Ευρω-Κοινοβούλιο: Πόρισμα ΣΟΚ για τα ελληνικά ΜΜΕ – Μικρός αριθμός ολιγαρχών κατέχει τα περισσότερα

Πολιτισμοί
Μοιραστείτε το:

To πόρισμα Επιτροπής Ευρω-Κοινοβουλίου λέει τα πράγματα με το όνομα τους: Μικρός αριθμός ολιγαρχών κατέχει τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα!!!

Στο προσχέδιο αναφοράς της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επίσκεψή της στην Ελλάδα εστιάζει το ενδιαφέρον του το Euractiv, (κείμενο Sofia Stuart Leeson).

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι το πόρισμα εκφράζει «σοβαρές ανησυχίες για τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της Ελλάδας», καθώς  γίνεται λόγος για απειλές για το κράτος δικαίου, παρενόχληση αξιωματούχων ανεξάρτητων δημόσιων φορέων και εκτεταμένο εκφοβισμό δημοσιογράφων. Η έκθεση συντάχθηκε μετά την επίσκεψη της επιτροπής LIBE στην Αθήνα στις 6-8 Μαρτίου.

Το πόρισμα εκφράζει εξάλλου την άποψη ότι ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης απειλείται καθώς ένας μικρός αριθμός ολιγαρχών κατέχει τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στη χώρα, ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία στο πρόβλημα της ανεπαρκούς κάλυψης ορισμένων θεμάτων, όπως το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Η έκθεση εκφράζει επίσης σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και τον «περιορισμό των εξουσιών» των υπαλλήλων ανεξάρτητων δημόσιων φορέων, καθώς και την παρενόχληση και τον εκφοβισμό τους.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι η Εθνική Υπηρεσία Διαφάνειας «δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματική», εγείροντας ερωτήματα για την ανεξαρτησία της.

Σημειώνεται ότι ακόμη και πριν από τη σύνταξη της έκθεσης, η επικεφαλής της αποστολής Sophie in ‘t Veld από την κεντρώα ομάδα Renew Europe, είχε εκφράσει την άποψη ότι η κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα ήταν επισφαλής. Κατά την επίσκεψη του Μαρτίου, αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήταν διαθέσιμοι να συναντηθούν με την αντιπροσωπεία.

Η έκθεση επισημαίνει ότι, σύμφωνα με επιστολή του Έλληνα υπουργού Μεταφορών Γεωργίου Γεραπετρίτη προς τον πρόεδρο του LIBE Juan Fernando López-Aguilar, η προτεραιότητα της χώρας και της κυβέρνησης ήταν «η αντιμετώπιση του χειρότερου σιδηροδρομικού δυστυχήματος  στην ιστορία της «ενώ γίνεται λόγος για «παντελή έλλειψη πολιτικής ευπρέπειας και κοινής λογικής», για το αίτημα των μελών της Επιτροπής να συναντηθούν με αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Όπως  αναφέρεται, στάλθηκαν επίσημες προσκλήσεις για συνάντηση στην Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον αρχηγό της αστυνομίας και τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου, αλλά υπήρξαν αρνητικές απαντήσεις ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, καμία επίσημη απάντηση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, υπογραμμίζει η έκθεση, η αντιπροσωπεία συζήτησε με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ άλλων, για την «ανάγκη σεβασμού και ενίσχυσης της ανεξαρτησίας ορισμένων από τις εθνικές αρχές εποπτείες», τις μηνύσεις και τη δίωξη δημοσιογράφων.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με δημοσιογράφους για να συζητήσει τις συνεχείς επιθέσεις και την πίεση που αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ άλλων από υψηλόβαθμους πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2022, η Ελλάδα κατατάσσεται στη χειρότερη θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. Οι δημοσιογράφοι εξήγησαν στους ευρωβουλευτές  που επισκέφθηκαν ότι μέλη των συνδικάτων και μικρά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δυσλειτουργία των συστημάτων ασφαλείας εδώ και αρκετά χρόνια.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το έγγραφο που διέρρευσε, κανένα από αυτά τα σοβαρά ελλείμματα δεν εμφανίστηκε «επαρκώς» στα κύρια μέσα ενημέρωσης.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επίσης ότι υπήρχαν «σοβαρές ανησυχίες» για «πολύ σοβαρές απειλές» για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι το σύστημα ελέγχων και ισορροπιών, «απαραίτητο για μια ισχυρή δημοκρατία», έχει δεχθεί έντονες πιέσεις,  ενώ το δικαστικό σύστημα είναι «εξαιρετικά» αργό και αναποτελεσματικό.

Τέλος, η έκθεση καλεί την κυβέρνηση να άρει αμέσως τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε ΜΚΟ και δημοσιογράφους που αναφέρονται στη μετανάστευση και να υποστηρίξει και να ενισχύσει όλες τις πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη διαφάνεια σε αυτά τα θέματα, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: Euractiv, Sofia Stuart Leeson, hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged