή της Λαμίας οδηγήθηκαν στα χειρουργεία των κτηνιάτρων οκτώ σκυλιά εκπαιδευμένα για το κυνήγι του αγριόχοιρου που είχαν δεχθεί επίθεση.

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου της Λαμίας Γιάννης Καρέλης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δηλώνει πως «δεν υπάρχει κυνηγός που θα πάει να τιθασεύσει τις αγέλες κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή σε περιοχές που απαγορεύεται το κυνήγι καθώς κινδυνεύει ο ίδιος, τα σκυλιά του, αλλά και οι κάτοικοι».

Ο ίδιος άλλωστε υπενθυμίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως ο Κυνηγετικός Σύλλογος της Λαμίας «έχει σε εξέλιξη περιπολίες των θηροφυλάκων του κατά τις νυχτερινές ώρες με σκοπό να μην επιτρέπει στις αγέλες, όσες τουλάχιστον εντοπίζει, να φτάνουν σε περιαστικές περιοχές».

Μάλιστα σε ανακοίνωση του Κυνηγετικού Συλλόγου της Λαμίας τονίζεται με έμφαση ότι «αυτό το μέτρο εξελίσσεται τόσο γύρω από την πόλη της Λαμίας όσο και στην περιοχή της Αμφίκλειας Τιθορέας» όπου και εκεί υπάρχει υπερπληθυσμός και προβλήματα.

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των πολιτών όπως και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων και προσπαθούμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Καρέλης.

Τέλος, να σημειωθεί πως όλες οι πλευρές εκτιμούν ότι «η οποιαδήποτε παράταση της κυνηγετικής περιόδου για τους αγριόχοιρους δεν πρόκειται να επιδράσει στον υπερπολλαπλασιασμό τους» και ότι «δεν επαρκεί ως μέτρο για την αναγκαία μείωση των πληθυσμών».

—————

Καταστρέφουν καλλιέργειες, δεν φοβούνται και βολτάρουν σε πόλεις και χωριά.

Αυξάνεται συνεχώς ο πληθυσμός των αγριόχοιρων στην περιοχή της Φθιώτιδας και ειδικότερα της Λαμίας με τα όποια μέτρα που έως σήμερα έχουν ληφθεί να μην αποδίδουν τα προσδοκώμενα.

Είναι πια καθημερινό φαινόμενο αγέλες να “εισβάλλουν” σε καλλιέργειες, να “βολτάρουν” σε χωριά ακόμη και και στις περιφερειακές συνοικίες της Λαμίας, ενώ λίγους μήνες πριν το φαινόμενο ήταν μάλλον περιορισμένο σε συγκεκριμένες περιοχές.

 «Μέρα-νύχτα τα βλέπουμε στους δρόμους, στις καλλιέργειες, στα χωριά και μετράμε ζημιές. Προσπαθούμε να προστατευτούμε. Παλαιότερα, όταν άκουγαν ανθρώπινη φωνή έφευγαν. Τώρα, πλέον, δεν τους “ενδιαφέρει…”», αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Μακρακώμης Πάνος Κοντογιώργος, ο οποίος αρκετές φορές, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, έχει έρθει τετ-α-τετ με αγέλες αγριόχοιρων σε δρόμους και χωριά.

Τα παράπονα των αγροτών καθημερινά, για τις καταστροφές που προκαλούν στις καλλιέργειές τους και έντονες οι ανησυχίες και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι οποίοι δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν.

Περιφερειακά της πόλης οι κάτοικοι τα βλέπουν ακόμη και στις αυλές των σπιτιών τους, ενώ τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να αποτρέψουν την παρουσία τους αποδεικνύονται “αδύναμα” να συγκρατήσουν τους αγριόχοιρους.

«Δυτικά της πόλης υπάρχει μία προστατευόμενη από τους κυνηγούς περιοχή χιλιάδων στρεμμάτων. Εκεί έχει αναπτυχθεί ένας τεράστιος πληθυσμός από αγριόχοιρους», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, τονίζοντας παράλληλα πως «όποια μέτρα κι αν ελήφθησαν μέχρι τώρα δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τον πληθυσμό. Ο γρήγορος πολλαπλασιασμός τους έχει αυξήσει τον αριθμό τους σε εκατοντάδες».

Εχουν χαθεί δεκάδες σκυλιά κυνηγών

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Γιάννης Καρέλλης διαπιστώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «οι προσπάθειες να συγκροτηθούν συνεργεία με την ευθύνη των κυνηγετικών συλλόγων αλλά και του Δασαρχείου ναυάγησε, μιας και πρόκειται για απαγορευμένη περιοχή και δίπλα στον αστικό ιστό».

