Ησαΐα (Σάγια) Τσαουσίδου: Κύριο μέλημά μας είναι, ο Πολίτης, ο Άνθρωπος

Αττική
Μοιραστείτε το:

“Όραμά μου το Σπίτι του Ευρωπαίου Δημοσιογράφου”

Η πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρος της διεθνούς Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κα Σάγια Τσαουσίδου*, κατεβαίνει στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, ως υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος, με το Νίκο Χαρδαλιά και επιθυμεί με το συνδυασμό ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ να πάνε την Περιφέρεια Κάθε Μέρα Ένα Βήμα Μπροστά! Δηλώνει ότι «Κύριο μέλημα όλων όσων συμμετέχουν  στην παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ» με τον Ν.Χαρδαλιά  είναι, ο Πολίτης,  ο Άνθρωπος», αυτό δε που την διέπει σε όλες τις εκφράσεις της ζωής της είναι το «“Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος”!»

Το Efhmeris.gr, παρουσιάζει την Σάγια Τσαουσίδου, το ποιά είναι και ποιοί είναι οι στόχοι της και το όραμά της για την Περιφέρεια Αττικής, -στην οποία συμμετέχει  ως υποψήφια σύμβουλος Π.Σ. στις επερχόμενες εκλογές-, με το «διανοητικό παίγνιο» των ερωταπαντήσεων στις οποίες η ίδια  σκιαγραφεί τον εαυτό της, εξηγεί και επεξηγεί τι την χαρακτηρίζει, ποιοι είναι οι λόγοι που την ώθησαν να συμμετάσχει στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και τι προσδοκά  ως προσφορά  της, την επόμενη ημέρα στους πολίτες της Αττικής…

Η συνέντευξη…

Ερωτ.: Είστε η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα Προέδρος του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων που εκλέγεται σε αυτή τη θέση και μάλιστα δυο φορές. Πως αισθάνεσθε;

Απάντ: Η τιμή είναι μεγάλη για εμένα και τη χώρα μου. Δεν είναι λίγο να σε προτείνει η πλειοψηφία των εθνικών τμημάτων και να σε ψηφίζουν όλοι για τη θέση της Προέδρου. Αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα της συνεργατικής δουλειάς που γίνεται τα τελευταία 20 χρόνια που βρίσκομαι σε αυτήν την Ένωση. Οι συνέργειες που δημιουργήθηκαν, οι συνεχείς προσπάθειες για καλύτερη, ποιοτικότερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία καθώς και η διαφάνεια των ΜΜΕ είναι αυτά για τα οποία εργάζομαι καθημερινά.

Υπό αυτήν την έννοια νοιώθω περηφάνια που βρίσκομαι στο τιμόνι της Ένωσης  Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Ερωτ.: Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε ενεργά με την Περιφέρεια Αττικής;

Απάντ: Ένα τηλεφώνημα και μια παρότρυνση να πάμε την Αττική ένα βήμα μπροστά. Και εξηγούμαι. Βρισκόμουν στο χωριό μου, το Καπνοχώρι Κοζάνης, όταν χτύπησε το τηλέφωνο και άκουσα τον Νίκο Χαρδαλιά να μου ανακοινώνει την υποψηφιότητά του στην περιφέρεια Αττικής.

Με τα επιχειρήματά του και το όραμά του καθώς και με τον τρόπο που εργάζεται με έπεισε να τον υποστηρίξω σε αυτό το εγχείρημα. Ευθύς, άμεσος και χωρίς περιστροφές μου εξήγησε πως έχουν τα πράγματα και την επιθυμία του να δουλέψει με ανθρώπους που εμπιστεύεται και εκτιμά. Με ανθρώπους που μπορεί να μοιραστεί το όραμά του και μαζί να κάνουν την Περιφέρεια Αττικής πρότυπο.

Η Περιφέρεια Αττικής είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδος. Σε αυτήν κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας. Καταλαβαίνεται λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να είναι μια Περιφέρεια Πρότυπο.

Ερωτ.: Και πως θα γίνει αυτό;

Απάντ: Με την τεχνογνωσία των ανθρώπων που θα την στελεχώσουν, την εμπειρία τους και τις δεξιότητες που διαθέτουν θα έρθει το ποθητό αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ξέρει να επιλέγει τους συνεργάτες του οι οποίοι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να δημιουργήσουμε τις υποδομές, όπου χρειάζεται, για να απολαμβάνει τα οφέλη ο πολίτης. Κύριο μέλημά μας είναι ο Άνθρωπος. Η βελτίωση της καθημερινότητας και η απλούστευση των διαδικασιών στην καθημερινότητά του.

