Γιώργος Καπλάνης προς Λάμπρο Μίχο: Ζείτε σε άλλη πόλη και άλλη εποχή κε Μίχο – Αποσιωπάτε σκοπίμως όσα δεινά αφήσατε για την Πόλη

Aγία Βαρβάρα
Μοιραστείτε το:

Σκληρή απάντηση έδωσε  ο Γιώργος Καπλάνης, δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας στα όσα του καταλογίζει, με δημόσια επιστολή του, ο πρώην Δήμαρχος και νυν υποψήφιος για τον Δήμο Λάμπρος Μίχος. Διαβάστε όλη την πολύ τεκμηριωμένη απάντηση του κου Καπλάνηκαι βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας. Ακολουθεί η επιστολή.

—————–

Κύριε Μίχο

Διαβάζοντας την από 25/1/19 επιστολή σας κάθε ενεργός συμπολίτης/τισα μας θα νόμιζε εξαιτίας των θελημένων ανακριβειών και του ανακριτικού ύφους της, ότι μάλλον θα έζησε σε άλλη πόλη και δεν το ξέρει…

Μα ό,τι «ρωτάτε» τα γνωρίζετε πολύ καλά και από πρώτο χέρι, γιατί  αυτά που «ρωτάτε» είναι αντιγραφή προηγούμενων «ερωτήσεων» (α.π. 351/18) δημοτικής συμβούλου που είναι γνωστό ότι εκφράζει τις απόψεις σας και στις οποίες (μετά από κοπιαστική αναζήτηση στοιχείων κλπ) έδωσε σαφή απάντηση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Εκτός από αυτό υπήρξατε επικεφαλής παράταξης και προ 10ετίας δήμαρχος και πάνω από όλα θα έπρεπε, εφόσον αναφέρεστε σε ζητήματα της θητείας σας, να κάνετε την αυτοκριτική σας για πολλά από αυτά που λέτε αντί να υποκρίνεσθε τον δήθεν αμέτοχο.

Όμως αντί  για αυτό,  με το ύφος του «έτσι θέλω» και με πρόσχημα τη δημόσια «κριτική» ή τη δήθεν διατύπωση ερωτήσεων με καλείτε ούτε λίγο ούτε πολύ να … απολογηθώ  για ευθύνες που καταρχήν δεν έχω ούτε μου αναλογούν (όπως θέλετε να με εμφανίζετε) προσπαθώντας πάλι να αναμείξετε τρίτα πρόσωπα ή να προκαλέσετε ακόμη και τη δημοσίευση δικαστικών  αποφάσεων για διάφορα ζητήματα μερικά από τα οποία  βρίσκονται  σε εξέλιξη,  αδιαφορώντας για τις αρνητικές  επιπτώσεις  της δημοσίευσης στην  έκβασή τους.  

Δεν γνωρίζετε ότι η δημοσιοποίηση προσωπικών υποθέσεων μπορεί να οδηγήσει σε διαπόμπευση με συνέπειες και ότι όποτε υπήρξε μείζον ζήτημα προστασίας των δημοτικών συμφερόντων αντιμετωπίστηκε με δημόσια συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο;

Η δική σας τακτική κάθε άλλο δείχνει παρά υπεύθυνη πολιτική στάση. Δεν είναι άλλωστε αυτή η πρόθεση της επιστολής σας. Είναι ο πολιτικός στιγματισμός όχι μόνο ο προσωπικός μου αλλά και των άλλων  αυτών που θεωρείτε «εμπαθείς και ψεκασμένους».

Καθένας στη θέση μου, απέναντι σε τέτοια επιστολή, θα απαξίωνε κάθε απάντηση. Εγώ δεν θα το κάνω μόνο και μόνο για να μη θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω. Στο μέτρο λοιπόν που είναι επιτρεπτό σύμφωνα με την αρχή της προστασίας προσωπικών δεδομένων, των συμφερόντων του δήμου και με σεβασμό στα όποια δικαιώματα τρίτων και μόνο για την αποκατάσταση της αλήθειας που αλλοιώνετε συστηματικά, επισημαίνω με την (κατά το δυνατό) σειρά που αναφέρετε, τα εξής:

  1. Τα αναψυκτήρια σήμερα ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ζημιογόνα όχι μόνο για το δήμο μας αλλά και για άλλους δήμους. Αυτό είναι κοινό μυστικό και καθένας αντιλαμβάνεται για ευνόητους λόγους ότι η τελευταία σκληρή εποχή της 10ετίας των μνημονίων δεν μπορεί καν να συγκριθεί με το απώτερο παρελθόν οπότε οι αποδόσεις των μισθωμάτων, η ύπαρξη ρευστότητας κλπ είχαν ευεργετική επίδραση στα οικονομικά των δήμων και στην εισπραξιμότητα τους.

