Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Κακή η Συμφωνία των Πρεσπών, πυροδοτεί προβλήματα

Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

Τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη συμφωνία των Πρεσπών και τους λόγους για τους οποίους δεν πρόκειται να την κυρώσει εξήγησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης

Τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη συμφωνία των Πρεσπών και τους λόγους για τους οποίους δεν πρόκειται να την κυρώσει εξήγησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

«Όχι απλώς επειδή αυτή είναι η βούληση της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων. Αλλά, γιατί είναι μια κακή συμφωνία που αντί να λύνει παλιά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μπορεί να πυροδοτήσει καινούργια. Και αυτή η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ σε δήλωσή του μετά από τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «με την καγκελάριο Μέρκελ μιλήσαμε και σήμερα ειλικρινά. Όπως ξέρουν να συζητούν μεταξύ τους οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι διαχρονικά υπέρ της Ευρώπης και δεν την αντιμετωπίζουν σαν σημαία ευκαιρίας».

Σύμφωνα με τον αρχηγό της ΝΔ, πέρα από το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ελληνική οικονομία τα προβλήματα της οποίας -όπως είπε- «κάποιοι στις Βρυξέλλες επιμένουν να εξωραΐζουν για λόγους πρόσκαιρων εντυπώσεων».

Παράλληλα, συζητήθηκε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για μείωση των φόρων, προσέλκυση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεις.

Επί τάπητος στη συνάντηση τέθηκε και το μεταναστευτικό, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει στην κ. Μέρκελ τη θέση του υπέρ της αυστηρής προστασίας των ελληνικών συνόρων. Επεσήμανε, δε, την ανάγκη να αλλάξει άμεσα η εθνική νομοθεσία για το άσυλο για να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης την υποχρέωση όλων για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών αξιών και του κράτους δικαίου έναντι οποιουδήποτε τις επιβουλεύεται. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε και η συνολική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς θα δοθεί θετική προοπτική, ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους, προκειμένου να υπάρξει απάντηση στον λαϊκισμό.

«Οι δυνάμεις που σταθερά τάσσονται υπέρ της Ευρώπης ξέρουν να συζητούν με εντιμότητα τις θέσεις τους και γνωρίζουν πάντα πως να προχωρούν μπροστά. Μια τέτοια ειλικρινής συνάντηση υπήρξε και σήμερα. Γι’ αυτό και ευχαριστώ την Καγκελάριο για την επίσκεψή της και προσβλέπω και στο μέλλον σε μια ουσιαστική συνεργασία μαζί της» σημείωσε στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης….

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Με την Καγκελάριο Μέρκελ μιλήσαμε και σήμερα ειλικρινά. Όπως ξέρουν να συζητούν μεταξύ τους οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι διαχρονικά υπέρ της Ευρώπης και δεν την αντιμετωπίζουν σαν σημαία ευκαιρίας.

Συζητήσαμε για τη συνολική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς θα δώσουμε θετική προοπτική, ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους. Ώστε να απαντήσουμε έτσι έμπρακτα σε κάθε είδους λαϊκισμό που απειλεί την ευρωπαϊκή συνοχή από όπου και αν προέρχεται.

Μιλήσαμε για την ελληνική οικονομία, τα προβλήματα της οποίας κάποιοι στις Βρυξέλλες επιμένουν να εξωραΐζουν για λόγους πρόσκαιρων εντυπώσεων. Καθώς και για το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη δραστική μείωση των φόρων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων, ώστε να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση.

Συζητήσαμε επίσης για το Μεταναστευτικό όπου τόνισα ξανά τη θέση μου υπέρ της αυστηρής προστασίας των συνόρων μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Και επεσήμανα την ανάγκη να αλλάξει άμεσα η εθνική νομοθεσία για το άσυλο για να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας.

Τόνισα επίσης, την υποχρέωση όλων μας για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών αξιών και του κράτους δικαίου έναντι οποιουδήποτε τις επιβουλεύεται.

Εξήγησα στην κ. Μέρκελ τις θέσεις μας για τη συμφωνία των Πρεσπών και τους λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να την κυρώσει. Όχι απλώς επειδή αυτή είναι η βούληση της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων. Αλλά, γιατί είναι μια κακή συμφωνία που αντί να λύνει παλιά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μπορεί να πυροδοτήσει καινούργια. Και αυτή η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Οι δυνάμεις που σταθερά τάσσονται υπέρ της Ευρώπης ξέρουν να συζητούν με εντιμότητα τις θέσεις τους και γνωρίζουν πάντα πως να προχωρούν μπροστά. Μια τέτοια ειλικρινής συνάντηση υπήρξε και σήμερα. Γι’ αυτό και ευχαριστώ την Καγκελάριο για την επίσκεψή της και προσβλέπω και στο μέλλον σε μια ουσιαστική συνεργασία μαζί της”.

