Κ.Κάβουρας: Θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα των γειτονιών που μέχρι σήμερα είναι «ξεχασμένες»

Ίλιον
Μοιραστείτε το:

Καλεσμένος της εκπομπής του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Μαραβελίδη, βρέθηκε την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 ο Κώστας Κάβουρας, υποψήφιος Δήμαρχος Ιλίου και επικεφαλής του συνδυασμού «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον».

Μίλησε για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την εφαρμογή της απλής αναλογικής και του «Κλεισθένη», για τη σημερινή Διοίκηση του Δήμου Ιλίου και τα προβλήματα της πόλης και παρουσίασε το πρόγραμμα και τις θέσεις του συνδυασμού στα επί μέρους ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Παρατίθενται αποσπάσματα από την συνέντευξη:

Για την μεταρρύθμιση του Κλεισθένη

Ο Κλεισθένης κινείται προς τη θετική κατεύθυνση. Η απλή αναλογική αποτελεί τομή για την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς μπορεί να εκφράσει το πραγματικό συσχετισμό που υπάρχει σε μία πόλη. Εκτός από αυτό, μια σειρά από άλλα εργαλεία που θεσμοθετήθηκαν μπορούν να εμβαθύνουν τη δημοκρατία (τοπικά δημοψηφίσματα, διακριτά μοντέλα Δήμων). Όσοι μέχρι σήμερα ήταν πολέμιοι στην απλή αναλογική έχουν αρχίσει ήδη να προσαρμόζονται. Παρατάξεις που ήταν αντιδιαμετρικά αντίθετες για χρόνια βρίσκουν κοινό βηματισμό, όπως στο Ίλιον με την παράταξη της Διοίκησης (ΠΑΣΟΚ) και αυτή της Νέας Δημοκρατίας.

Για την σημερινή διοίκηση του Δήμου Ιλίου και τα προβλήματα της πόλης

Η σημερινή διοίκηση του δήμου δεν κατάφερε να απαντήσει στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Στο Ίλιον πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη ανισότητα μεταξύ κέντρου της πόλης και περιφερειακών συνοικιών. Σοβαρές ελλείψεις βασικών υποδομών και καθημερινά προβλήματα που απαιτούν άμεση επίλυση. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, τα μεγάλα προβλήματα στην κεντρική θέρμανση σχολείου που ανέδειξε, με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις του, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Η πόλη έχει πραγματικά προβλήματα, τη στιγμή που η διοίκηση στέκεται στα «έργα βιτρίνας». Θέλουμε να αλλάξουμε αυτή τη κατάσταση.

Για τα αποθεματικά των Δήμων

Η συζήτηση για τη μεταφορά των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδας δεν γίνεται με ορθολογικούς όρους. Οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα αποθεματικά με καλούς όρους και επιτόκια στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ακόμη στη πιθανότητα που μπορούν να πετύχουν καλύτερα επιτόκια σε κάποια εμπορική τράπεζα διατηρούν τη δυνατότητα μεταφοράς τους εκεί. Τα χρήματα δεν είναι κλειστά. Ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να σκεφτεί πιο συνολικά το συγκεκριμένο θέμα.

Για τις άμεσες προτεραιότητες μετά την ανάληψη της διοίκησης

Θέλουμε να αντιστρέψουμε την εικόνα των γειτονιών που μέχρι σήμερα είναι «ξεχασμένες» από τη διοίκηση του Δήμου. Ελλείπεις υποδομές, κατεστραμμένα πεζοδρόμια, ανύπαρκτοι ή εγκαταλελειμμένοι χώροι πρασίνου συνθέτουν αυτή την εικόνα. Η πρόταση του Δημάρχου Ιλίου, Ν. Ζενέτου, για συνένωση του Δήμου Ιλίου με το γειτονικό Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, μόνο ως αστείο ακούγεται στους πολίτες που ζουν τα προβλήματα της πόλης. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η πόλη μας (Πάρκο Τρίτση, Πάρκο-Μουσείο Ραδιοφωνίας) για να αποκτήσει αυτή μια διακριτή ταυτότητα. Αλλά μια πόλη εκτός από όμορφη πρέπει να είναι και ασφαλής. Γι’ αυτό για εμάς αποτελεί άμεση προτεραιότητα η ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων.

Για την διαχείριση των απορριμμάτων

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο, τα επόμενα χρόνια. Από τη διεθνή εμπειρία φαίνεται μια στροφή προς την “κυκλική οικονομία” και την μείωση των παραγόμενων αποβλήτων. Ως το 2020 θα πρέπει να ανακυκλώνεται το 50% των απορριμμάτων σύμφωνα με την Ε.Ε. – αυτό για τη χώρα μας είναι ένα «πολύ φιλόδοξο» όνειρο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσει από τους Δήμους η «Ανακύκλωση στην Πηγή». Το σημερινό μοντέλο με την Φυλή να αποτελεί την «πίσω αυλή» της Αττικής πρέπει να τελειώσει. Οι Δήμοι πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Στο πρόγραμμά μας, για παράδειγμα, υπάρχει η πρόταση για ένα «πρωτάθλημα ανακύκλωσης» στα σχολεία. Το σχολείο που θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα θα επιβραβεύεται με ένα κονδύλι που θα διαθέτει ο Δήμος στη σχολική κοινότητα για την αναβάθμιση των υποδομών του.

Για τη σχέση τοπικής αυτοδιοίκησης με την κεντρική διοίκηση

Θέλουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση που δεν θα έχει το ρόλο του “επαίτη” και θα χτυπάει πόρτες στην κεντρική διοίκηση για χρηματοδοτήσεις και αρμοδιότητες. Η κεντρική διοίκηση πρέπει να εμπιστευθεί την αυτοδιοίκηση που είναι ο θεσμός του κράτους που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και μπορεί να αφουγκραστεί με άμεσο τρόπο τις ανάγκες τους και να απαντήσει σε αυτές. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνεται με πολιτικούς και όχι αποκλειστικά αυτοδιοικητικούς όρους. Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης πρέπει να πάρουν θέση για το αν στην κεντρική διοίκηση κυριαρχήσουν απόψεις για αντικατάσταση των κεντρικών αυτοτελών πόρων με τον ΕΝΦΙΑ, επαναφορά του λόγου αποχωρήσεων-προσλήψεων στο 5-1 και απολύσεις σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν εξυπηρετούν την αυτοδιοίκηση. Είναι σημαντικό να μην αναγκάζεται ο Δήμαρχος να χτυπάει πόρτες, είναι εξίσου όμως σημαντικό οι πόρτες να είναι διατεθειμένες να ανοίξουν. 

Για την τοπική ανάπτυξη και τη τόνωση της επιχειρηματικότητας

Η πόλη πρέπει να αναπτύξει τη δική της διακριτή ταυτότητα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως το Πάρκο Τρίτση και το Μουσείο Ραδιοφωνίας. Αυτό θα ενίσχυε την επισκεψιμότητα της πόλης, όλο το χρόνο, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη της τοπικής αγοράς, που σε συνδυασμό με συγκεκριμένα κίνητρα μπορεί να τονώσει την επιχειρηματικότητα και να αντιστρέψει την εικόνα των άδειων βιτρινών στις γειτονιές της πόλης.

 

Μοιραστείτε το:
Tagged