Όμως τα πράγματα στην πραγματική οικονομία ήρθαν «τα πάνω κάτω» με αρνητικές συνέπειες και στην άντληση πόρων από τα ακίνητα. Ο δήμος μας όπως και γενικότερα οι Ο.Τ.Α. δεν αποτέλεσαν εξαίρεση. Μάλιστα η αρνητική αποδοτικότητα όλων των δεικτών των συναφών επιχειρήσεων (κυρίως μικρομεσαίων) οδήγησε την κυβέρνηση στην επίσημη μείωση της μισθωτικής αξίας των ακινήτων, όπως άλλωστε έκανε και ο δήμος μας, κι αυτό γιατί στο φως της δημοσιότητας ήρθαν στοιχεία για μείωση πάνω από το 50 % της αξίας είτε των μισθωμάτων είτε της εμπορικής αξίας των ακινήτων κ.ο.κ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατ’ επανάληψη άγονη δημοπράτηση δημοτικών ακινήτων.

Οι συγκρίσεις λοιπόν που επιχειρείτε σήμερα με κριτήρια του 2010 και πίσω είτε για τη μισθωτική αξία είτε για την όποια άλλη αποδοτικότητα καθενός δημοτικού αναψυκτήριου είναι τελείως άστοχες ενώ τα ρητορικά ερωτήματα σας (εκτός του ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν απαντηθεί κατά κόρον στο δημοτικό συμβούλιο, σε συμβούλους, σε εφημερίδες κλπ) δείχνουν διάθεση προσωπικού στιγματισμού και εξάσκηση προεκλογικού επιθετικού λόγου με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων. Παρόλα αυτά διαβεβαιώνω τους πολίτες ότι η Δημοτική Αρχή και οι υπηρεσίες  εφαρμόζουν με σύνεση και συνέπεια  το νόμο με σκοπό την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου.

Ζητάτε με σκοπό και πάλι τη δημιουργία εντυπώσεων αναλυτική δημοσίευση καταβολής ή μη όλων των μισθωμάτων αδιακρίτως και ειδικότερα του ΠΑΝΘΕΟΝ και του ΛΙΘΟΥ. Αυτό γνωρίζετε ότι είναι επιλήψιμο διότι, εκτός άλλων, οδηγεί στην απρόκλητη διαπόμπευση του όποιου οφειλέτη, ο οποίος είναι βέβαιο ότι δεν συναινεί στην ανάρτηση του στο διαδίκτυο ή σε άλλο μέσο δημοσιότητας.

Τις επιτρεπτές απαντήσεις, όπως προείπα, τις πήρατε ήδη. Παρόλα αυτά σας συνιστώ  και το ακόμα απλούστερο: Να παρακολουθείτε  (όπως κάνουν ή μπορούν όλοι να κάνουν ανεμπόδιστα) τα σχετικά στοιχεία που δημοσιοποιούνται από το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο όπως αυτά των 3μηνιαίων συγκεντρωτικών εκθέσεων εσόδων / εξόδων για τον έλεγχο εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Με την ευκαιρία σας γνωρίζω ότι είναι σε εξέλιξη δειγματοληπτικός έλεγχος των υπολόγων για την εισπραξιμότητα των μισθωμάτων των δημοτικών ακινήτων και γενικά  για τα δημοσιονομικά θέματα  του δήμου, επομένως εν αναμονή του σχετικού πορίσματος δεν χρειάζεται να επεκταθώ.

  1. Στην έγγραφη απάντηση του αντιδημάρχου προς στη δημοτικό σύμβουλο (α.π. 351/18) στην οποία παρέχονται όλες οι πληροφορίες  για τα αναψυκτήρια (απάντηση την οποία γνωρίζετε), θα προσθέσω τα εξής για τις κλοπές, ζημιές κλπ.  Στο ΠΑΝΘΕΟΝ δεν ήταν δυνατόν να αποτραπούν, (όπως συνέβαινε και στη θητεία σας), παρά τα μέτρα φύλαξης. Επομένως, είναι ανακριβή αν όχι κακόβουλα αυτά που ισχυρίζεστε για δήθεν εγκληματική αδιαφορία της δημοτικής αρχής.

Μη ξεχνάτε ότι την ίδια σύμβαση φύλαξης που εσείς είχατε συνάψει και συνεχίσατε και μετά τη λήξη της, την ίδια συνέχισε και η δημοτική αρχή με την ίδια εταιρία και σήμερα βρίσκεται στα δικαστήρια. Σε ό,τι αφορά στο ΛΙΘΟ επισημαίνω ότι κατά τη σχετική δικαστική διαδικασία αποδείχθηκε (και αυτό επανάλαβε η απόφαση του δικαστηρίου) ότι τον Νοέμβριο 2007 με εντολή της διοίκησης του δήμου (δηλ. επί θητείας σας) είχαν μαζευτεί από υπαλλήλους τραπέζια, ομπρέλες, καρέκλες κλπ που φυλάχτηκαν στις αποθήκες του δήμου (σας θυμίζω ότι είχατε χρεώσει αρμόδιο αντιδήμαρχο που έδωσε σχετική απάντηση σε εκπρόσωπο μισθωτών) αλλά δεν προσδιορίστηκε ειδικότερα το είδος, η ποιότητα, η ποσότητα αυτών των πραγμάτων και έτσι η αγωγή αποζημίωσης για τα πράγματα του ΛΙΘΟΥ κατέστη άνευ αντικειμένου. Μπορεί λοιπόν να δεχτώ ότι δεν θυμάστε αλλά δεν δικαιούστε να διαστρέφετε τα γεγονότα για να επιμερίσετε ανύπαρκτες ευθύνες.

3 . Ειδικά για το ζήτημα δόμησης του ΠΑΝΘΕΟΝ, καλύτερο θα ήταν κ. Μίχο να ξανασκεφθείτε αυτά που ισχυρίζεστε είτε για τον τρόπο της δόμησης του σε δασική έκταση, είτε για τα μισθώματα που πράγματι  εισέπραττε και επωφελήθηκε ο δήμος (αν και είχε αποβληθεί από το χώρο από το 2002). Οι εκκαθαρίσεις των υποθέσεων αυτών βρίσκονται στα δικαστήρια και, όπως είπα, για ευνόητους λόγους σήμερα δεν χρειάζεται να επεκταθώ.  

Όσον αφορά  την  ακύρωση του πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής του δήμου από τη δασική υπηρεσία, αυτή επιτεύχθηκε με δικαστική απόφαση τον Ιούλιο 2017 (σε πρώτο βαθμό και εκκρεμεί) δηλαδή μετά από πολύχρονη αντιδικία…  Εσείς για ποιά άλλη αποβολή του δήμου μιλάτε; Τα πράγματα, όπως έχουν διαμορφωθεί, μπορεί να οδηγήσουν το δήμο σε μεγαλύτερη ζημιά από αυτήν που έχει ήδη υποστεί, ιδίως από τις γνωστές παρανομίες που είχαν ως συνέπεια την επιβολή τριών (3)  και όχι ενός (1) προστίμου, όπως ισχυρίζεστε.

Μιλώ για τις παρανομίες που έγιναν επί της θητείας σας και που τις κληρονομήσαμε θέλοντας και μη. Από τις τρείς (3) κυρώσεις σε βάρος του δήμου η μία αφορούσε πρόστιμο αποζημίωσης διακατοχικών πράξεων και παράνομης χρήσης (το σχετικό πρόστιμο σε ευρώ 38.744,28 ανακλήθηκε εν επιδικία από το δασαρχείο τον Μάρτιο και μας κοινοποιήθηκε τον Ιούνιο 2017) το δεύτερο (διατήρησης αυθαιρέτου) φαίνεται να έχει παγώσει, ενώ το τρίτο πρόστιμο για την παράνομη οικοδόμηση έφτασε (κεφάλαιο σύν προσαυξήσεις) τα 514.835,84 ευρώ, που εσείς επιμένετε να εμφανίζεται ως δήθεν «ακυρωμένο», ήδη το ρυθμίσαμε (με διαγραφή του 90% των προσαυξήσεων και περιορισμό της οφειλής στα 254.459,06 ευρώ) με δόσεις μηνιαίως 21.204,92 ευρώ αφού προηγήθηκαν μακροχρόνιες αντιδικίες με το ελληνικό δημόσιο.

Σήμερα όμως δεν είναι πολιτικά και ηθικά έντιμο να κουνάτε το δάχτυλο σ’ εμάς την ίδια στιγμή που πληρώνουμε τις δικές σας «πρωτοβουλίες». Κι αυτό το ξέρετε καλά. Στο δημοτικό συμβούλιο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλοι παραδέχθηκαν (εκτός της συμβούλου κας Καρανάσιου) ότι είχαν γνώση και της υπόθεσης και του παραπάνω προστίμου. Εσείς γιατί επιμένετε να κάνετε λόγο για «δικαστική ακύρωση» του; Μήπως για να αμβλύνετε τις ευθύνες σας;

Η ακύρωση για την οποία μιλάτε αφορούσε την παραπάνω αρχική πράξη του δασάρχη περί προστίμου (38.744,28) εξαιτίας παραβίασης της αρχής της προηγουμένης ακρόασης εκ μέρους του και ο οποίος, όπως είπα, ήδη το ανακάλεσε το 2017 (ευτυχώς διότι η πρωτόδικη απόφαση δεν ακύρωσε την επιβολή του). Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να το συγχέετε με το μείζον του παραπάνω προστίμου της πολεοδομίας για την αυθαίρετη δόμηση του ΠΑΝΘΕΟΝ σε δασική έκταση, διότι αυτό κάνετε, που πράγματι δεν μπορούσε να αποφευχθεί αφού η έκδοση οικοδομικής άδειας (ή όποια άλλη νομιμοποίηση του κτίσματος) ήταν ανέκαθεν αδύνατη πράγμα που καθόρισε και τον εν γένει χειρισμό και την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής.

  1. Ουδεμία πειθαρχική κύρωση υπήρξε σε βάρος μου από οιαδήποτε προϊσταμένη αρχή. Αντίθετα, εξαιτίας οξυμμένης αντιπαράθεσης υπηρεσιακών παραγόντων σε ό,τι αφορά την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων (και μεταξύ αυτών και για το λίθο) έδωσα ως προϊστάμενος των υπηρεσιών του δήμου τις εξηγήσεις που όφειλα και το ζήτημα έληξε. Εσείς όμως από πού αντλείτε το δικαίωμα, για ένα τόσο στενά προσωπικό δεδομένο που δεν είχε καμία απολύτως επίπτωση στα δημοτικά συμφέροντα, να μου κουνάτε το δάχτυλο;; και με ποιο σκοπό;; το ερώτημα είναι βέβαια ρητορικό γιατί επί της ουσίας και την υπόθεση ξέρετε και την κατάληξη της. Απλώς το επισημαίνω για να καταδειχτεί ότι σκοπός σας είναι ο προσωπικός στιγματισμός και η δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος μου. Ας το κρίνουν κι αυτό οι συμπολίτες μας.
  2. Για τα δάνεια του δήμου. Και εδώ επιδίδεστε με φραστικές ασκήσεις για τη δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος της δημοτικής αρχής ξεχνώντας ότι είναι άλλο πράγμα τα επιτόκια του απώτερου παρελθόντος, η ρευστότητα των προηγούμενων δεκαετιών κλπ. Το τι ακριβώς θέλετε τελικά να πείτε μόνο εσείς το ξέρετε. Το μόνο που είναι ακριβές (γιατί τα επιτόκια ήταν τότε διαπραγματεύσιμα) είναι το επιτόκιο 1,2 για τη ΒΙΟΧΡΩΜ.

Δεν μπορεί όμως σήμερα δηλαδή την εποχή των επιπτώσεων της μετέπειτα μνημονιακής θύελλας να βρούμε το ίδιο επιτόκιο. Σε τι συνίσταται η ευθύνη μας γι αυτό; Και επιπρόσθετα όλα αυτά τα κανονίζει το μνημόνιο και η κεντρική δημοσιονομική αρχή και είναι μέγα επίτευγμα της δημοτικής αρχής ότι έγινε εξαγορά των δανείων του δήμου από το ΤΠΔ με επιτόκιο 4,3 % και με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής πράγμα που είναι προς όφελος των συμπολιτών μας και των οικονομικών του δήμου. Σας θυμίζω ότι τα δάνεια της θητείας σας (για τα οποία σιγείτε) είχαν τοκοχρεολύσιο 71.250 ευρώ το μήνα ενώ σήμερα καταφέραμε να περιοριστούν το μήνα στα 40.431 ευρώ. Γιατί λοιπόν καταφεύγετε σε άσχετες συγκρίσεις αν όχι για τη απαξίωση της δημοτικής αρχής;

  1. Δεν τέθηκε κανένα ζήτημα «διορθωτικών» κινήσεων για «μελέτη» του κολυμβητηρίου για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρξε καν μελέτη. Υπήρξε σχέδιο για μελέτη-κατασκευή επί θητείας μου, πέρασε η έγκριση από την αρχιτεκτονική επιτροπή αλλά η υπόθεση αυτή ασφυκτιά, παρά την επιμονή μας, ανάμεσα σε γραφειοκρατικές διαδικασίες πολεοδομικών εφαρμογών. Η ίδια ανακρίβεια ισχύει και για το θέατρο ‘Ι. Καμπανέλης’. Καμιά μελέτη δεν μας παραδώσατε για την κατασκευή θεάτρου στον τότε δασικό χώρο. Ίσως να εννοείτε σχέδιο προμελέτης πολεοδομικής φύσεως του ΑΣΔΑ.

 Άλλωστε η περιοχή στα νταμάρια, λόγω του κατά τεκμήριο δασικού χαρακτήρα της, μόλις πρόσφατα, μετά από μεγάλη προσπάθεια και επιμονή μας, κρίθηκε ως ΔΑ (άλλης χρήσης) και ελπίζουμε στην αξιοποίηση της. Τα ίδια ανακριβή επαναλαμβάνετε και για την κατασκευή Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής (Σχολή Τσιλιβάκου). Καμιά μελέτη δεν μας παραδώσατε. Αν μας είχατε παραδώσει μελέτη, όπως αναληθώς ισχυρίζεστε, δεν θα χρειαζόταν να γίνει διαγωνισμός με τη χρονοβόρα διαδικασία της μεθόδου «μελέτη κατασκευή» που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των προτάσεων των διαγωνιζομένων. Προς τι η διαστροφή των πάντων; και τέλος, που αποσκοπείτε με την ανάμειξη των παραπάνω με το 3ο ΚΑΠΗ και την πλατ. Γ. Λαμπράκη;

  1. Τέλος, και για τις τραπεζικές καταθέσεις προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις σαν να μην υπάρχουν στοιχεία. Κάνετε σαν να μην καταλαβαίνετε ότι είναι άλλο το προς στιγμήν ύψος μιας τραπεζικής κατάθεσης του δήμου και άλλο το τι μένει στην πραγματικότητα στις 31 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.

Γιατί επιλεκτικά κάνετε λόγο μόνο για ένα μικρό μέρος εξόφλησης υποχρεώσεων 300.000 ευρώ  όταν παραδίδατε το δήμο και αποσιωπάτε τα εκατομμύρια πραγματικών οφειλών;  Τα ακριβή στοιχεία που απεικονίζονται στους ισολογισμούς του δήμου στις 31.12.2008 και 31.12.2009 (όχι των νομικών προσώπων) διαψεύδουν αυτά που ισχυρίζεστε. Εάν βάλουμε και τα νομικά  πρόσωπα τότε τα ελλείμματα ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Ποια «προίκα» λοιπόν εννοείτε ότι δήθεν μας παραδώσατε;

Στις 31.12.2008, σε ό,τι αφορά το δήμο, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (πλην δανείων και προστίμου ΠΑΝΘΕΟΝ) είναι 2.754.811,96 ευρώ και το πραγματικό ταμείο είναι μόλις 1.138.929,62 ευρώ, ενώ στις 31.12.2009 οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (πλην δανείων και προστίμου ΠΑΝΘΕΟΝ) είναι 2.654.607,23 ευρώ και το πραγματικό ταμείο είναι μόλις 1.450.498,36 ευρώ.

Αν λάβουμε δε υπόψη και τα δάνεια που το τέλος του 2008 ανέρχονταν σε 8.944.801,17 ευρώ και το τέλος του 2009 σε 8.709.059,29 ευρώ τότε, για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, θα πρέπει να ξανασκεφτούμε ποιός κοροϊδεύει ποιόν, ποιός λέει την αλήθεια και ποιός λέει το ένα ψέμα πάνω στο άλλο.

Όπως και το ότι δεν βρήκατε να πείτε μια λέξη για το λάθος της κατ’ επανάληψη επιβολής του περιβαλλοντικού τέλους που σήμερα καλούμαστε με δικαστικές αποφάσεις να επιστρέψουμε  (ως σήμερα πάνω από 150.000 χιλιάδες €)  και το πλέον σημαντικό επίσης, δεν βρήκατε να πείτε μια λέξη για το τεράστιο χρέος που αφήσατε προς τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων ποσού 789.476,33 το οποίο πληρώσαμε εμείς.

