Δήμος Ιλίου: Ενημέρωση και οδηγίες προστασίας από τον ιό της γρίπης

Ίλιον
Μοιραστείτε το:

Η γρίπη αποτελεί μία οξεία μεταδοτική νόσο του αναπνευστικού συστήματος, η οποία προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α, Β και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες. Κάθε χρόνο οι ιοί της γρίπης, μπορεί να υφίστανται μεταλλάξεις σε διαφορετικούς υπο ορότυπους, οι οποίοι προσβάλλουν το ανώτερο ή και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος. Ο ιός της γρίπης Α (Η1Ν1) είναι ένας υπότυπος του ιού της γρίπης που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως η εποχική γρίπη.

Στη χώρα μας η περίοδος της γρίπης διαδράμει από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, με αύξηση των κρουσμάτων κατά τον Ιανουάριο, με κορύφωση τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο.

Συμπτωματολογία Η1Ν1 και τρόποι μετάδοσης:

Η συμπτωματολογία του ιού είναι ίδια με την εποχική γρίπη, δηλαδή παρουσιάζει συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, ρινική καταρροή, πόνο στον λαιμό, μυαλγία, κεφαλαλγία, ενώ μπορεί να παρουσιαστούν και άλλα συμπτώματα όπως, ρίγη, καταβολή, διάρροια, έμετοι κλπ. Κάποιοι ασθενείς νοσούν από γρίπη εμφανίζοντας μόνο συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα, χωρίς καθόλου πυρετό.

Μεταδίδεται μέσω μολυσμένων σταγονιδίων από ασθενή και έμμεσα μέσω των σταγονιδίων που εγκαθίστανται σε χέρια και επιφάνειες, που μπορούν στη συνέχεια να μεταδώσουν τον ιό στα άτομα που τις ακουμπούν και μεταφέρουν τον ιό στον οργανισμό τους.

Οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την εποχική γρίπη, όπως αυτά εμφανίζονται και στο έντυπο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. που συνοδεύει την παρούσα ανακοίνωση.

Μοιραστείτε το:
Tagged