Ενόχληση των Σουηδών από τις απαιτήσεις της Τουρκίας Η υπομονή της Στοκχόλμης απέναντι στην Αγκυρα, η οποία εξακολουθεί να θέτει εμπόδια στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αρχίζει να εξαντλείται, σύμφωνα με τη Le Monde. Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι αναγκαία η παρέμβαση άλλων κρατών – μελών της Συμμαχίας προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.
Η Σουηδία αρχίζει να χάνει την υπομονή της απέναντι στην Τουρκία, η οποία κατηγορεί τη Στοκχόλμη ότι δεν κάνει αρκετά για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της, έπειτα από την κλήτευση του πρεσβευτή της στην Αγκυρα από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και την ακύρωση της επίσκεψης του προέδρου του σουηδικού κοινοβουλίου, Αντρεας Νόρλεν, η οποία είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό, την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, όπως έγραψε το Σαββατοκύριακο η Le Monde.
Η γαλλική εφημερίδα τεκμηρίωσε τον ισχυρισμό της επικαλούμνη την ανησυχία παραγόντων της κοινωνίας των πολιτών, διπλωματών και πολιτικών. Ενδεικτική του κλίματος είναι η στάση αρκετών ΜΚΟ, σημείωσε, με την πρόεδρο της Human Rights Watch Τιράνα Χασάν να υποστηρίζει σε δηλώσεις της στο σουηδικό ραδιόφωνο ότι «η ιδέα ότι η Σουηδία κλείνει τα μάτια στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία για δικό της πολιτικό όφελος είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό».
Με την άποψή της φάνηκε να συμφωνεί και ο σοσιαλδημοκράτης διπλωμάτης, πρώην πρέσβης στον ΟΗΕ, Πιέρ Σόρι, ο οποίος καταδίκασε τον «ερασιτεχνισμό» των σουηδών κυβερνώντων μπροστά στην «αριστεία και τον επαγγελματισμό των τούρκων διπλωματών».
«Ενδίδοντας στον πανικό», άφησαν τους εαυτούς τους να «εγκλωβιστούν» αποδεχόμενοι τις απαιτήσεις της Αγκυρας εκτίμησε ενώ πρόσεθσε: «Είναι ντροπή για τη Σουηδία». Η διευθύντρια του Ατλαντικού Συμβουλίου για τη Βόρεια Ευρώπη, Αννα Βισλάντερ, ανέφερε από την πλευρά της ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι δεν είχαν άλλες επιλογές, δεδομένου ότι η Τουρκία κρατάει το «κλειδί» για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, ωστόσο συμπλήρωσε ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Τουρκίας».
Σύμφωνα με την αναλύτρια του think tank «η Σουηδία έχει προχωρήσει όσο πιο μακριά μπορούσε και, ακόμη και αν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να ασκηθεία πίεση από τα άλλα κράτη – μέλη. Η Τουρκία παίζει χοντρό παιχνίδι. Χρειάζεται τη Συμμαχία και κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι την αποδυναμώνει».
Σχετικά με την ανησυχία για τη στάση της Ουγγαρίας, τη δεύτερη χώρα η οποία δεν έχει δώσει «πράσινο φως» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πιθανότατα αναμένοντας ανταλλάγματα σε επίπεδο ΕΕ, σουηδός αξιωματούχος είπε στη Le Monde: «Δεν έχουμε λάβει ποτέ συγκεκριμένο αίτημα από τη Βουδαπέστη. Tο ζήτημα του ΝΑΤΟ δεν έχει καμία σχέση με αυτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα θέματα».
Η γαλλική εφημερίδα έκλεισε το ρεπορτάζ της σχολιάζοντας πρόσφατη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες: Ο Γενις Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Αγκυρα και η Βουδαπέστη θα επικυρώσουν το πρωτόκολλο προσχώρησης των δύο σκανδιναβικών χωρών, αποφεύγοντας, ωστόσο, να αναφερθεί σε κάποια ημερομηνία.
Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν επανέλαβε το Σάββατο ότι η Τουρκία «δεν είναι σε θέση» να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις της Αγκυρας.
«Οχι» των Σουηδών στις τουρκικές απαιτήσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Οι Τούρκοι «ζητούν πράγματα που δεν μπορούμε ή δεν επιθυμούμε να τους δώσουμε», τόνισε ο πρωθπουργός Ουλφ Κρίστερσον. «Ηρθε η ώρα να οριστικοποιήσουμε την ενταξιακή διαδικασία και να επικυρώσουμε το ενταξιακό πρωτόκολλο», διεμήνυσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
Η Σουηδία ελπίζει ότι η Τουρκία θα εγκρίνει την αίτηση της για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις της Αγκυρας δήλωσε την Κυριακή ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.
«Η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι έχουμε πράξει όσα είπαμε ότι θα πράξουμε, αλλά λένε επίσης ότι ζητούν πράγματα που δεν μπορούμε ή δεν επιθυμούμε να τους δώσουμε», προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία προσέθεσε ο Κρίστερσον στη διάρκεια μιας διάσκεψης που πραγματοποιεί ένα think tank στη χώρα του.
Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία υπέγραψαν μία τριμερή συμφωνία το 2022 με στόχο να ξεπεραστούν οι τουρκικές ενστάσεις για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Οι δύο πρώτες υπέβαλαν αίτηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τον Μάιο ως «απάντηση» στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αίτημα το οποίο συνάντησε την τουρκική αντίδραση καθώς η Αγκυρα κατηγορεί τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ότι φιλοξενούν «τρομοκράτες», περιλαμβανομένων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Σε συνέντευξη Τύπου αργότερα την ίδια ημέρα, ο σουηδός πρωθυπουργός διευκρίνισε, πάντως, ότι οι απαιτήσεις που η Σουηδία δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να εκπληρώσει δεν αφορούσαν στο πεδίο εφαρμογής του τριμερούς μνημονίου, σύμφωνα με το Reuters. «Κατά καιρούς, η Τουρκία αναφέρει άτομα που θέλουν να δουν να εκδίδονται από τη Σουηδία. Σε αυτό απαντώ λέγοντας ότι αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της σουηδικής νομοθεσίας».
Η Αγκυρα εξέφρασε την απογοήτευσή της στα τέλη του περασμένου έτους για την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Σουηδίας να σταματήσει την έκδοση δημοσιογράφου με φερόμενους δεσμούς με τον ισλαμιστή λόγιο Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Τουρκία για απόπειρα πραξικοπήματος.
Μόλις τον Δεκέμβριο ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ είχε δηλώσει ότι θα άρει το «βέτο» της εφόσον οι δύο χώρες «άρουν όλα τα εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας, αλλάξουν τη νομοθεσία τους για τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και εκδώσουν όλους τους τρομοκράτες που θέλει η Τουρκία». Για τον ίδιο τα παραπάνω προβλέπονταν από το τριμερές μνημόνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Παρέμβαση Στόλτενμπεργκ: «Ηρθε η ώρα να οριστικοποιήσουμε την ενταξιακή διαδικασία»
Η Σουηδία και η Φινλανδία θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εντός του 2023, ανέφερε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τα κοινοβούλια της Ουγγαρίας και της Τουρκίας. Μάλιστα ανέφερε ότι Στοκχόλμη και Ελσίνκι «τήρησαν τη συμφωνία» με την Τουρκία, εξ ου και «ήρθε η ώρα να οριστικοποιήσουμε την ενταξιακή διαδικασία και να επικυρώσουμε το ενταξιακό πρωτόκολλο».
«Αναμένω (ότι η ένταξη θα γίνει το 2023) αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ την ακριβή ημερομηνία διότι πρόκειται ασφαλώς για μια απόφαση των κοινοβουλίων της Τουρκίας και της Ουγγαρίας που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία», τόνισε αρχικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Κάναμε διαπραγματεύσεις και ήταν αρκετά απαιτητικές, πέρσι τον Ιούλιο, όταν η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία κατέληξαν σε ένα μνημόνιο στο οποίο περιέγραφαν πώς θα μπορούσαν να εντείνουν τη συνεργασία τους, τόσο στον τομέα των εξαγωγών όπλων αλλά επίσης, για παράδειγμα, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», θύμισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα «η Φινλανδία και η Σουηδία τήρησαν τη συμφωνία και έχουν δεσμευτεί σε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Τουρκία στα ζητήματα αυτά». «Κατά συνέπεια», προσέθεσε, «ήρθε η ώρα να οριστικοποιήσουμε την ενταξιακή διαδικασία και να επικυρώσουμε το ενταξιακό πρωτόκολλο».
