Οδός Λαγκαδά. Λεωφόρος Πολιτισμού ! (της Πολυξένης (Τζένης) Συκιώτη)

Δήμοι
Μοιραστείτε το:

Η Λεωφόρος Μίκη Θεοδωράκη …μετατοπίζει το Κέντρο Δυτικά!

γράφει η Πολυξένη (Τζένη)  Συκιώτη*, υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο δήμο Παύλου Μελά με το συνδυασμό ΕΥ ΠΟΛΙΣ του δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη

——————

 Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, από την δεκαετία του 1950,  αναπτύχθηκε στη χώρα μας,  ένα μεγάλο  εσωτερικό μεταναστευτικό κύμα.  Ήταν μια φυγή προς τις μεγάλες  πόλεις,  κυρίως προς την Αθήνα  και τη Θεσσαλονίκη.  Ονομάσθηκε «αστυφιλία», αλλά, ουσιαστικά, η φυγή προσδιορίζονταν από την ανάγκη επιβίωσης, από την αναζήτηση μιας θέσης  εργασίας στις βιομηχανικά αναπτυσσόμενες πόλεις.

Κάπως έτσι γιγάντωσε  και η Δυτική Θεσσαλονίκη,  με τους εσωτερικούς μετανάστες, της εργασίας και της «άπονης ζωής», πολύ κοντά σε καπνομάγαζα, βιοτεχνίες και εργοστάσια … 

Η Θεσσαλονίκη,  της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολεοδομικής ανάπτυξης, γίνεται δύο ταχυτήτων.

Η πόλη «εντός» των  τειχών, που είναι  η πόλη του αστικού ιστού και η άλλη «εκτός» των τειχών… η  πέραν της Λαγκαδά,  η Θεσσαλονίκη των  Δυτικών συνοικιών!

Είναι χαρακτηριστικό, ότι πολλές φορές η χρήση του όρου Δυτικές συνοικίες δεν είναι  αυστηρά γεωγραφικός προσδιορισμός αλλά   κοινωνιολογικός (οι δυνάμεις της εργασίας, οι εισοδηματικά αδύναμοι και  οι κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες) .

Έτσι,  όταν γίνονταν αναφορά στις Δυτικές συνοικίες, η βεντάλια άνοιγε και συμπεριλάμβανε και άλλες περιοχές, όπως βόρειοδυτικά, την Πολίχνη, τα Μετέωρα , την Ευκαρπία, την Σταυρούπολη, την Ηλιούπολη και άλλες.

Είναι αλήθεια, ότι από τη δεκαετία του 1980 τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν.  Η Δυτική Θεσσαλονίκη  αναπτύσσεται δυναμικά, σπάζει την οικονομική  και κοινωνική γκετοποίηση και η οδός Λαγκαδά  παύει να είναι το «σύνορο» και γίνεται, πλέον,  κόμβος, κέντρο, κρίκος πολιτιστικής ενότητας, με πολλούς συμβολισμούς .

Πριν δύο χρόνια,   ως απόδοση τιμής στον μεγάλο  Έλληνα συνθέτη, πολιτικό και στοχαστή Μίκη Θεοδωράκη, οι τέσσερις  όμοροι, περί της οδού Λαγκαδά, δήμοι, και συγκεκριμένα οι δήμοι  Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων -Μενεμένης  και  Νεάπολης Συκεών , με ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων, αποφάσισαν   την μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη. Μια απόφαση ιστορική, με συμβολισμούς και πολλά νοήματα.

Μια απόφαση που μας εμπνέει ως δημότες και των τεσσάρων δήμων αλλά και προσωπικά, και ως υποψήφια δημοτική σύμβουλο στο δήμο Παύλου Μελά, με τον δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη.

Το θέμα δεν είναι για εκλογική εκμετάλλευση, αλλά το αντίθετο, μπορεί ίσως και επιβάλλεται, να αναδειχθεί  και να αποτελέσει το  επίκεντρο μιας συζήτησης που θα υπερβαίνει τα όρια   της μετονομασίας από οδός Λαγκαδά σε Λεωφόρος Μίκη Θεοδωράκη.

