Στο δρόμο είναι γνωστή ως “πάγος”, “κρύσταλλο”, “γυαλί”. Η κρυσταλική μεθαμφεταμίνη, όπως λέγεται επιστημονικά, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην υγεία. Αυξήθηκε η χρήση της στη Γερμανία.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά νέα για τη Γερμανία. Σύμφωνα με την έκθεση της εντεταλμένης της γερμανικής κυβέρνησης για τα ναρκωτικά έχει αυξηθεί η χρήση της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, ενός πολύ επικίνδυνου συνθετικού ναρκωτικού. Το 2013 οι αρχές κατάσχεσαν 77 κιλά, ενώ αυξήθηκε φέτος ο αριθμός των νέων χρηστών συνθετικών ναρκωτικών.
Καταστροφικές οι επιπτώσεις της στην υγεία
«Ιδιαίτερα η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, θεωρείται η κοκαΐνη των φτωχών» λέει ο Χάινο Στέβερ, επικεφαλής του ερευνητικού Ινστιτούτου Ερευνών Εθισμού στην Τεχνολογική Σχολή της Φραγκφούρτης. «Πρόκειται για ναρκωτική ουσία που μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία και μας προβληματίζει, επειδή προκαλεί τρομακτικές παρενέργειες, οργανικές και ψυχικές, στους χρήστες». Μπορεί κάποιος να την εισπνεύσει, να την καταπιεί, να την καπνίσει και ή να την πάρει ενδοφλέβια ή και σε χάπια σε μικρή δόση. Είναι ισχυρά νευροδιαγερτική και εθιστική, προκαλεί για πολλές ώρες το αίσθημα της ευφορίας και όσοι κάνουν παρατεταμένη χρήση εκτός από τα σοβαρότατα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, μεταμορφώνονται και εξωτερικά. Οι χρήστες δεν μπορούν πλέον να κάνουν τίποτα χωρίς το συγκεκριμένο ναρκωτικό, και ο καθηγητής Χάινο Στέβερ υπογραμμίζει ότι οι επιπτώσεις στην υγεία δεν αποκαθίστανται ακόμη κι αν οι χρήστες απεξαρτηθούν.
«Χρειάζεται αποτελεσματικότερη πολιτική»
77 κιλά κρυσταλλικής αμφεταμίνης κατάσχεσαν οι γερμανικές αρχές το 2013. Εκείνο όμως που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο γερμανό καθηγητή είναι ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από χρήση ναρκωτικών. Δείχνει, κατά την άποψή του, ότι χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά στον τομέα της πρόληψης, αλλά και της καταπολέμησης και της συμβουλευτικής, κυρίως όταν πρόκειται για συνθετικά ναρκωτικά, που είναι φτηνά, παρασκευάζονται εύκολα και κυκλοφορούν ακόμη πιο εύκολα.
«Με συνηθισμένες μεθόδους και λόγια του τύπου ότι τα κέντρα συμβουλευτικής πρέπει να εξοπλιστούν καλύτερα, δεν μπορούμε να ελέγξουμε το πρόβλημα» επισημαίνει ο Χάινο Στέβερ. «Χρειάζονται νέες ωθήσεις, περισσότερο προσωπικό, αποτελεσματικότερη πολιτική ενημέρωσης και άλλες μεθόδους. Θα μπορούσε κανείς να εκμεταλλευτεί την εμπειρία πρώην χρηστών κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, που βρίσκονται στην ίδια περίπου ηλικία με τους χρήστες, γιατί οι συνεργάτες των κέντρων συμβουλευτικής είναι συνήθως μεγάλοι και δεν ηχούν αξιόπιστα όσα λένε. Ενώ αντίθετα όσοι έχουν προσωπική εμπειρία η μαρτυρία τους είναι πιο αυθεντική και τελικά πιο αποτελεσματική».
Θραύση κάνει η μεθαμφεταμίνη στη Γερμανία
Είναι ο νέος κίνδυνος στη Γερμανία. Προκαλεί άμεση εξάρτηση και κάνει τον χρήστη κινούμενο ράκος με ρυτίδες και σοβαρά προβλήματα υγείας. Πηγή του η Τσεχία. Δεν υπάρχουν ακόμη δομές μαφίας στη χώρα. Στη γλώσσα του δρόμου λέγεται «πάγος», «κρύσταλλο», «γυαλί». Πρόκειται για την λεγόμενη κοκαΐνη των φτωχών, την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη (crystal meth) που κάνει θραύση στη Γερμανία.
Οι ειδικοί προειδοποιούν για τις καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία και την προσωπικότητα των χρηστών, που είναι συνήθως νεαρής ηλικίας. «Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία είναι καταστροφικές, ιδιαίτερα επειδή προκαλεί άμεση εξάρτηση, ενώ την όποια θετική επίδραση την πληρώνει κανείς με μια σειρά από παρενέργειες» επισημαίνει η Χάικε Κράουζε από την συμβουλευτική υπηρεσία εξάρτησης του Βερολίνου. «Προβλήματα αρτηριακής πίεσης, τρέμουλο, καταστάσεις πανικού, ζαλάδες, είναι μερικές παρενέργειες που παρουσιάζονται αμέσως στον χρήστη και μακροπρόθεσμα είναι ορατές ακόμη και από την εξωτερική του εμφάνιση, διότι γίνεται κινούμενο ράκος σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, εμφανίζει τριχόπτωση, πέφτουν τα δόντια του και αποκτά ρυτίδες».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος Γιεργκ Τσίρκε, πέρυσι κατασχέθηκε ποσοστό 75 κιλών κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, που αντιστοιχεί σε αύξηση του 88% σε σχέση με το 2011.
«Δεν υπάρχουν ακόμη δομές μαφίας»
Τα κρατίδια με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Βαυαρία, η Σαξονία και η Θουριγγία, δηλαδή κρατίδια που γειτνιάζουν με την Τσεχία, όπου και παρασκευάζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο πέρυσι εντοπίστηκαν 41 παράνομα εργαστήρια στην Τσεχία. Η παρασκευή αυτού του ναρκωτικού είναι εύκολη και τα υλικά πάμφθηνα. «Η αγορά είναι μικρή και σε τοπικό επίπεδο» υποστηρίζει o Γιεργκ Τσίρκε. «Δεν υπάρχει -ακόμη – διεθνής μαφία για το συγκεκριμένο ναρκωτικό, ανάλογη με την κοκαΐνη ή την ηρωίνη. Υπάρχει φυσικά κύκλωμα εμπόρων. Όπου υπάρχουν λεφτά, υπάρχει και μια στοιχειώδης εμπορική οργανωτική δομή, τουλάχιστον για την ώρα. Για το μέλλον θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί».
Η Γερμανία πάντως παραμένει χώρα διέλευσης για το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών, αν και πέρυσι μειώθηκε η ποσότητα που κατασχέθηκε στη χώρα. Και το 2012 το Αφγανιστάν κρατά τα σκήπτρα της πρώτης χώρας στον κόσμο σε παραγωγή οπίου και ο σημαντικότερος εμπορικός προμηθευτής ηρωίνης των ευρωπαϊκών αγορών. Μια τεράστια πρόκληση για τις γερμανικές αρχές αποτελούν επίσης τα συνθετικά ναρκωτικά, που μπορεί να προμηθευτεί κανείς ακόμη και μέσω του διαδικτύου.
Gudrun Heise/Naomi Conrad/Ειρήνη Αναστασοπούλου, Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής/ Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή: dw.de