Μας θεωρούν σίγουρα μ@λ@κες: Κατρούγκαλος: Το Σύνταγμα των Σκοπίων δεν έχει αλλάξει ακόμη!

Κυβέρνηση
Μοιραστείτε το:

Το… παλιό Σύνταγμα των Σκοπίων κατέθεσε ο Κατρούγκαλος!

Με μια θεατρική κίνηση εντυπωσιασμού  μετά τον σάλο στη Βουλή από την αντιπολίτευση ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε στη Βουλή το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ. Ομως ήταν το… παλιό.

Eίναι το συνταγματικό κείμενο που ισχύει σήμερα, χωρίς τις τροποποιήσεις, για τις οποίες πάντως η Βουλή έχει λάβει γνώση με τη ρηματική διακοίνωση. Το κείμενο φέρει τις σφραγίδες των σχετικών αρχών της ΠΓΔΜ και ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2019.  Ωστόσο δεν περιλαμβάνει τις πρόσφατες τροποποιήσεις που ψήφισε η Βουλή της γειτονικής χώρας, καθώς όπως παραδέχθηκε ο κ. Κατρούγκαλος «δεν έχουν ακόμα τεθεί σε ισχύ».

«Είναι η συνταγματική πρακτική στην πΓΔΜ που επιβάλλει οι τροποποιήσεις να μην ενσωματώνονται αλλά να παρατίθενται στο τέλος του κειμένου», επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Μολονότι έδωσα διευκρινίσεις, για τον Τύπο με τον οποίο γίνονται οι συνταγματικές αναθεωρήσεις στη γείτονα χώρα, ότι δηλαδή δεν ενσωματώνονται και δεν κωδικοποιούνται, εξακολουθεί η ΝΔ να εγείρει θέμα ενόψει του του ότι χθες δεν είχα επίσημο κείμενο του συντάγματος. Καταθέτω λοιπόν, για τα πρακτικά, το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ όπου φαίνεται και αποδεικνύεται ότι η συνταγματική πρακτική που ακολουθείται στη χώρα αυτή, είναι να μην ενσωματώνονται και να μην κωδικοποιούνται οι αναθεωρήσεις στο κείμενο αλλά να παρατίθενται στο τέλος του ιστορικού κειμένου που παραμένει αναλλοίωτο.

Μολονότι επίσης το έχω πει πολλές φορές το επαναλαμβάνω επειδή βλέπω να διαστρεβλώνεται. Έχω καταθέσει και το σύνολο των συνταγματικών τροποποιήσεων σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών που περιλαμβάνεται στη ρηματική διακοίνωση», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

ΝΔ: Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να ξέρουν τι κυρώνουν

Μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί καμία συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια, όπως υποχρέωνε ρητά η Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία.

Αυτό συνιστά ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας από τα Σκόπια, τονίζουν ακόμη από τη ΝΔ, ενώ κάνει λόγο για πρωτοφανές γεγονός στα κοινοβουλευτικά χρονικά, καθώς οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα κυρώσουν.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να κατατεθεί στη Βουλή το πλήρες επίσημο και κωδικοποιημένο κείμενο του νέου Συντάγματος της ΠΓΔΜ και μαζί και το προοίμιό του. Σημειώνει μάλιστα ότι αυτό το αίτημα είναι επιτακτικό καθώς στο συγκεκριμένο κείμενο υπήρχαν πάντα οι περισσότερες αλυτρωτικές αναφορές και μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί καν σαφές αν η αλλαγή του ονόματος, βάσει της 32ης τροποποίησης, αφορά και το προοίμιο.

«Όσα συμβαίνουν στη Βουλή, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, για ένα μείζον εθνικό θέμα είναι κατά κυριολεξία πρωτόγνωρα και επιβεβαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες μας. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση όχι μόνον παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις τις οποίες επιχειρεί να αποκρύψει από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό», τονίζει η ΝΔ.

Επισημαίνει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, έχει καταθέσει μέχρι στιγμής στη Βουλή:

Tο υφιστάμενο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ που φέρει τον τίτλο «Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και το οποίο, όπως είπε, το κατέβασε από το ίντερνετ, ενώ θα όφειλε αυτονοήτως να καταθέσει το νέο επίσημο ολοκληρωμένο και κωδικοποιημένο κείμενο του αναθεωρημένου Σκοπιανού Συντάγματος.

Μια ρηματική διακοίνωση με τροποποιήσεις στις οποίες μάλιστα υπάρχουν τρεις ρητές αναφορές σε «μακεδονικό λαό».

«Mε απλά λόγια, μέχρι και αυτή τη στιγμή, καμία συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας χώρα η Συμφωνία των Πρεσπών», επισημαίνει η ΝΔ, προσθέτοντας ότι αυτό το παραδέχθηκε η κυβέρνηση την Τετάρτη, υπό την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το γεγονός αυτό, ωστόσο, συνιστά ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της κυβέρνησης, καθώς επιτρέπει στα Σκόπια να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση μετά την διασφάλιση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Αυτό μάλιστα συμβαίνει ενώ ακόμη και στις τροποποιήσεις της διακοίνωσης υπάρχουν αλληλοαναιρούμενες και ασαφείς διατυπώσεις που χρήζουν διευκρινήσεων καθώς επιτρέπουν εντελώς διαφορετικές ερμηνείες», υπογραμμίζουν ακόμη από τη ΝΔ.

Ως «κραυγαλέο παράδειγμα» αναφέρουν ότι ενώ η 32η τροποποίηση του υπό αναθεώρηση Σκοπιανού Συντάγματος αναφέρεται στην αλλαγή του ονόματος από «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία», σε όσες ακολουθούν (33η 34η κ.λ.π.) οι Σκοπιανοί επαναφέρουν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτό το στοιχείο, τονίζει η ΝΔ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα διεθνώς ισχύοντα στις συνταγματικές αναθεωρήσεις, καθώς κάθε μεταγενέστερη τροποποίηση οφείλει να ενσωματώνει το περιεχόμενο των προηγούμενων.

«Με τα δεδομένα αυτά, συμβαίνει κάτι πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά: Σε ένα ζήτημα μείζονος εθνικής ευαισθησίας που δεσμεύει εσαεί την Ελλάδα, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα κυρώσουν. Δηλαδή θα ψηφίσουν εν κενώ καθώς δεν έχουν υπάρξει επαρκείς διευκρινίσεις από την πλευρά των Σκοπίων», αναφέρει ακόμη η ΝΔ.

Ενταση στη Βουλή: Τα Σκόπια δεν έχουν αλλάξει το Σύνταγμά τους

 «Ψηφίζουμε στα τυφλά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχει κατατεθεί στη Βουλή το ενιαίο κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος των Σκοπίων».

Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα στο οποίο θα εστιάσει τη σφοδρή κριτική της η ΝΔ τις δύο μέρες της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, πέρα φυσικά από τις αντιρρήσεις της για την ουσία της Συμφωνίας, για τα θέματα γλώσσας και εθνότητας, αλλά και για την αναφορά περί μακεδονικού λαού που υπάρχει στη ρηματική διακοίνωση.

Ήδη από την αρχή της σημερινής συνεδρίασης το αίτημα για κατάθεση του ενιαίου κειμένου του Συντάγματος έθεσαν με επιμονή τόσο ο Νίκος Δένδιας από την πλευρά της ΝΔ όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Με άλλα λόγια, οι Έλληνες βουλευτές καλούνται να υπερψηφίσουν τις Πρέσπες χωρίς να γνωρίζουν επισήμως πως διαμορφώνεται το τελικό κείμενο του Συντάγματος με τα τροποποιηθέντα άρθρα.

Κατρούγκαλος: Το Σύνταγμα των Σκοπίων δεν έχει αλλάξει ακόμη!

