Δέρμα: Πώς θα «σβήσετε» τα σημάδια του καλοκαιριού

LifeStyle
Μοιραστείτε το:

Το καλοκαίρι πέρασε αφήνοντας, λόγω της έκθεσης στον καυτό ήλιο, ανεπιθύμητα σημάδια στο δέρμα μας, τα οποία θα θέλαμε να «σβηστούν». Ο ήλιος, η ζέστη και η θάλασσα αφήνουν το «αποτύπωμά» τους στο δέρμα αφυδατώνοντάς το, κάνοντας τις ρυτίδες εντονότερες, προκαλώντας ή επεκτείνοντας προϋπάρχουσες μελαγχρωματικές βλάβες (πανάδες, ευρυαγγείες) και επιδεινώνοντας τη φωτογήρανση.

Παράλληλα, μπορεί να «αδειάσουν» τα χείλη, ενώ σε περίπτωση απώλειας κιλών με το κολύμπι και τις δραστηριότητες του καλοκαιριού, το πρόσωπο και ο λαιμός χάνουν το «γέμισμά» τους. 

Το “summer recovery” επιβάλλεται κατά την περίοδο του φθινοπώρου και περιλαμβάνει θεραπείες προσώπου για βαθύ καθαρισμό και ενυδάτωση, υαλουρονικό οξύ για «γέμισμα» σε βαθιές ρυτίδες (ρινοχειλικές αύλακες, ρυτίδες «της μαριονέτας») και κενά ή τοξίνη για τις ρυτίδες έκφρασης.

δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ

«Ο καθαρισμός γίνεται με τη βοήθεια υπερσύγχρονων μηχανημάτων, τα οποία επιτρέπουν στα εξειδικευμένα συστατικά των προϊόντων που εφαρμόζονται να εισχωρήσουν βαθύτερα στο δέρμα. Για να είναι η επιδερμίδα πιο υγιής, απαιτείται βαθιά ενυδάτωση των ιστών αλλά και απολέπιση του δέρματος για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και των ρύπων που συσσωρεύονται στην επιδερμίδα, προκειμένου να διεισδύουν τα ενυδατικά συστατικά, όπως πολυβιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ευκολότερα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας χρησιμοποιούνται ειδικά εκσυγχρονισμένα μηχανήματα για βαθύτερη διείσδυση στο δέρμα», αναφέρει η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, Πλαστική Χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).

Όπως η ίδια εξηγεί, «σε πρόσωπο και ντεκολτέ εφαρμόζεται υαλουρονικό οξύ, το οποίο τονώνει το δέρμα, ενώ προσελκύει και δεσμεύει το νερό. Ενέσιμα υλικά, όπως είναι αυτά της μεσοθεραπείας, χρησιμοποιούνται όπου υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ενυδάτωσης». Για απάλυνση των ρυτίδων έκφρασης συχνά χρειάζονται ενέσιμες θεραπείες με βοτουλινική τοξίνη, ενώ σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά είναι τα αποτελέσματα της αυτόλογης μεσοθεραπείας (PRP).

Πανάδες και άλλες μελαγχρωματικές βλάβες

Το φθινόπωρο είναι μια εποχή κατάλληλη και για θεραπείες προσώπου με πολωμένο φως, λέιζερ και ραδιοσυχνότητες. Παρόλο που υπάρχει ακόμα ηλιοφάνεια, μπορούν να εφαρμοστούν, αφού η έκθεση στον ήλιο δεν είναι άμεση και πάντα με την προϋπόθεση ότι λαμβάνεται η κατάλληλη ηλιοπροστασία.

«Οι θεραπείες αυτές μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προϋπάρχουσες μελαγχρωματικές βλάβες που προκαλούνται από την αυξημένη παραγωγή μελανίνης, όπως πανάδες, σκουρόχρωμες κηλίδες και ευρυαγγείες, ούτως ώστε να μην επαυξηθούν και να καθαρίσει το δέρμα. Ακόμη, όμως, και οι πρωτοεμφανιζόμενες βλάβες πρέπει να αντιμετωπίζονται πριν πολλαπλασιαστούν, γιατί εάν πολλαπλασιαστούν θα χρειαστούν περισσότερες θεραπείες και πιο μακροχρόνια αγωγή», αναφέρει η δρ Σεφέρη – Δανιήλ.

«Με τη χρήση λέιζερ και ραδιοσυχνοτήτων, εξαχνώνεται η στοιβάδα του δέρματος όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, αφαιρώντας παράλληλα το πλεόνασμα της μελανίνης. Τα τελευταίας γενιάς μηχανήματα αφαιρούν τις μελαγχρωματικές βλάβες γρήγορα και χωρίς να αφήνουν σημάδια, επιτρέποντας έτσι την άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες», εξηγεί.

Ανάλογα με το πρόβλημα, όλες οι παραπάνω θεραπείες εφαρμόζονται μεμονωμένα ή συνδυαστικά. Οι συνεδρίες είναι ανώδυνες, γίνονται στο ιατρείο και διαρκούν περίπου μία ώρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί μία επιπλέον συνεδρία, όπως για παράδειγμα σε μία βαθιά πανάδα που έχει παραμεληθεί.

Φωτογήρανση

Είναι αποτέλεσμα της σωρευτικής καθημερινής έκθεσης στον ήλιο, εντούτοις μετά από κάθε καλοκαίρι τα «σημάδια» της γίνονται πιο εμφανή. Το δέρμα είναι στεγνό και αφυδατωμένο και παρουσιάζει διάφορους χρωματισμούς, ενώ οι ρυτίδες είναι πιο έντονες. Τα χέρια μπορεί να είναι επίσης πιο αφυδατωμένα και να εμφανίζουν δυσχρωμίες. Λόγω της απώλειας του κολλαγόνου και της ελαστίνης που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου αλλά και της έκθεσης σε βλαπτικούς παράγοντες, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και προκαλείται μία χαλάρωση.

«Η φωτογήρανση είναι μία μακροχρόνια διαδικασία, η οποία ξεκινά από την εφηβεία και κλιμακωτά επιδεινώνεται και γίνεται εμφανής από την ηλικία των 30 ετών. Το μέγεθος της βλάβης είναι ανάλογο με τη συχνότητα και τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο αλλά εμπλέκονται και τα γονίδια.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες η φωτογήρανση είναι εντονότερη, ωστόσο, τα άτομα που κάνουν πρόληψη με ενυδάτωση και άλλες θεραπείες εμφανίζουν ηπιότερες βλάβες. Σε κάθε περίπτωση, οι μεσοθεραπείες και οι θεραπείες με μηχανήματα μπορούν να δώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα», τονίζει η ειδικός.

Ηλιακοί φαγέσωρες

Με την έκθεση στον ήλιο, στα άτομα με ακμή, επεκτείνονται τα μαύρα στίγματα και οι φαγέσωρες, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός κερατινοκυττάρων, που αναμειγνύονται με το σμήγμα και φράζουν τους πόρους.

Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται με θεραπείες καθαρισμού αλλά και μηχανημάτων (clear light) για την ακμή.

Ακτινική υπερκεράτωση

Οι υπερκερατώσεις προκαλούνται από μία καταστροφή του DNAτων κυττάρων που έχουν δεχθεί την ακτινοβολία. Και σε αυτήν την περίπτωση, τα μηχανήματα μπορούν να δώσουν αποτελεσματικές λύσεις.

Ελάστωση

Παρατηρείται στο λαιμό και στην περιοχή του θώρακα, όπου το δέρμα αποκτά εμφάνιση «χήνας» ή «γαλοπούλας». Προκαλείται από την απώλεια της ελαστίνης και, σε συνδυασμό με την έκθεση στη UV ακτινοβολία, το δέρμα αποκτά ανάγλυφη και τραχιά εικόνα. «Αντιμετωπίζεται με μεσοθεραπείες με αντιοξειδωτικές ουσίες και μηχανήματα. Το αποτέλεσμα μπορεί να ενισχυθεί με PRP θεραπείες, οι οποίες αξιοποιούν τα επουλωτικά συστατικά του αίματος και έτσι επιταχύνουν τον φυσικό ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων, διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, αποκαθιστώντας τις βλάβες», εξηγεί η ειδικός.

Θεραπείες για το σώμα

Όπως συμβαίνει και στο πρόσωπο, η θάλασσα, ο ήλιος και το σολάριουμ αφυδατώνουν το δέρμα και το σώμα, με αποτέλεσμα να φαίνεται θαμπό και στεγνό, ενώ σε άτομα που έχασαν βάρος εμφανίζονται και λεπτές ρυτίδες. Παράλληλα, λόγω της αυξημένης παραγωγής μελανίνης, μπορεί να υπάρξουν μελαγχρωματικές βλάβες.

«Και σε αυτήν την περίπτωση, η θεραπεία γίνεται με τη χρήση μηχανημάτων. Αν οι βλάβες εγκατασταθούν γίνονται πιο ανθεκτικές στη θεραπεία, επεκτείνονται και οδηγούν σε υπερκερατώσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χειρουργικά», τονίζει η δρ Σεφέρη – Δανιήλ.

Όλες οι θεραπείες εφαρμόζονται στο ιατρείο και ο αριθμός τους εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος και το στόχο. Σε κάθε περίπτωση, στις περισσότερες εξ αυτών, οι απαιτούμενες συνεδρίες δεν ξεπερνούν τις δύο.

Μετά το καλοκαίρι σημαντικό είναι να γίνει και ένα skin scanner έτσι ώστε να εξεταστούν τυχόν νέοι σπίλοι και άλλες «ύποπτες» βλάβες.

Μοιραστείτε το:
Tagged