«Ασφαλώς, θα ήθελα να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν (σ.σ. η ένταξη των δύο χωρών)», σχολίασε στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή.
«Αλλά ταυτόχρονα, είναι μια γρήγορη διαδικασία, σε σύγκριση με όλες της ενταξιακές διαδικασίες στο ΝΑΤΟ. Είμαι πεπεισμένος ότι θα γίνει αλλά επιφυλάσσομαι να εικάσω το πότε ακριβώς», κατέληξε.
Η Τουρκία τώρα λέει «όχι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
«Έχουμε εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία εδώ και μήνες, θέλουμε να προχωρήσουμε» ισχυρίστηκε ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκία «δεν είναι σε θέση» να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως έχει, δήλωσε το Σάββατο ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από ένα περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα που προκάλεσε τριβές μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης.
«Δεν είμαστε σε θέση να στείλουμε τον νόμο (προς επικύρωση) στη Βουλή, έχουμε πραγματικό πρόβλημα σε αυτό το θέμα» τόνισε ο Καλίν, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος οι βουλευτές να τον απορρίψουν
Ένα βίντεο που ανήρτησε στο Twitter μια κουρδική οργάνωση που δείχνει ένα ομοίωμα του Ερντογάν να κρέμεται από τα πόδια από ένα σκοινί μπροστά στο δημαρχείο της Στοκχόλμης προκάλεσε την οργή της Τουρκίας με τον σουηδό πρέσβη στην Άγκυρα να καλείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Αυτό το περιστατικό ήρθε σε μια περίοδο που η Τουρκία συνεχίζει να θέτει εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας -όπως και της Φινλανδίας- στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την ότι φιλοξενεί στο έδαφός της μέλη του PKK και άλλων συμμαχικών του οργανώσεων, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες.
«Έχουμε εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία εδώ και έξι ή επτά μήνες και δεν είναι καλό για τη Σουηδία να εμφανίζεται υπό αυτό το πρίσμα», ανέφερε ο Καλίν μιλώντας σε δημοσιογράφους ξένων μέσων ενημέρωσης.
«Θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά αν συνεχιστούν τέτοιου είδους περιστατικά, θα επιβραδύνουν τη διαδικασία». Για τον Καλίν, η Σουηδία πρέπει να στείλει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα» σχετικά με τη στάση των μελών του PKK στο έδαφός της. «Πρέπει (…) για παράδειγμα να εγγυηθούν ότι (μέλη του PKK) δεν μπορούν πλέον να στρατολογούν ή να εισπράττουν χρήματα» σε σουηδικό έδαφος.
Αναγνώρισε ωστόσο ότι η νέα σουηδική κυβέρνηση έχει κάνει πολλά σημαντικά βήματα, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του Σουηδού πρωθυπουργού στην Άγκυρα λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία καθώς και «την τροποποίηση του Συντάγματος, ένα θετικό βήμα».
Ωστόσο, θα χρειαστεί να περιμένουμε «έξι μήνες» μέχρι να συνταχθούν και να επικυρωθούν από τη Βουλή οι νέοι σχετικοί νόμοι, σημείωσε. Επιπλέον, ο Καλίν επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία «δεν ζητά τίποτα από τη Σουηδία ή τη Φινλανδία που δεν είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία τους: είμαστε πολύ ρεαλιστές».
Η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει συγκεκριμένα την απέλαση πολλών μελών του PKK και του κινήματος FETO, κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα κατηγορεί ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.
Σε αυτό το πλαίσιο, ένα μέλος του PKK στάλθηκε πίσω από τη Στοκχόλμη στις αρχές Δεκεμβρίου – και φυλακίστηκε αμέσως στην Τουρκία.
Πηγή: Protagon.gr