Σήμερα, παρά το 60% των περικοπών των ΚΑΠ, τις συνέπειες της κρίσης στην τοπική οικονομία και το συρρικνωμένο οικογενειακό εισόδημα, παρά το τοκοχρεολύσιο του δανείου,  την επιστροφή του  περιβαλλοντικού τέλους, των προστίμων κλπ, ο Δήμος ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και διατηρεί πάνω από 1.300.000 € τραπεζικό απόθεμα.

 Όλα αυτά δείχνουν ότι συστηματικά όχι μόνο δεν λέτε την αλήθεια όχι μόνο αποφεύγετε την αυτοκριτική αλλά και ότι προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από το δάχτυλο σας φορτώνοντας τις ευθύνες στους άλλους. Αυτή η «τακτική» σας ενταφίασε το όποιο παρελθόν της συλλογικής δράσης που επικαλείσθε.

Όσοι ασχολήθηκαν όμως με τα κοινά της πόλης έχουν την ευθύνη των όσων έπραξαν και των όσων παρέλειψαν να πράξουν. Γι αυτά κρίνονται. Και πολλές φορές έρχονται έτσι τα πράγματα  που  πρέπει να έχουν το θάρρος να αναλαμβάνουν και δημόσια και τις ευθύνες τους. Ο δημόσιος λόγος δεν είναι αυτοσκοπός. Αιτία έχει την δημοκρατική αρχή και πρέπει να απηχεί την αλήθεια. Αλλιώς δεν έχει νόημα.

Την αλήθεια που δείχνουν τα γεγονότα που μεσολάβησαν, την αλήθεια που ζήσαμε και όχι αυτήν που με το «έτσι θέλω» παρουσιάζει  καθένας κατά πως τον συμφέρει διεκδικώντας το αλάθητο, όπως κάνετε εσείς. Τα ξεκαθαρίσματα που μεσολάβησαν έφεραν στην επιφάνεια είτε το θέλουμε είτε όχι κρυμμένες αλήθειες. Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να τις διαχειριστούν χωρίς θυμό και με γενναιοφροσύνη.

Και αυτά ήθελα να πω με δυο λόγια, από πλευράς δικών μου ευθυνών, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή τις ερωτήσεις που μου τέθηκαν. Γιατί σήμερα που έπεσε άπλετο φως σε τόσα πολλά κανείς δεν πρέπει να υποκρίνεται. Παρόμοια μίλησαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που πήραν το λόγο χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Ξύπνησαν μέσα τους αλήθειες που για μερικούς ήταν παγωμένες από την αδυναμία να τις εκφράσουν. 

Κι όσοι λένε τα πράγματα με το όνομα τους δεν σας επιτρέπεται κ. Μίχο να τους αποκαλείτε ψεκασμένους. Συνομιλητής με τέτοιες απόψεις δεν θα γίνω ποτέ. Γιατί αυτό κάνετε στην επιστολή σας με την έπαρση του αλάθητου παντογνώστη αντί να κάνετε την αυτοκριτική σας και να αναλάβετε την ευθύνη που σας αναλογεί. Γι αυτά θα κριθούμε από τους συμπολίτες μας.

Μήπως λοιπόν πρέπει να σταματήσετε να μας κουνάτε το δάχτυλο; Οι εκδοχές του «έτσι θέλω» που προωθείτε για τα κοινά και ο απαξιωτικός τρόπος που εκφράζεστε για τους άλλους είναι πλήγμα και πισωγύρισμα για τα δημοτικά μας πράγματα.

Ποτέ δεν κάναμε δική μας αυτή την εποχή της πόλωσης και της μικροπολιτικής που οδηγεί στην λασπολογία και την άγονη αντιπαράθεση όσο κι αν κάποιο θέλουν να την ξαναφέρουν στον δήμο, δεν έχουμε τίποτα κοινό μ’ αυτήν και φυσικά σαν παράταξη, όπως έχω ξαναπεί κι εγώ και οι συνεργάτες μου, δεν νοιώθουμε την υποχρέωση να την υπηρετήσουμε. Εύχομαι λοιπόν να ξανασκεφτείτε αυτά που λέτε, αν και πολύ αμφιβάλλω ότι θα το κάνετε. Ας κρίνουν οι συμπολίτες μας.

Ο Δήμαρχος

Γιώργος Καπλάνης

Μοιραστείτε το:
Tagged