Μέρκελ: Παραμένουν οι διαφορές με τον Μητσοτάκη για το ονοματολογικό

Τη διαφορετική στάση τους απέναντι στο ονοματολογικό της πΓΔΜ κατέδειξε η Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις γνώμες τους «αγεφύρωτες».

Σε δηλώσεις της σε Γερμανούς δημοσιογράφους πριν την αναχώρησή της από την Ελλάδα, η Καγκελάριος τόνισε ωστόσο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αγωνιστεί για να υπάρξει πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή εκφράζοντας την σαφή πεποίθηση ότι «Δεν ήμασταν ποτέ τόσο κοντά στην επίλυση αυτού του θέματος από ότι τώρα».

Ειδικότερα, για τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι «ανήκουμε στην ίδια ιδεολογική οικογένεια, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε πολλά κοινά στοιχεία, ιδίως σε ότι αφορά τα θέματα της οικονομίας στην Ελλάδα». Σημείωσε ωστόσο ότι «σε ένα θέμα έχουμε μία  διαφωνία, σχετικά με το σχεδιαζόμενο όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Εξήγησα με κάθε σαφήνεια ότι είναι προς όφελος όλων να λυθεί το πρόβλημα αυτό για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και της χώρα της Βόρειας Μακεδονίας στο μέλλον. Εδώ υπάρχουν διαφορετικές γνώμες τις οποίες δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε, κάτι το οποίο δεν με εξέπληξε, ανταλλάξαμε όμως απόψεις γύρω από το θέμα αυτό».

Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «θα δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση της ψηφοφορίας στη Βουλής της «Μακεδονίας», εάν θα βρεθεί η πλειοψηφία εκεί, κάτι το οποίο ελπίζω. Κι εδώ μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό το οποίο μου λέγεται, ότι δηλαδή και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αγωνιστεί για να υπάρξει μια πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή. Δεν ήμασταν ποτέ τόσο κοντά στην επίλυση αυτού του θέματος από ότι τώρα».

«Σημαντικό μέλος της ΕΕ» που πρέπει να «συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων» χαρακτήρισε την Ελλάδα η Καγκελάριος. «Μετά τις επίσημες συναντήσεις μου, και σήμερα με εκπροσώπους της Οικονομίας και τους μαθητές της Γερμανικής Σχολής, συνήγαγα το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θέλει να είναι ένα σημαντικό μέλος της Ε.Ε. και εγώ επανελάμβανα διαρκώς ότι η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της Ε.Ε. Φυσικά υπάρχει κόπωση από τις πολλές μεταρρυθμίσεις, και προσπάθησα να καταστήσω σαφές ότι πρέπει εν τούτοις να αναγνωρίσει κανείς τις προόδους και ότι πρέπει να συνεχισθεί αυτός ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, διότι έτσι η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται και διότι έτσι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται».

Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, η Καγκελάριος της ΟΔΓ, είπε ότι «η συνεισφορά της Ελλάδας είναι τεράστια και διατυπώνεται, ομοίως όπως και από εμένα, η μη ικανοποίησή της από το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια ενιαία γνώμη για έναν αλληλέγγυο χειρισμό του θέματος αυτού. Όλοι στην Ε.Ε. έχουμε την γνώμη ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα κοινά ευρωπαϊκά μας σύνορα, αλλά δεν δίνουμε κάποια ικανοποιητική απάντηση στις χώρες που βρίσκονται σε αυτά για το πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους ανθρώπους που συνεχίζουν να έρχονται. Στο ζήτημα αυτό πρέπει να εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε από κοινού».

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε επίσης «ότι υπάρχει η βούληση στην Ελλάδα να προχωρήσει προς τα μπρος η χώρα»: «Έκανα σε όλους σαφή τη βούληση της Γερμανίας να είναι ένας καλός εταίρος. Και αυτό το μήνυμα θα πάρω μαζί μου στη Γερμανία από αυτήν την επίσκεψη, ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις, είτε σε αυτοδιοικητικό ή περιφερειακό επίπεδο, είτε πρόκειται για συμφωνίες σε θέματα πολιτισμού ή νεολαίας».

Τέλος, εξέφρασε τη χαρά της «για το γεγονός ότι η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Θεσσαλονίκη το 2020, όπου θα παρουσιαστεί η γερμανική οικονομία». Χρειαζόμαστε, πρόσθεσε «ιδιαιτέρως τη συνέχιση της συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης, διότι η φυγή πολλών ευφυών ανθρώπων από την Ελλάδα, οι οποίοι δεν βρίσκουν καμιά δυνατότητα απασχόλησης εδώ, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα. Θα ήταν πολύ καλό αν καταφέρναμε να το σταματήσουμε αυτό».

Πηγή: in.gr, reader.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged