Δημοσκόπηση Κάπα Research (6.12.2018): 1ο Κόμμα η ΝΔ, 2ο ο ΣΥΡΙΖΑ, 3ο η Χρυσή Αυγή – Η ανεργία το μεγαλύτερο πρόβλημα…

Δημοσκοπήσεις
Μοιραστείτε το:
Δημοσκόπηση Κάπα Research (6.12.2018): 1ο Κόμμα η ΝΔ, 2ο ο ΣΥΡΙΖΑ, 3ο η Χρυσή Αυγή

Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ευρώπη, μείζον πρόβλημα η ανεργία το ’18 – Οι απαντήσεις των πολιτών για τις πολιτικές εξελίξεις τη χρονιά που πέρασε

Μια μέτρια χρονιά ήταν το 2018 για τους περισσότερους Έλληνες, ενώ δεν πιστεύουν πως το 2019 θα σημειωθεί κάποια σημαντική αλλαγή στο επίπεδο της ζωής τους. Την ίδια στιγμή εξακολουθούν να θεωρούν την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τα πιο ουσιώδη θέματα στη χώρα μας σήμερα, ενώ το 31% αυτών τα βγάζει δύσκολα πέρα.

Αυτά είναι τα βασικότερα συμπεράσματα της πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η Kάπα Research για τις πολιτικές εξελίξεις και την επιρροή τους στη ζωή των Ελλήνων. Παρόλο που οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δεν πιστεύουν πως η ζωή τους θα αλλάξει προς το χειρότερο τη νέα χρονιά, απαισιόδοξοι εμφανίζονται όσον αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού το 37% αυτών τονίζει πως μάλλον η κατάσταση της θα είναι χειρότερη το 2019.

Η καθημερινότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες

Όπως προκύπτει, τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την κοινωνία είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η ανάπτυξη της οικονομίας, η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, η διαφθορά στη δημόσια ζωή, το ασφαλιστικό σύστημα και η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Το 31% των συμμετεχόντων στην έρευνα υπογραμμίζει πως δεν τα βγάζει εύκολα πέρα ενώ μόλις το 1% λέει πως αντίθετα ανταπεξέρχεται πολύ εύκολα στα πάγια έξοδα της καθημερινότητας.

Η ανεργία των νέων…

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, παράλληλα, διευκρινίζει πως η ανεργία των νέων οφείλεται περισσότερο στην κρίση και την αναποτελεσματικότητα του συστήματος, ενώ διαφωνεί με την άποψη πως «όποιος θέλει δουλειά, βρίσκει». Οι περισσότεροι από τους πολίτες δηλώνουν υπέρ των κινητοποιήσεων των Γάλλων πολιτών, ενώ 7 στους 10 ερωτηθέντες πιστεύουν πως η άνοδος της άκρας δεξιάς και του εθνικισμού στην Ευρώπη αποτελεί απειλή για το μέλλον.

Οι γνώμες για τον Ρουβίκωνα…

Όσον αφορά τη δράση της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας», περίπου το 73% των συμμετεχόντων απαντά πως έχει αρνητική άποψη γι′ αυτούς ενώ εξηγεί πως δεν θα τους ψήφιζε ποτέ αν κατέβαιναν στις εκλογές ως πολιτικό κόμμα.

Από τα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει μεταξύ άλλων πως για τον Αλέξη Τσίπρα αρνητική άποψη έχει το 72% των Ελλήνων πολιτών ενώ το 27% σκέφτεται θετικά γι′ αυτόν. Αρνητική εικόνα στο μυαλό του έχει το 63% των πολιτών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ το 35% των Ελλήνων θεωρεί πως έχει θετική επίδραση στην κοινωνία και την πολιτική.

Δημοτικότητα πολιτικών Αρχηγών…

Επιπρόσθετα, μάλλον αρνητικά εκτιμά το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ το 73% των συμμετεχόντων στην έρευνα ενώ οι πολίτες σε ποσοστό 69% έχουν αρνητική εικόνα και για τη δράση της ΝΔ το 2018. Αξιοσημείωτο είναι πως σε ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, οι πολίτες απαντούν -στην πλειοψηφία τους- πως ούτε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά ούτε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κατάλληλοι για το ρόλο αυτό.

Πρόθεση ψήφου…

Βέβαια, σε ποσοστό 25% οι ερωτηθέντες απαντούν πως θα ψήφιζαν το κόμμα της ΝΔ αν την επόμενη Κυριακή γίνονταν εκλογές, ενώ το 20,3% αυτών θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα θα αναδεικνύονταν η Χρυσή Αυγή, τέταρτο το Κίνημα Αλλαγής και πέμπτο το ΚΚΕ. Τέλος, η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πως η ΝΔ θα είναι το κόμμα που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged