Όταν ποστάρετε φωτογραφίες, δημιουργείτε το ψηφιακό δαχτυλικό του αποτύπωμα και αποτελεί μέρος της μελλοντικής φήμης του
Το να ανεβάζουμε φωτογραφίες ή πληροφορίες για τα παιδιά μας, μπορεί να είναι ένας ωραίος τρόπος να μοιραστούμε τις ιδιαίτερες στιγμές μας μαζί τους. Αλλά αξίζει να σκεφτούμε πώς αυτές οι πληροφορίες επηρεάζουν τη ζωή του. Όταν ποστάρετε φωτογραφίες, δημιουργείτε το ψηφιακό δαχτυλικό του αποτύπωμα και αποτελεί μέρος της μελλοντικής φήμης του. Επομένως, είναι σημαντικό να μάθετε πώς νιώθει το παιδί με αυτό.
Ίσως, να το θεωρεί τέλειο, μπορεί να μην του αρέσει καθόλου η ιδέα ή να επιθυμεί να ζητήσετε την άδειά του πριν το κάνετε. Ή μπορεί να συμφωνεί με το να στέλνετε φωτογραφίες σε φίλους και συγγενείς και όχι να τις δείχνετε σε όλο το Facebook ή το Instagram.
Πώς θα μιλήσετε μαζί του για αυτό; Μια καλή αρχή είναι να το ρωτήσετε αν νιώθει χαρούμενο με μία φωτογραφία ή βίντεο που έχετε βγάλει μαζί. Μετά ρωτήστε το πώς νιώθει για τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και αν συμφωνεί με το να ανεβάσετε τις φωτογραφίες εκεί. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί μπορεί να αλλάξει γνώμη και να σας ζητήσει μελλοντικά να διαγράψετε τη φωτογραφία. Με το να το ρωτάτε και να σέβεστε την επιλογή του, επιδεικνύετε και καλή ψηφιακή συμπεριφορά που το παιδί θα μιμηθεί αργότερα.
Πώς θα ισορροπήσετε την ιδιωτικότητα με το ανέβασμα φωτογραφιών του παιδιού σας.
- Αποφύγετε την αναφορά του ονόματος του παιδιού σε δημόσιες ιστοσελίδες
- Αποφύγετε τις φωτογραφίες του παιδιού που μαρτυρούν πού μένει και πού πηγαίνει σχολείο
- Να είστε ενήμεροι για το αν μπορεί κάποιος να αποθηκεύσει ή να μοιραστεί τη φωτογραφία
- Προτιμήστε να στείλετε email σε οικογένεια και φίλους με φωτογραφίες, αντί να τις μοιράζεστε με όλους
Έκκληση Αστυνομίας: «Μην ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας στο διαδίκτυο»
Ο κάθε ένας από εμάς, αναμφίβολα είναι ελεύθερος να αναρτά φωτογραφικό υλικό από τις προσωπικές ή τις οικογενειακές του στιγμές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
H Αστυνομία επιθυμεί να απευθύνει για ακόμα μία φορά, έκκληση προς τους χρήστες του διαδικτύου και ειδικότερα τους χρήστες πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης, να μην ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο.
Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί και από υποθέσεις που διερεύνησε το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, παιδόφιλοι έχουν στα αρχεία τους εκτός από παιδιά που είναι σε διάφορες σεξουαλικές πράξεις, φωτογραφίες παιδιών που είτε είναι ντυμένα και ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες, είτε γυμνές φωτογραφίες των παιδιών τους (π.χ. στην παραλία, στο μπάνιο κ.λπ.), ή φωτογραφίες παιδιών με μαγιό ή ελαφριά ενδυμασία.
Ως εκ τούτου, ο κάθε χρήστης του διαδικτύου πρέπει να γνωρίζει ότι η ανάρτηση φωτογραφιών, μένει σχεδόν για πάντα και ο κάθε ένας μπορεί να τις δει, να τις αντιγράψει και να τις φυλάξει στα αρχεία του.
Οι φωτογραφίες αυτές μπορεί να τύχουν αλλοίωσης και η ανάρτηση τους στο διαδίκτυο μπορεί να προκαλέσει τυχόν άλλους κίνδυνους γενικότερα.
Ας μην τροφοδοτούμε αυτή την «αρρώστια» – Ας προστατεύσουμε τα παιδιά μας.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι «ανήλικος» σύμφωνα με την υφιστάμενη Νομοθεσία για το διαδίκτυο θεωρείται άτομο που είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών.
Πηγή: vita.gr