Ερωτ.: Με τον κ. Χαρδαλιά γνωρίζεστε χρόνια. Πόσο ρόλο έπαιξε αυτό στην απόφασή σας να κατεβείτε μαζί του υποψήφια;

Απάντ: Τον μεγαλύτερο θα έλεγα, μιας και η σχέση των ανθρώπων και η πορεία τους είναι αυτή που τους καθορίζει. Με τον Νίκο γνωριζόμαστε από μικρά παιδιά και είχαμε κοινή πορεία και αγώνες στα κοινά της Καισαριανής και του Βύρωνα. Πορευτήκαμε μαζί για πολλά χρόνια και αγωνιστήκαμε για το καλό της περιοχής μας και ειδικότερα της νεολαίας. Θυμάμαι νεαρή τότε να επιμελούμαι, γράφοντας και σχεδιάζοντας την εφημερίδα της πολιτικής νεολαίας που συμμετείχαμε. Με αυτό τον τρόπο δημοσιοποιούσαμε τις θέσεις μας αλλά και τις προτάσεις μας για την καλυτέρευση της καθημερινότητας μας. Μια ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής…

Ερωτ.: Και τώρα διεκδικείται μια θέση ως υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στον κεντρικό τομές της Περιφέρειας Αττικής. Σωστά;

Απάντ: Σωστά. Η αγάπη για τον άνθρωπο και η ανάγκη προσφοράς στην κοινωνία είναι οι λόγοι που με οδήγησαν να πω το ΝΑΙ στον Νίκο Χαρδαλιά. Όταν με πήρε στο τηλέφωνο και μου εξήγησε το όραμά του για την περιφέρεια για μένα ήταν μονόδρομος. Άλλωστε και ο τρόπος που δουλεύει είναι πολύ κοντά στον δικό μου. Είμαστε άνθρωποι της δράσης και όχι του γραφείου… Θέλουμε να είμαστε εκεί που υπάρχει το πρόβλημα και να βρίσκουμε λύσεις! Αυτό λέει πολλά… Συμπορευόμαστε λοιπόν για να πάμε την Αττική ένα βήμα μπροστά! Για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών και να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητά τους. Σε αυτό βασίζονται οι αρχές του προγράμματός μας για μια Πράσινη, Παραγωγική, Ασφαλής, Ανθρώπινη, Κοινωνική Περιφέρεια του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και των μεγάλων υποδομών!

Ερωτ.: ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ λοιπόν!

Απάντ: Στον Κεντρικό Τομέα που συμπεριλαμβάνει τους δήμους της Αθήνας, Βύρωνα, Καισαριανής, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Δάφνης-Υμητού, Γαλάτσι, Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα.

Ζητώ από όλους σας να με εμπιστευθείτε και να μου δώσετε μία από τις τέσσερις ψήφους σας.

Ερωτ.: Η δημοσιογραφία πως προέκυψε;

Απάντ: Μπολιάστηκα με το μικρόβιο της δημοσιογραφίας και αποφάσισα να ασχοληθώ σοβαρά με το λειτούργημα αυτό. Ναι Λειτούργημα. Γιατί αν δεν αγαπάς τον Άνθρωπο δεν μπορείς και να προσφέρεις στην κοινωνία. Και η δημοσιογραφία για εμένα είναι Προσφορά. Η αντικειμενική ενημέρωση καθώς και η αναζήτηση της αλήθειας είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο μας.

Ερωτ.: Έχετε πολλά χρόνια στο χώρο της ενημέρωσης. Πόσο εύκολη ή δύσκολή ήταν η πορεία σας;

Απάντ: Ξεκίνησα σπουδάζοντας τη δεκαετία του 80 σε μια από τις καλύτερες σχολές δημοσιογραφίας, τον ΟΜΗΡΟ του αείμνηστου Δημήτρη Αβραμίδη και του Σπύρου Μελά. Ήταν η μοναδική καταξιωμένη τότε σχολή με καθηγητές γνωστούς δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκούς.  Η φοίτηση ήταν 3ετής και περιείχε μαθήματα δημοσιογραφίας και δημοσίων σχέσεων.

