Γιώργος Καρράς: Η Κυβέρνηση τάζει ότι θα προστατεύσει τους δανειολήπτες ενώ τελικά τους καταδικάζει

Uncategorized
Μοιραστείτε το:

Μετά την κατάθεση τροπολογίας για την επιδότηση αποπληρωμής κόκκινων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων από την Κυβέρνηση, ο Γιώργος Καρράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“4 χρόνια τώρα η Κυβέρνηση δεν προστάτευσε τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων. Με την τροπολογία που έφερε, τους τάζει ότι θα τους προστατεύσει ενώ στην ουσία τους καταδικάζει. Γιατί στο όριο των 130.000 συμπεριλαμβάνονται και οι τόκοι και έξοδα εκτέλεση της τελευταίας τετραετίας και αυτόματα όλα τα δάνεια με ανεξόφλητο κεφάλαιο περίπου 90.000 τίθενται εκτός ρύθμισης και τα σπίτια οδηγούνται στον πλειστηριασμό. 

Ειχα προβλέψει την αδικία σε βάρος των δανειοληπτών και είχα καταθέσει σχετική ερώτηση με την οποία καλούσα την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.”

———————————-

Τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Ερώτηση για τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης για την καθυστέρηση εκδίκασης των αιτήσεων προστασίας της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών κόκκινων δανείων κατέθεσε ο Γιώργος Καρράς.

Αθήνα, 22 Mαρτίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους:

1)Υπουργό Οικονομικών, Κον Ευκλείδη Τσακαλώτο

2)Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Κον Ιωάννη Δραγασάκη

3) Υπουργό Δικαιοσύνης, Κον Μιχάλη Καλογήρου

Θέμα: Τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την καθυστέρηση εκδίκασης των αιτήσεων προστασίας της πρώτης κατοικίας. Γεννώνται αξιώσεις αποζημίωσης των δανειοληπτών.

Από την Κυβέρνηση διοχετεύεται στον τύπο η ενημέρωση, ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει για την διευθέτηση των κόκκινων στεγαστικών δανείων, ως προϋπόθεση υπαγωγής, τίθεται ανώτατο όριο συνολικής οφειλής το ποσό των 130.000 ευρώ, το οποίο αποτελείται από ανεξόφλητο κεφάλαιο και δεδουλευμένους τόκους.

Δεδομένου ότι, για την προστασία της πρώτης κατοικίας εκκρεμούν το τέλος 2018 στα ειρηνοδικεία, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, σχεδόν 135.000 αιτήσεις δανειοληπτών, οι περισσότερες των οποίων έχουν υποβληθεί τα έτη 2012-2014, γίνεται αντιληπτό ότι εκείνοι οι οποίοι θα οδηγηθούν στην πλατφόρμα για την διευθέτηση των δανείων τους, παραμένοντας χωρίς δικαστική προστασία, θα επιβαρυνθούν με συμβατικούς τόκους ή τόκους υπερημερίας, ανάλογα της περιπτώσεως, για το χρονικό διάστημα από την υποβολή της ανεκδίκαστης αίτησης μέχρι σήμερα. Κατά μετριοπαθείς υπολογισμούς το ανεξόφλητο κεφάλαιο από τους τόκους προσαυξάνεται κατά 50% τουλάχιστον, και έτσι οι περισσότεροι εξ αυτών υπερβαίνουν το όριο των 130.000 ευρώ συνολικής οφειλής, οπότε δεν μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους.

