Δημοτική Κίνηση «Ασυμβίβαστο Ίλιον»: Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Ιλίου 2019 – Περιλαμβάνει μόνο έργα βιτρίνας

Uncategorized
Μοιραστείτε το:
Δημοτική Κίνηση «Ασυμβίβαστο Ίλιον»: Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Ιλίου 2019 – Περιλαμβάνει μόνο έργα βιτρίνας

Για μια ακόμη χρονιά το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ασφυκτικά οριοθετημένο σύμφωνα με τα μνημονιακά πλαίσια αλλά ακόμη και τα ποσά που προϋπολογίζονται είναι ερωτηματικό αν ο βασικός κορμός του Τεχνικού Προγράμματος αποτελείται από έργα υποδομής ή έργα βιτρίνας. Βασική αιτία είναι η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής, όπου στην επιλογή των έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ δεν καλύπτουν υπαρκτές ανάγκες, όπως πχ τη μεταφορά και την κατασκευή νέου κοιμητηρίου, ή δημοτικά ΚΔΑ αλλά πρωτίστως καλύπτουν και ενισχύουν τις ανάγκες των μεγαλοεργολάβων. Πιο συγκεκριμένα;

Φτωχό! Πολύ φτωχό το φετινό Τεχν πρόγραμμα! Μειωμένο κατά πολύ συγκριτικά με τα τελευταία 8 χρόνια. Μειωμένο κατά 45% με το 2018, κατά 27% με το 2017, κατά 63% με το 2016. Τα μειωμένα κονδύλια από τη Πολιτεία θα πει η Δημ Αρχή. Σωστά εν μέρει θα έλεγε κανείς. Η παραίτηση από κάθε έννοια διεκδικητικότητας θα έλεγε κάποιος άλλος; Ακόμη και η οδοποιία που φαινομενικά φαίνεται ως αυξημένη επικεκντρώνεται στην Ιδομενέως και Θηβών και στο οδικό δίκτυο με τη νεοκατασκευασθείσα Λ. Θηβών και όχι για εκατοντάδες δρόμους που έχει να πέσει πίσσα εδώ και δεκαετίες!

Αλήθεια τα αντιπλημμυρικά έργα σε ποιο στάδιο βρίσκονται;

Η συγκοινωνιακή μελέτη προέβλεπε 24 τροποποιήσεις στο οδικό δίκτυο και κατά επέκταση στο Τεχνικό Πρόγραμμα της πόλης μας. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν εντάχθηκαν ποτέ σε Τεχνικό Πρόγραμμα από το 2015 έως και σήμερα! Η μελέτη προ-κοστολογεί ως κόστος αγοράς, συντήρησης και μισδοδοσίας για 1 γραμμή 137.000 € ετησίως. Εσείς επικαλούμενοι το κόστος, αρνείστε στην ουσία την υλοποίηση αυτής τη ζωτικής και κομβικής μελέτης! Την ίδια στιγμή προϋπολογίσατε για το 2018, ως έξοδα δημοσίων σχέσεων, δεξιώσεων και εθνικών εορτών το ποσό των 121.800 € αθροιστικά! Βεβαίως δεν γίνεται καν λόγος για την ολοκλήρωση του έργου της ΒΙΟΦΥΑΛ όπου πάνω από 2 δεκαετίες χτίζεται! Mάλιστα κάνατε ονοματοδοσία σε αίθουσα κτιρίου που ΘΑ γίνει! Δηλαδή βαφτίσατε κάτι που δεν το έχουμε δει ακόμη! Η αξιοποίηση και η ιστορική ανάδειξη της Βίλλας Κωνσταντινίδη έχει μείνει στις προεκλογικές εξαγγελίες!

Όσο για το κολυμβητήριο έχει μείνει στη μακέτα!

  • Δεν θα σταθούμε στο γεγονός ότι η δημοτική αρχή συνηθίζει να προκηρύσσει έργα χωρίς καμιά απολύτως συνεννόηση με τους δημότες της περιοχής.
  • Ούτε στο γεγονός ότι ένας σωστά κατασκευασμένος ποδηλατόδρομοςθα έμπαινε αμέσως στην καρδιά της πόλης, σφύζοντας από ζωή, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων της.
  • Θα σταθούμε όμως στην αποκάλυψη ότι κατά το πρώτο έργο ποδηλατοδρόμησης της Έκτορος, δεν προβλέπονταν αγωγοί αποχέτευσης ομβρίων, παρά το ότι ο δρόμος διασταυρώνεται με το ρέμα της Εσχατιάς. Σε διευκρινιστική ερώτηση της δημοτικής μας παράταξης «γιατί αναλάβατε το έργο αφού εξαρχής ήταν υπονομευμένο», η δημοτική αρχή έδωσε την εξωφρενική απάντηση ότι «το κάναμε γιατί βρήκαμε χρηματοδότηση».

Φτάνουμε έτσι στην καρδιά του προβλήματος των τεχνικών έργων.

Έργα λοιπόν να γίνονται, και ας είναι υπονομευμένα. Έργα να γίνονται και ας μην υπάρχει η συναίνεση ή η ανάγκη των δημοτών για αυτά. Έργα να γίνονται και ας ξέρουμε ότι σε λίγο θα ξαναγίνουν.

  • Αρκεί να βρίσκεται χρηματοδότηση.
  • Αρκεί να εξυπηρετείται η επικοινωνιακή εικόνα ενός δημάρχου που «κάνει έργα».

Στον αντίποδα της λογικής του «έργα να ‘ναι κι ότι να ‘ναι», υπάρχει η διεκδίκηση ενός Τεχνικού Προγράμματος με τους δημότες, για τους δημότες. Που να καλύπτει πραγματικές και πάγιες ανάγκες των γειτονιών του Ιλίου και όχι μόνο του κέντρου. Που να προκύπτει από ουσιαστική διαβούλευση με τους κατοίκους της συνοικίας. Αλήθεια από πότε η σημερινή Δημ. Αρχή έχει να διαβουλευθεί με τους συμπολίτες;

  • Ποιος όμως μπορεί να βρεθεί απέναντι στην άρπα κόλλα τακτική των έργων χάριν επικοινωνιακής σκοπιμότητας;
  • Η παράταξη της ΝΔ με τα μεγάλα τζάκια της περιοχής που εξυπηρετούνται εξαιρετικά από το σημερινό καθεστώς Ζενέτου;
  • Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί φερέφωνο της κυβερνητικής πολιτικής και επάξιος συνεχιστής των πολιτικών λιτότητας που έπνιξαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
  • Ένα Τεχνικό Πρόγραμμα με έργα που λύνουν τα πραγματικά προβλήματα των γειτονιών του δήμου μας, απαιτεί λογική διεκδίκησης και όχι διαχείρισης.

 (Σημ.: Όσο για το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ υπερψήφισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα 2019 φανερώνει ότι έχουν στην ουσία ίδια λογική και κατεύθυνση. Αποδέχονται μια αυτοδιοίκηση περιορισμένων ευθυνών, ανταποδοτικής και όχι κοινωνικής λογικής, υπό την ασφυκτική θηλιά της κεντρικής εξουσίας. Συμφωνούν με τις διαδοχικές αντιδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις σαν τον Κλεισθένη και τον Καλλικράτη. Και δεν αμφισβητούν το παραμικρό από τη μετατροπή των Δήμων σε φορομπηχτικό μηχανισμό).

Μοιραστείτε το:
Tagged