Η ψυχρή απάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι το κείμενο που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, γιατί δεν προβλέπεται στη συνταγματική τάξη της γειτονικής χώρας, φόρτισε ακόμη περισσότερο το κλίμα. «Ο λόγος που προσκόμισα το δικό τους Σύνταγμα από την ιστοσελίδα τους είναι για να σας δείξω τον τρόπο που ακολουθούν για τις δικές τους αλλαγές στο συνταγματικό κείμενο. Οι αλλαγές από την αναθεώρηση δεν προστίθενται ως  ενιαίο κείμενο, αλλά παρατίθενται στο τέλος του υπάρχοντος συνταγματικού κειμένου», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Άμεση ήταν η αντίδραση και των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, οι οποίοι σημείωσαν ότι ούτε ως κομμάτι στο τέλος του Συντάγματος υπάρχουν οι αλλαγές που προέκυψαν από την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων.

Όπως επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι Σκοπιανοί δεν έχουν ολοκληρώσει τη συνταγματική τους αναθεώρηση και περιμένουν πρώτα να κυρωθεί η Συμφωνία στην ελληνική Βουλή:

Κατρούγκαλος: Οι αλλαγές θα προστεθούν μετά την κύρωση από την ελληνική Βουλή

Η παρατήρηση  αυτή έκανε τον κ. Κατρούγκαλο να παρέμβει για δεύτερη φορά και να δηλώσει ότι οι αλλαγές αυτές θα προστεθούν από τη στιγμή που η Βουλή των Ελλήνων κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αυτό που ζητάτε γιατί δεν προβλέπεται στη γειτονική συνταγματική τάξη. Όμως έχουν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους που προέρχονται από τη Συμφωνία. Αυτό που προέβλεψαν ότι αν εμείς δεν εκπληρώσουμε τις δικές μας υποχρεώσεις δεν θα συνεχίσουν και αυτοί τις δικές τους, είναι αυτονόητο και είναι στο πλαίσιο της τήρησης των συμφωνηθέντων».

Στα κάγκελα η αντιπολίτευση

Η τελευταία δήλωση του κ. Κατρούγκαλου έκανε την αντιπολίτευση να ζητήσει να σταματήσει εδώ και τώρα η συζήτηση της Συμφωνίας, κάτι που φυσικά δεν έγινε δεκτό στην ψηφοφορία που ακολούθησε. Ωστόσο, αυτό θα είναι από τα βασικά επιχειρήματα της αντιπολίτευσης τις δύο επόμενες μέρες.

«Ο κ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους μας ότι οι αλλαγές θα παραμείνουν ένα απλό ψήφισμα, που θα είναι συμπληρωματικό κείμενο του  υπάρχοντος Συντάγματος στα Σκόπια και το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αν θέλουν και όποτε θέλουν. Η Βουλή δεν μπορεί να εισέλθει στη συζήτηση  αυτού του θέματος υπό αυτούς τους όρους», ήταν η φράση του κ. Δένδια, που δείχνει και τη συνολική στάση που θα τηρήσει η Νέα Δημοκρατία απέναντι στην αδυναμία της κυβέρνησης να καταθέσει τα συγκεκριμένα έγγραφα στη Βουλή.

Μάλιστα, απορρίφθηκε δι΄εγέρσεως και κατά πλειοψηφία το παρεμπίπτον ζήτημα που έθεσε η ΝΔ, δηλαδή ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς δεν έχει κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της FYROM.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποφάνθηκε ότι εκείνοι οι βουλευτές που δεν συμφωνούν με το παρεμπίπτον της ΝΔ, ήταν οι περισσότεροι στην ψηφοφορία δι΄εγέρσεως. Καταμέτρηση βουλευτών ζήτησε ο Νίκος Δένδιας, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Η πλειοψηφία ήταν προφανής και επειδή το ΚΚΕ, δια του Θανάση Παφίλη, δήλωσε “παρών στον καυγά” και ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση επί της ουσίας.

Πηγή:  iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged