Ευρωεκλογές 2019: Η διαδικασία και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε! Πως θα ψηφίσετε σε Ελλάδα και Κύπρο

Δημόσια Διοίκηση Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα διεξαχθούν μεταξύ 23 και 26 Μαΐου 2019 και θα δώσουν την ευκαιρία σε όλους τους ενήλικες πολίτες της ΕΕ να επιλέξουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βοηθήστε να διαμορφώσουμε το μέλλον της Ευρώπης και ψηφίστε!

Οι τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές του 2014 ήταν οι μεγαλύτερες διεθνικές εκλογές που είχαν πραγματοποιηθεί ποτέ ταυτόχρονα. Αυτή τη φορά το διακύβευμα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Με την ψήφο σας, βοηθάτε να αποφασιστεί τι είδους Ευρώπη θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.

Οι ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο του 2019 θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή σας. Θα αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δράσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια για να αντιμετωπίσει τους προβληματισμούς σας σχετικά με τις θέσεις εργασίας, τις επιχειρήσεις, την ασφάλεια, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή.

Επειδή η Ευρώπη ανήκει σε όλους μας, θα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις αυτές όλοι μαζί. Επομένως, δεν είναι σημαντικό να ψηφίσετε μόνο εσείς αλλά και η οικογένειά, οι φίλοι, οι γείτονες και οι συνάδελφοί σας. Όταν ψηφίζουν όλοι, όλοι κερδίζουν.

Η ψήφος σας

Αν και υπάρχουν ορισμένοι κοινοί κανόνες σχετικά με τις εκλογές, ορισμένες πτυχές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα, όπως η δυνατότητα ψήφου μέσω ταχυδρομείου ή από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένες λεπτομέρειες όπως ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι και πού θα είναι το τοπικό σας εκλογικό κέντρο θα γνωστοποιούνται σταδιακά. Για τα τελευταία στοιχεία, ενημερωθείτε από την εθνική εκλογική σας αρχή.

Αν ζείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ, θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να ψηφίζετε για τον ευρωβουλευτή σας εκεί. Αν η χώρα καταγωγής σας επιτρέπει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό, μπορεί επίσης να έχετε τη δυνατότητα να ψηφίσετε εκεί. Για να μάθετε αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ενημερωθείτε από την πρεσβεία της χώρας σας. Εννοείται ότι μπορείτε να ψηφίσετε μία μόνο φορά. Συνεπώς, ψηφίζετε είτε στη χώρα καταγωγής σας είτε στη νέα χώρα υποδοχής σας, όχι και στις δύο.

Πώς με εκπροσωπούν οι ευρωβουλευτές;

Σκοπός των ευρωπαϊκών εκλογών είναι να επιλέξετε ποιος επιθυμείτε να σας εκπροσωπήσει ως ευρωβουλευτής και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά σας στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές δεν μπορούν απλώς να διαμορφώνουν και να αποφασίζουν σχετικά με νέα νομοθεσία, ψηφίζουν επίσης σχετικά με νέες εμπορικές συμφωνίες, ελέγχουν διεξοδικά τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται οι φόροι που καταβάλλετε, καθώς και δρομολογούν έρευνες για συγκεκριμένα ζητήματα.

Πόσοι ευρωβουλευτές εκλέγονται από κάθε χώρα;

Η κατανομή των εδρών καθορίζεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Λαμβάνει υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού κάθε χώρας, με τις μικρότερες χώρες να καταλαμβάνουν περισσότερες έδρες απ’ ό,τι θα συνεπαγόταν ένα αυστηρά αναλογικό σύστημα. Επί του παρόντος, ο αριθμός των ευρωβουλευτών κυμαίνεται από έξι για τη Μάλτα, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο έως 96 για τη Γερμανία.

Εκλογικό σύστημα

Σύμφωνα με τους κανόνες, κατά την εκλογή των ευρωβουλευτών θα πρέπει να εφαρμόζεται μια μορφή αναλογικής εκπροσώπησης. Το σύστημα αυτό διασφαλίζει ότι, αν ένα κόμμα λάβει το 20% των ψήφων, θα κερδίσει και περίπου το 20% των διεκδικούμενων εδρών, έτσι ώστε και τα μεγάλα και τα μικρότερα πολιτικά κόμματα να έχουν τη δυνατότητα να στείλουν αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι χώρες είναι ελεύθερες να αποφασίσουν για πολλές άλλες σημαντικές πτυχές της διαδικασίας ψηφοφορίας. Για παράδειγμα, ορισμένα κράτη διαιρούν την επικράτειά τους σε εκλογικές περιφέρειες, ενώ σε άλλα υπάρχει μία ενιαία εκλογική περιφέρεια.

Ημέρες ψηφοφορίας

Οι χώρες της ΕΕ έχουν διαφορετικές παραδόσεις ως προς την ψηφοφορία και η καθεμιά μπορεί να αποφασίσει ποια θα είναι η ακριβής ημέρα της ψηφοφορίας εντός ενός διαστήματος τεσσάρων ημερών, από την Πέμπτη (ημέρα κατά την οποία είθισται να ψηφίζουν οι Κάτω Χώρες) έως την Κυριακή (ημέρα κατά την οποία διενεργούν εκλογές οι περισσότερες χώρες).

Ποιος κατεβαίνει στις εκλογές;

Στις εκλογές συμμετέχουν εθνικά πολιτικά κόμματα αλλά, αφού εκλεγούν, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές επιλέγουν να ενταχθούν σε διεθνικές πολιτικές ομάδες. Τα περισσότερα εθνικά κόμματα διατηρούν δεσμούς με κάποια πανευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια (για περισσότερες πληροφορίες, βλ. παρακάτω) και άρα, ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που τίθενται το βράδυ των εκλογών είναι ποια από αυτές τις ευρωπαϊκές συσσωματώσεις θα ασκήσει την μεγαλύτερη επιρροή κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Έχοντας λόγο για το ποιος θα προεδρεύσει της Επιτροπής

Κατά τις εκλογές του 2014, τα κύρια ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα υπέδειξαν για πρώτη φορά τους υποψηφίους τους για την ανάδειξη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ. Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ανέλαβε τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής, αφού έλαβε την έγκριση της πλειοψηφίας του νέου Κοινοβουλίου.

Συνεπώς, ψηφίζοντας στις ευρωπαϊκές εκλογές, οι πολίτες είχαν επίσης λόγο σχετικά με το ποιος θα αναλάμβανε την πρόταση και διαχείριση των πολιτικών της ΕΕ.

Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα αναμένεται να προτείνουν τους κορυφαίους υποψηφίους τους και για τις εκλογές του 2019.

Ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα

Τα πολιτικά κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ως μέλη κόμματα σε εθνικό επίπεδο και ιδιώτες, και εκπροσωπούνται σε διάφορα κράτη μέλη. Τα εθνικά κόμματα είναι αυτά που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά συχνά είναι συνδεδεμένα με ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα, και, μετά τις εκλογές εντάσσονται σε μια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άλλα κόμματα παρόμοιας ιδεολογικής κατεύθυνσης από την πολιτική τους οικογένεια.

  • Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP)
  • Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES)
  • Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα
  • Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία
  • Κόμμα Ευρωπαίων Πρασίνων
  • Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
  • Συμμαχία Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη
  • Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα
  • Κίνηση για μία Ευρώπη των Ελευθεριών και της Δημοκρατίας ( MELD)

Πώς θα ψηφίσετε στις Ευρωεκλογές 2019 σε Ελλάδα και Κύπρο

Οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα και την Κύπρο στις 26 Μαΐου 2019. Σε όλη την Ευρώπη οι εκλογές θα γίνουν μεταξύ 23 και 26 Μαϊού

ΠΩΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής. Επίσης, μπορείτε να ψηφίσετε στο εξωτερικό εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Η ψήφος είναι υποχρεωτική.

Πού μπορώ να ψηφίσω;

Οι εκλογείς στην Ελλάδα πρέπει να ψηφίσουν σε συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο με βάση τη διεύθυνση κατοικίας τους. Για να μάθετε πού ψηφίζετε ανατρέξτε σε αυτόν τον ιστότοπο: http://www.ypes.gr/services/eea/eea.htm

Ποια είναι η ηλικία ψήφου;

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής.

Πόσα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται στην Ελλάδα;

Οι εκλογείς θα εκλέξουν 21 μέλη του Κοινοβουλίου το 2019, όπως και στις εκλογές του 2014.

Ποια είναι η προθεσμία εγγραφής;

Δεν χρειάζεται να εγγραφείτε εκ των προτέρων, καθώς αυτό γίνεται αυτομάτως από τις αρχές. Ωστόσο, αν έχετε αλλάξει πρόσφατα τη διεύθυνση του σπιτιού σας, σας συμβουλεύουμε να ελέγξετε αν η εγγραφή σας στις λίστες ψηφοφορίας είναι σωστή (http://www.ypes.gr/services/eea/eea.htm).

Πού πρέπει να εγγραφώ για να ψηφίσω;

Δεν χρειάζεται να εγγραφείτε εκ των προτέρων, καθώς αυτό γίνεται αυτομάτως από τις αρχές.

Ποια έγγραφα πρέπει να φέρω στο εκλογικό τμήμα;

Πρέπει να φέρετε την αστυνομική σας ταυτότητα για τον απαραίτητο έλεγχο.

Μπορώ να ψηφίσω στην Ελλάδα αν είμαι από άλλη χώρα της ΕΕ;

Ναι, μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες της Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα, συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας κατά το έτος της εκλογής και έχουν εγγραφεί εγκαίρως στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους.

Η προθεσμία εγγραφής για την ψηφοφορία για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019 δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Με βάση τις προθεσμίες εγγραφής στις εκλογές του ΕΚ το 2014, θα πρέπει να εγγραφείτε για να ψηφίσετε έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Ποιες είναι οι εκλογικές περιφέρειες;

Στην Ελλάδα, για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα επιλέγουν μεταξύ των ίδιων καταλόγων υποψηφίων.

Ποιο είναι το κατώτατο όριο για την εκλογή των πολιτικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να εκλεγούν στο Κοινοβούλιο. Στην πράξη, καθώς θα υπάρχουν 21 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ελλάδα, κάθε πολιτικό κόμμα θα χρειαστεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 4,76% των ψήφων για να εξασφαλίσει μία θέση στο Κοινοβούλιο.

Είμαι από την Ελλάδα, Μπορώ να ψηφίσω από άλλη χώρα της ΕΕ;

Ναι, μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι των λοιπών χωρών της Ένωσης, καθώς και εκείνοι οι Έλληνες που θα βρίσκονται την ημέρα των εκλογών σε κάποιο άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε.

http://www.ypes.gr/el/Elections/ElectionsEuropeanParliament/ElectionsforEuropeanParliament/InterstGreeksAbroad/

Μπορώ να ψηφίσω από χώρα εκτός της ΕΕ;

Όχι δεν είναι δυνατή η ψήφος από Έλληνες εκλογείς που διαμένουν ή βρίσκονται εκτός της ΕΕ.

ΠΩΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Οι Ευρωεκλογές στην Κύπρο θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019. Οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολίτης, 18 ετών και άνω, μπορεί να ψηφίσει αν έχει εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο ως τις 2 Απριλίου και έχει διαμείνει προηγουμένως σε χώρα της ΕΕ για τουλάχιστον έξι μήνες. Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική.

Πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές;

Οι ευρωεκλογές στην Κύπρο θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019.

Πού μπορώ να ψηφίσω;

Οι ψηφοφόροι στην Κύπρο μπορούν να ψηφίσουν σε συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο βάσει της κατοικίας. Για να μάθετε που ψηφίζετε, κάντε κλικ στον σύνδεσμο 15 ημέρες πριν από την ημερομηνία των εκλογών. Για περαιτέρω πληροφορίες καλέστε στο +357 22 867713.

Ποιο είναι το ηλικιακό όριο για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου;

Στην Κύπρο το κατώτατο ηλικιακό όριο για να μπορεί κάποιος να ψηφίσει στις ευρωεκλογές είναι το 18o έτος.

Πόσα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται στην Κύπρο;

Οι ψηφοφόροι στην Κύπρο θα εκλέξουν έξι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019, όπως ακριβώς έγινε και στις ευρωεκλογές του 2014.

Ποια είναι η προθεσμία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους;

Η τελευταία ημέρα εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο για δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές του 2019 είναι η 2α Απριλίου 2019.

Πού πρέπει να εγγραφώ για να ψηφίσω;

Στις Επαρχιακές Διοικήσεις, τα Γραφεία Εξυπηρέτησης του Πολίτη και τα Επαρχιακά Ταχυδρομικά Γραφεία. Για περαιτέρω πληροφορίες επισκεφθείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα ή τηλεφωνήστε: +357 22 867 713.

Ποια έγγραφα πρέπει να έχω μαζί μου στο εκλογικό κέντρο;

Πρέπει να προσκομίσετε την πολιτική σας ταυτότητα ή το εκλογικό σας βιβλιάριο.

Μπορώ να ψηφίσω στην Κύπρο αν είμαι από άλλη χώρα της ΕΕ;

Ναι, αλλά θα πρέπει να εγγραφείτε στον εκλογικό κατάλογο έως τις 2 Απριλίου 2019 το αργότερο. Επίσης πρέπει να έχετε διαμείνει στην Κύπρο ή σε άλλη χώρα της ΕΕ τουλάχιστον 6 μήνες πριν από την εγγραφή σας στον εκλογικό κατάλογο.

Είμαι από την Κύπρο, Μπορώ να ψηφίσω σε άλλη χώρα της ΕΕ;

Ναι, αλλά μόνο στα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό που θα εγκριθούν από την κυβέρνηση. Οι πολίτες πρέπει να υποβάλουν δήλωση στις εκλογικές αρχές ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στο εξωτερικό είτε ηλεκτρονικά, είτε με έντυπη μορφή. Η περίοδος υποβολής των δηλώσεων είναι από τις 3 Ιανουαρίου 2019 μέχρι τις 2 Απριλίου 2019. Για περαιτέρω πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ή επικοινωνήστε: election@moi.gov.cy / +357 22 867 713.

Μπορώ να ψηφίσω σε χώρα εκτός της ΕΕ;

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πιθανά εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό σε μεταγενέστερο στάδιο. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο ή τηλεφωνήστε στο +357 22 867713. Για περισσότερες πληροφορίες στην ειδική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια. Το Κοινοβούλιο είναι η μοναδική άμεσα εκλεγόμενη πολυεθνής συνέλευση στον κόσμο και εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών της ΕΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Κοινοβούλιο εκλέγει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διορίζει τους Επιτρόπους της (ως σύνολο) και τους καλεί σε λογοδοσία. Ψηφίζει νόμους για την προστασία μας και προϋπολογισμούς στο όνομά μας. Μας εκπροσωπεί στο εξωτερικό και κάνει πράξη τις αναφορές που του στέλνουμε. Ο λόγος των βουλευτών του διαμορφώνει τις πολιτικές και κοινωνικές προτεραιότητές μας με γνώμονα τη διαφύλαξη των αξιών πάνω στις οποίες θεμελιώνεται η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάριος Ιωάννου  

Πηγή: gr.euronews.com

Μοιραστείτε το:
Tagged