Διδάχθηκα από ανθρώπους με αξίες και κατάρτιση. Η δημοσιογραφία την εποχή εκείνη δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Είχα την τύχη, από τον πρώτο χρόνο των σπουδών μου, να επιλεγώ  για να κάνω την πρακτική μου και να ξεκινήσω σε μια από τις παλαιότερες και ιστορικές εφημερίδες τη ΒΡΑΔΥΝΗ. Και αμέσως μετά να εργαστώ στην επίσης ιστορική εφημερίδα Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ δίπλα σε “τέρατα” της δημοσιογραφίας. Πραγματικούς δασκάλους. Νοιώθω ευγνώμων για όσα έμαθα δίπλα τους.

Μέχρι σήμερα έχω εργαστεί σε όλες τις μορφές ΜΜΕ. Εφημερίδες, περιοδικά, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση και φυσικά τώρα στα ψηφιακά μέσα.

Ερωτ.: Ποιο είναι το ρεπορτάζ της καριέρας σας που θυμάστε και συγκινείστε και θα έχει πάντα ξεχωριστή θέση στη καρδιά σας;

Απάντ: Νεαρή ρεπόρτερ στην εφημερίδα Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, το 1987 έκανα ελεύθερο ρεπορτάζ. Κάποια στιγμή πρότεινα στο Διευθυντή της εφημερίδας να ασχοληθώ με κοινωνικά θέματα. Στο κυριακάτικο φύλο ονομάσαμε ένα δισέλιδο “Στις γειτονιές της Αττικής”. Εκεί λοιπόν έκανα ρεπορτάζ στις φτωχές γειτονιές μιλώντας με τον απλό κόσμο με στόχο να αναδείξω τα προβλήματά τους. Το κυριακάτικο αφιέρωμα είχε μεγάλη ανταπόκριση και λαμβάναμε δεκάδες αιτήματα από πολίτες που μας ζητούσαν να ασχοληθούμε και με τις δικές τους γειτονιές. Αυτά τα ρεπορτάζ δεν θα τα ξεχάσω ποτέ. Τα φυλάω μέσα μου σαν θησαυρό!

Ερωτ.: Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας δημοσιογράφος για να ξεχωρίζει;

Απάντ: Να ερευνά και να μεταφέρει την είδηση στον κόσμο χωρίς δικά του συμπεράσματα. Να μάχεται για την ανεξαρτησία του και να μην υποκύπτει σε πιέσεις. Η δημοσιογραφία είναι, για μένα τουλάχιστον, λειτούργημα. Ποτέ δεν το είδα ως επάγγελμα. Φέτος κλείνω 37 χρόνια στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αν ξανάρχιζα πάλι τα ίδια βήματα θα ακολουθούσα.

Ερωτ.: Ποιο το όραμά σας;

Απάντ: Να ιδρύσω το Σπίτι του Ευρωπαίου Δημοσιογράφου. Ενός χώρου ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως έδρα της ΕΕΔ και παράλληλα θα στεγάσει και το ”Σπίτι του Ευρωπαίου Δημοσιογράφου”, το οποίο θα μπορούν δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη να χρησιμοποιούν για ημερίδες, σεμινάρια, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις δημοσιογραφικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Για το λόγο αυτό θα αναζητήσουμε ένα κτίριο το οποίο θα μας παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει το δημοσιογραφικό κέντρο της Ευρώπης. Να καταφέρουμε να είμαστε μπροστά σε όσα γίνονται και με τις ενέργειές μας να την διαφημίζουμε στο εξωτερικό με τον καλύτερο τρόπο.

Ερωτ.: Υπάρχει κάποιο απόφθεγμα που σας εκφράζει;

 Απάντ: “Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος”!

*Ησαΐα (Σάγια) Τσαουσίδου

  • Πρόεδρος Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων
  • Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα, Περιφέρεια Αττικής

Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν) – Ησαΐα (Σάγια) Τσαουσίδου (Πρόεδρος διεθνούς Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων)

Με Ευρωπαίους συναδέλφους της σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Με την ευρωβουλευτή Ελίζα Βόζεμπέργκ σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Έφη Γιοβάνου

Μοιραστείτε το:
Tagged