Σημειώνει επίσης πως «ακόμα και επιτρέπονταν με κάποιο τρόπο το κυνήγι, δεν υπάρχει κυνηγός που θα πάει εκεί, καθώς κινδυνεύει ο ίδιος, τα σκυλιά του αλλά και οι κάτοικοι…».

Αναφέρει μάλιστα ότι έχουν χαθεί δεκάδες σκυλιά κυνηγών το τελευταίο διάστημα, συμπληρώνοντας πως «ακόμα και στην περίπτωση που κάποιες ομάδες κυνηγών θα έμπαιναν με σκυλιά για να διώξουν από εκεί, είναι ανώφελο καθώς είναι εκατοντάδες και θα γυρίσουν πίσω… Είναι αδιέξοδο».

Μάχη με αγέλες λύκων

Οι κυνηγοί που σχολούνται χρόνια με το κυνήγι τους διαπιστώνουν πως «οι αγριόχοιροι έχουν αγριέψει ιδιαίτερα και αυτό γιατί έχουν σχεδόν σε καθημερινή βάση μάχη με αγέλες από λύκους που κι αυτοί βρίσκονται σε υπερπληθυσμό. Έτσι, όταν βλέπουν άνθρωπο ή σκυλιά επιτίθενται…». Όπως λένε οι ίδιοι «μόνο στις περιοχές που έχουν αναπτυχθεί πολλοί λύκοι έχουν περιοριστεί οι αγριόχοιροι».

Την ίδια στιγμή δεκάδες καταγγελίες καταφθάνουν στο δημαρχείο της Λαμίας για να ληφθούν μέτρα περιμετρικά της πόλης, με τον δήμο να έχει σηκώσει “τα χέρια ψηλα”, ζητώντας από τις δασικές υπηρεσίες να δραστηριοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

«Αν το επόμενο διάστημα δεν γίνει κάτι για να ελέγξουμε τον πληθυσμό είναι μαθηματικά βέβαιο ότι την επόμενη χρονιά οι αγέλες από τους αγριόχοιρους θα φτάσουν στις κεντρικές πλατείες της Λαμίας. Δυστυχώς, ως δήμος είμαστε αδύναμοι να λάβουμε μέτρα. Ζητάμε από τους αρμόδιους συνεχώς άλλα τίποτα ακόμη…» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαμίας Θύμιος Καραΐσκος, θέλοντας έτσι να επισημάνει την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων.

Οι αναφορές και οι εκκλήσεις συσσωρεύονται και στις δασικές υπηρεσίες. Όχι μόνο για τη Λαμία αλλά για όλη τη κοιλάδα του Σπερχειού.

Μπλόκα και περιπολίες

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει θέμα. Οι δυνατότητες όμως περιορισμένες, καθώς πρόκειται για περιοχή που απαγορεύεται η οποιαδήποτε κυνηγετική δραστηριότητα και είναι πολύ κοντά στον αστικό ιστό», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Δασών στη Φθιώτιδα Ανδρέας Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά άλλες πιθανές λύσεις του προβλήματος ο κ. Παπανδρέου σημειώνει: «Ήδη φτάνουν αιτήματα να ανασταλεί η απαγόρευση στη συγκεκριμένη περιοχή για ένα διάστημα 1 με 2 χρόνια για να υπάρξει μία ισορροπία. Έχουμε μελετήσει διάφορα σενάρια αλλά πρόκειται για περιοχή δίπλα στα σπίτια».

Κάθε βράδυ οι κυνηγετικοί σύλλογοι περιπολούν στην περιοχή για να αποτρέψουν τις αγέλες να κινηθούν προς την πόλη, ενώ για τον ίδιο λόγο τα περιπολικά της αστυνομίας κινούνται συνέχεια στους περιφερειακούς δρόμους.

«Ο υπερπληθυσμός δεν μπορεί να ελεγχθεί με ευχές. Ακόμη κι αν επιτραπεί το κυνήγι δεν θα βρεθεί λύση, καθώς οι κυνηγοί δεν είναι διατεθειμένοι αφού κινδυνεύουν….», προσθέτει ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου της Λαμίας Γιάννης Καρέλλης, καταδεικνύοντας το αδιέξοδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο στο περιαστικό περιβάλλον της πόλης της Λαμίας όσο και στα χωριά του κάμπου, όπου οι αγριόχοιροι έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το:
Tagged