Μιας οραματικής συζήτησης, για την μετατροπή της Λεωφόρου Μίκη Θεοδωράκη σε  Λεωφόρο του Πολιτισμού και της πολιτιστικής ανάπτυξης! Σε ένα μεγάλο διαδημοτικό σχέδιο πολιτισμού, ανάμεσα στους τέσσερις δήμους, με συμβολισμούς που θα ενώνει τη Θεσσαλονίκη και τις πολιτιστικές δράσεις, που θα μετατοπίζει το κέντρο Δυτικά.

Η οδός Λαγκαδά, σήμερα, από τον Βαρδάρη,  τους Αμπελόκηπους και την Νεάπολη, έως την Σταυρούπολη και την Ευκαρπία, δεξιά και αριστερά της, αθροίζει ιστορία, μνήμες,  σπουδαία τοπόσημα, αλλά  και τις πολλές   κα σημαντικές πολιτιστικές δράσεις των δήμων,   που την κάνουν, δικαιωματικά, να αξίζει αυτή τη μετονομασία .

Ανάμεσα σ αυτά, ο ανδριάντας –  πάρκο Ιβάνωφ, οι δωδεκαόροφες, ο  πολυχώρος  – πρώην εργοστάσιο ΗΛΙΟΣ, τα συμμαχικά νεκροταφεία Ζειπελινκ , το  δημοτικό ωδείο Αμπελοκήπων, το στρατόπεδο Παύλου Μελά, η Μονή Λαζαριστών, η Σχολή Καλών Τεχνών, το  Πολιτιστικό κέντρο ‘’Χρήστου Τσακίρη’’.

Το όραμα χρειάζεται ένα καλό διαδημοτικό σχέδιο και συνέργειες, ώστε από μια άναρχη, αισθητικά και λειτουργικά  βιομηχανική τυπική οδό –είσοδο στην πόλη, να γίνει,  ως Λεωφόρος Μίκη Θεοδωράκη  Λεωφόρος του Πολιτισμού!

Ο δήμος Παύλου Μελά,  με την πλούσια πολιτιστική τους δραστηριότητα, μπορεί να  έχει σημαντική συνεισφορά σε αυτό το μεγάλο  αναπτυξιακό  πολιτιστικό σχέδιο, με δεδομένο ότι αρκετοί σημαντικοί και εμβληματικοί χώροι του, βρίσκονται επί της οδού Λαγκαδά.

Για μένα, πιστεύω και για κάθε νέο της περιοχής, και όχι μόνο,   ένα τέτοιο οραματικό  σχέδιο μπορεί και θα μας  ταξιδεύσει στο μέλλον!

———————-

*ΠΟΛΥΞΕΝΗ (ΤΖΕΝΗ) ΣΥΚΙΩΤΗ

 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ…;

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο δήμο Παύλου Μελά, με τον συνδυασμό ΕΥ ΠΟΛΙΣ του δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη, η Πολυξένη (Τζένη) Συκιώτη πιστεύει στη, κοινή συλλογική δράση, στη συμμετοχή, στη δημιουργία, στη δουλειά για την αναζήτηση λύσεων, στην ανταπόδοση στον τόπο και στους ανθρώπους του.

Με εφόδια τις σπουδές της στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ, με μεταπτυχιακό στη διοίκηση μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και με τέσσερις ξένες γλώσσες, η Πολυξένη (Τζένη) Συκιώτη, εργάσθηκε ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ως σύμβουλος διασφάλισης ποιότητας, ως διοικητικός σύμβουλος σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και βιοτεχνολογίας, με σημαντική επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της ιδιωτικής φύλαξης βλαστικών κυττάρων.

Ολη της η πορεία διαπερνάται από κοινωνικά και αξιακά προτάγματα και όπως η ίδια λέει… «…το καλύτερο μίγμα επιτυχίας είναι ο συνδυασμός κοινωνικών βιωμάτων, επιστημονικής γνώσης και επαγγελματικής εμπειρίας. Και αυτά γίνονται δύναμη πυρός όταν είναι υποταγμένα στον συλλογικό στόχο και όραμα.

Στόχος μου, και του συνδυασμού ΕΥ ΠΟΛΙΣ είναι να δώσουμε υπεραξία στην τοπική κοινωνία, με γνώμονα τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της συλλογικότητας, της διαφάνειας και τη δικαιοσύνης»

Μοιραστείτε το:
Tagged