Αν η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε ενδιαφερθεί και μεριμνήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας κατά την τετραετή διακυβέρνησή της δεν θα είχε αρκεστεί μόνο σε εξαγγελίες περί αυξήσεως του αριθμού των ειρηνοδικών, όταν μάλιστα εκκρεμεί και ο διορισμός των περισσοτέρων, ή μόνο σε προκαταρκτικό έλεγχο των δικαιολογητικών από την γραμματεία του δικαστηρίου. Αλλά, αν είχε λάβει τα αναγκαία μέτρα για τον επαρκή καθορισμό αριθμού δικασίμων, ώστε να εκδικάζονται οι αιτήσεις στον συντομότερο δυνατό χρόνο, και έτσι να μην δημιουργούνται συνθήκες αρνησιδικίας ,όσοι εκ των αιτούντων δικαιούντο προστασίας της πρώτης κατοικίας, δεν θα επιβαρύνοντο με δυσανάλογους προς το κεφάλαιο τόκους. Ενώ ως προς εκείνους που οι αιτήσεις τους θα είχαν απορριφθεί, θα τους παρείχετο η δυνατότητα έκτοτε να ρυθμίσουν εξωδικαστικά τις υποχρεώσεις τους.

Είναι αυταπόδεικτο λοιπόν ότι από ευθύνη της Κυβέρνησης, οι καθυστερήσεις εκδίκασης των αιτήσεων προστασίας οδήγησαν ήδη σε ευθεία παραβίαση του κατοχυρωμένου από το Σύνταγμα δικαιώματος παροχής εννόμου προστασίας από τα δικαστήρια, και η νομοθετική μεταβολή που εξαγγέλλει ότι στο εξής η διευθέτηση των κόκκινων στεγαστικών δανείων θα γίνεται από ηλεκτρονική πλατφόρμα, αναιρεί την αρχή του φυσικού δικαστή και επιπλέον συνεπάγεται υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των δανειοληπτών, λόγω συνυπολογισμού των τόκων του διαδραμόντος αδρανούς χρόνου επί του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου, γεγονός που είτε αποκλείει την εξωδικαστική ρύθμιση μέσω της πλατφόρμας και οδηγεί σε πλειστηριασμό πολλών κατοικιών, είτε και αν ακόμα ενταχθεί κάποιος, η οικονομική του εξόντωση είναι αναμενόμενη λόγω των υψηλών τόκων που θα κληθεί να πληρώσει για τον χρόνο καθυστέρησης στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα να είναι αβέβαιο το αν τελικά σώσει την κατοικία του.

Επιπλέον, δημιουργούνται ευθύνες της Κυβέρνησης και εκ του γεγονότος ότι ενώ είχε θεσμοθετήσει τη συνεισφορά του Δημοσίου για τους ανήμπορους δανειολήπτες, στην πράξη απέφυγε την εφαρμογή του μέτρου και δεν συνεισέφερε στις δόσεις τους για να τους ανακουφίσει.

Σήμερα, λοιπόν, η κατάσταση διαγράφεται δραματική, διότι εκείνοι οι οποίοι είχαν ζητήσει έννομη προστασία με τον ν. 3869/2010, λόγω συνυπολογισμού τόκων και προσαυξήσεων επί σειρά ετών εξαιτίας της μη εκδίκασης των αιτήσεών τους, η οφειλή τους οπωσδήποτε υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ και αυτομάτως τίθενται εκτός ρύθμισης.

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά ταυτόχρονα και νομικές, καθόσον από παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων της γεννάται και ευθύνη αποζημιώσεως των δανειοληπτών από το κράτος για την κάθε ζημία την οποία υφίστανται.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι Κοι Υπουργοί:

  • Προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη διαγραφή των τόκων, που έχουν συσσωρευθεί στις χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενώπιον των Ειρηνοδικείων, εξαιτίας της ουσιαστικής αρνησιδικίας;
  • Προτίθεται, επιτέλους η Κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της από την ανυπαίτια για τους δανειολήπτες καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης και την ατολμία της όλα αυτά τα 4 χρόνια να προστατέψει τους δανειολήπτες, θεσμοθετώντας τρόπους και εργαλεία αποζημίωσης τους για τους τόκους που θα κληθούν να καταβάλλουν για το χρόνο της ουσιαστικής αρνησιδικίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς

Μοιραστείτε το:
Tagged