Γιάννης Γκίκας, Υποψήφιος Δήμαρχος Αιγάλεω: Είμαστε εδώ για να έχει η πόλη παρόν και πολύ περισσότερο, μέλλον

Αιγάλεω
Μοιραστείτε το:

(όσα είπε και ανακοίνωσε κατά την ομιλία του, την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019, στο Πνευματικό Κέντρο Γ. ΡΙΤΣΟΣ)

Φίλες και φίλοι

Είναι λίγα όσα «ευχαριστώ» κι αν πω απόψε!

Η χαρά, η δύναμη κι η αισιοδοξία που μας δίνει η παρουσία σας εδώ είναι, πράγματι, δύσκολο να περιγραφεί με λόγια.

Σας ευγνωμονώ που είστε μαζί μας στην εκδήλωση αυτή, να ανταλλάξουμε ευχές καρδιάς για τη νέα χρονιά και να δώσουμε μαζί το σήμα έναρξης μιας καινούργιας, ανανεωμένης προσπάθειας. Της προσπάθειας να κάνουμε το Αιγάλεω ξανά πρωταγωνιστή.

Σας ευγνωμονώ για τη μαζική σας παρουσία, γιατί κάνετε την ελπίδα πεποίθηση. Πεποίθηση ότι τα πράγματα μπορούν ν’ αλλάξουν και θ’ αλλάξουν.

Μαζί θα πάρουμε το κομμένο νήμα της ανάπτυξης της πόλης μας και θα το αποκαταστήσουμε με γερά κι ανθεκτικά υλικά. Για να έχει η πόλη παρόν και, πολύ περισσότερο μέλλον.

Αυτό το νήμα που κόπηκε βίαια το 2010 αφού η  τότε δημοτική αρχή δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το δυναμικό αυτής της Πόλης, με αποτέλεσμα να κάνουμε, σε αντίθεση με τους γειτονικούς μας Δήμους, βήματα προς τα πίσω.

Το ότι βρισκόμασταν στην αρχή των μνημονιακών πολιτικών, που παρουσιαζόταν τότε ως η μόνιμη δικαιολογία, ήταν μεν ένα πρόβλημα αλλά σίγουρα όχι το κυρίαρχο. 

Το κυρίαρχο ζήτημα ήταν η παντελής έλλειψη διοικητικής οργάνωσης, συντονισμού και προγραμματισμού καθώς και η αδυναμία λήψης αποφάσεων. Σε όλους τους τομείς…..σε όλα τα επίπεδα.

Έτσι, έχοντας χάσει πολύτιμο έδαφος ως Δήμος και έχοντας καταντήσει από κυρίαρχος παίκτης φτωχός συγγενής στο χώρο της αυτοδιοίκησης, φτάνουμε στις εκλογές του 2014. Τα ηνία της διοίκησης του Δήμου μας αναλαμβάνει η παράταξη του Δημήτρη Μπίρμπα.

Και περιμένουμε να μπει μια τάξη στον αποδιοργανωμένο και αναποτελεσματικό Δήμο. Αυτό που επιλέγει η νέα δημοτική αρχή, όμως, είναι η κομματικοποίηση του Δήμου και η απόλυτη σύμπλευση με τα κυβερνητικά «θέλω».

 • Εμφανίζονται καινούργιοι προϊστάμενοι με ανάθεση, αργούν οι τακτικές κρίσεις και οι υπάλληλοι «πάνε και έρχονται» με μεταθέσεις.
 • Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των «δικών μας» και των «άλλων», σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας, είναι προκλητικά προφανείς.
 • Επίσης προφανές το σύνδρομο του «κατά φαντασίαν παντογνώστη» που διέπει τις συμπεριφορές της διοίκησης.
 • Η λογική του «αποφασίζω και διατάζω» εκδηλώνεται σε κάθε ενέργεια της δημοτικής αρχής.
 • Είναι ο τρόπος που ορισμένοι αντιλαμβάνονται την πολιτική!

Δεν είναι έκπληξη ότι ήμασταν ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που έσπευσε να παραχωρήσει τα αποθεματικά του στην Τράπεζα της Ελλάδος για να σωθεί η κυβέρνηση με απόφαση μόνον της διοίκησης.

Δεν είναι έκπληξη ότι οι μόνοι υπερασπιστές του Κλεισθένη, του νέου νόμου για την αυτοδιοίκηση, που, κατά γενική ομολογία, αποδιοργανώνει τους δήμους και που τον καταγγέλλει η συντριπτική πλειοψηφία – το 98%- των αυτοδιοικητικών παραγόντων  είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ και ο δήμαρχος μας Δημήτρης Μπίρμπας.

Όλ’ αυτά και πολλά άλλα  βέβαια τα έχουμε όλοι «νοιώσει στο πετσί μας», γιατί εντάσσονται στο γενικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αυτοδιοίκηση και το Αιγάλεω πρώτο από όλους του δήμους πληρώνει αυτή την πολιτική γιατί ως γνωστό ο κος Μπίρμπας είναι αρχηγός της παράταξης ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Βιώσαμε όμως κι άλλα, πρωτοφανή πράγματα όλ’ αυτά τα χρόνια της διοίκησης Μπίρμπα.

Σύρραξη και χειροδικία μεταξύ των εργαζομένων, αποχώρηση της παράταξης της διοίκησης και του Δημάρχου από συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να πάρει απόφαση – άκουσον, άκουσον! – μόνη της η αντιπολίτευση, διοικητικά μέτρα και μεταθέσεις εργαζομένων και προσφυγή στο εφετείο για δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν εργαζόμενους αλά καρτ.

Τα δικά μας παιδιά να είναι καλά!

Πρέπει, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι εκεί που η δημοτική μας αρχή υπήρξε πραγματικά πολύ δραστήρια ήταν στην άνευ προηγουμένου δίωξη των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των επιχειρήσεων της πόλης μας. Ασταμάτητοι έλεγχοι με το «εντέλλεσθε» του Δημάρχου μας και με κοινοποίηση της διαταγής ελέγχου στην αστυνομία, στην τεχνική υπηρεσία και την πολεοδομία.

Ως και τώρα ψήφισε αύξηση για την κάλυψη κοινοχρήστων χώρων σε ποσοστό 50%.

Να συζητήσουμε για έργα ανάπτυξης; Αναρωτιέμαι στ’ αλήθεια εάν έχουμε να πούμε κάτι άξιο λόγου…

Το πρώτο έργο, η ανάπλαση της Μάρκου Μπότσαρη, ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώθηκε το 2018. Ένας δρόμος 500 μέτρων κατέληξε να γίνει το «γιοφύρι της Άρτας».

Πιο πρόσφατο παράδειγμα προχειρότητας κι απερισκεψίας, η εξαφάνιση 40 υγιών δέντρων από την οδό Ολυμπίας, για την οποία ουδείς έχει μέχρι σήμερα αναλάβει ευθύνη. Το ότι δήθεν τα δένδρα ήταν άρρωστα είναι γνωστή τοις πάσι ανακρίβεια και απέλπιδα προσπάθεια κάλυψης μιας πολύ σημαντικής περιβαλλοντικής ζημιάς.

Δε σκοπεύω όμως ν’ αφιερώσω μεγαλύτερο μέρος της σημερινής ομιλίας στην απερχόμενη δημοτική αρχή. Δε θα μάθουμε τίποτα που δεν ξέρουμε ήδη, άλλωστε.

Μιλούν εύγλωττα οι πράξεις και οι παραλείψεις της, η εγκατάλειψη της πόλης και η αδιαφορία για την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, η αδυναμία της να διεκδικήσει για το Αιγάλεω.

Δε θέλουμε την επικοινωνία με τους συμπολίτες μας, με όλους εσάς, αρνητική και στείρα. Δε θέλουμε μόνο κριτική και παρελθοντολογία.

Θέλουμε να φύγετε σήμερα από δω με θετικά συναισθήματα, με αισιοδοξία, με ελπίδα, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της πόλης μας

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Ξεκινήσαμε κάτι νέο στην πόλη μας, ιδρύοντας το 2014 την παράταξη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το Αιγάλεω». Θελήσαμε να είμαστε συνεχιστές της εποχής του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, με την πολύτιμή εμπειρία και τα ανεκτίμητα μαθήματά της. Θελήσαμε να εμπλουτίσουμε το όραμά μας με νέες ιδέες και καινοτόμα οράματα για μια εποχή που εξελίσσεται, για μια πόλη που εξελίσσεται.

 • Πιστεύουμε στην αυτοδιοίκηση και τη δύναμή της, ακόμα και με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που έχει σήμερα. Πιστεύουμε στην αυτοδιοίκηση, ως ένα θεσμό που – λόγω της εγγύτητάς του με το δημότη – μπορεί να λύνει προβλήματα καθημερινά, που μπορεί να ανακουφίζει τον πολίτη άμεσα κι αποτελεσματικά.
 • Βασική μας υπόσχεση είναι ένα Δημαρχείο ανοιχτό σε όλους τους δημότες. Ανεξαιρέτως!
 • Βασική μας εξαγγελία είναι η στροφή στην καθημερινότητα. Η εντατικοποίηση της παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες, η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη κι αποτελεσματική εξυπηρέτησή τους, η όσο το δυνατόν πιο άμεση επίλυση προβλημάτων που τους ταλαιπωρούν και στα οποία, συνήθως, η κεντρική εξουσία είναι απούσα.
 • Δεσμευόμαστε για συνεχή επικοινωνία με όλες τις γειτονιές: το Λιούμη, την Αναγέννηση, τον Άγιο Σπυρίδωνα, την Παπανικολή, τον Αι-Γιώργη, τον Εσταυρωμένο, το Μπαρουτάδικο, την Αγία Μαρίνα, την Ιεράπολη, το Κάτω Αιγάλεω, τις Εργατικές, τον Άγιο Ελευθέριο, τα Ποντιακά.
 • Αναβαθμίζουμε το περιβάλλον, την εικόνα της πόλης μας. Αναδεικνύουμε την ιστορικότητα της περιοχής.
 • Προτείνουμε ένα άλσος φροντισμένο, φωτισμένο, φυλασσόμενο και ασφαλές, συνδεδεμένο στο μπροστινό σημείο του με την Ιερά οδό, χωρίς εμπόδια.
 • Προτείνουμε τη δημιουργία υπαίθριου μουσείου, όπου ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να ανακαλύψει την πόλη μας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Την τελική μορφή του θα επεξεργαστούμε με αρχαιολόγους και ειδικούς επιστήμονες καθώς και με ντόπιους και άλλους καλλιτέχνες.
 • Βαδίζουμε καθημερινά πάνω σ’ έναν από τους πιο σημαντικούς δρόμους του αρχαίου Ελληνικού κόσμου, τον ιστορικότερο της Ευρώπης, αυτόν που για τον ποιητή Σικελιανό «ξεκινάει απ’ την Αθήνα και έχει σημάδι του ιερό την Ελευσίνα» και είναι «πάντα σα δρόμος της Ψυχής». Την Ιερά Οδό, που έπεσε θύμα κοντόφθαλμων σχεδιασμών, αλλά που τμήματά της μπορούν ακόμα να αναδειχθούν, ήπιες παρεμβάσεις που να αναβαθμίζουν τη ζωή μας και το περιβάλλον μας μπορούν να γίνουν.
 • Το ίχνος που βρίσκεται στην πλατεία του Εσταυρωμένου μαζί με παρεμβάσεις σαν και αυτές, θα αναδείξουν την ιστορικότητα της περιοχής και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξή της 
 • Ήδη μια ομάδα Αιγαλεατών δουλεύει πάνω σε αυτήν την ιδέα για μια πρώτη προέγκριση. Καλοδεχούμενος, ασφαλώς, όποιος άλλος ενδιαφέρεται.

Το αμέσως επόμενο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι ο Ελαιώνας.

Το 30% της εδαφικής έκτασης τους Δήμου καλύπτεται από την περιοχή του Ελαιώνα.

Άποψη μας είναι ότι το μέλλον του Αιγάλεω βρίσκεται εκεί. Στον χώρο αυτό που περικλείεται από τις οδούς ΙΕΡΑ – ΑΓ.ΑΝΝΗΣ – ΠΕΤΡΟΥ ΡΑΛΛΗ – ΚΗΦΙΣΣΟΥ έχουν εξαγγελθεί πάρα πολλές  δραστηριότητες, η βασική όμως είναι η χωροθέτηση του κεντρικού σταθμού υπεραστικών λεωφορείων (ΚΣΥΛ) στον χώρο της επισκευαστικής βάσης του μετρό.

Σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα η Ρώμη, μια πολύ μεγάλη έκταση καλύπτει η περιοχή «ΤΕΡΜΙΝΙ», όπου βρίσκεται ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός.

Κατ’ αναλογία, ο κεντρικός σταθμός λεωφορείων στο Αιγάλεω θα αναβαθμίσει όλη την γύρω περιοχή του Ελαιώνα. Θα συμπαρασύρει με την εγκατάστασή του όλες τις ωφέλιμες χρήσεις στην περιοχή, με την δημιουργία καταστημάτων, χώρων αναψυχής, εμπορικών δομών, ξενοδοχείων.

Θα κατασκευασθούν νέα κτήρια και θα ανακαινισθούν υπάρχοντα, με σεβασμό στο σχέδιο πόλης. Θα δημιουργηθούν νέοι δρόμοι και γενικά νέες, κατάλληλες υποδομές για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Όλα αυτά, ασφαλώς, σημαίνουν νέες θέσεις εργασίας.

Η εγκατάσταση του σταθμού λεωφορείων στο Ελαιώνα – είναι πεποίθησή μας – θα αποτελέσει στέρεη βάση για την οικοδόμηση σημαντικών δομών ανάπτυξης της πόλης μας. Φανταστείτε όλες οι περιοχές της Ελλάδας να έχουν αρχή και τέλος του ταξιδιού τους το Αιγάλεω!

Είναι επίσης πεποίθησή μας ότι ο Δήμος μας θα πρέπει να εξασφαλίσει – και αυτό θα επιδιώξουμε – δίκαιο και κατάλληλο μερίδιο από την ανάπτυξη της περιοχής του Ελαιώνα.

Φίλες και φίλοι,

Ξέρουμε ότι η πόλη μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Κι είναι σίγουρο, ότι το ερώτημα όλων σας είναι: «Τι θα κάνετε;»

 • Θα κάνουμε το Αιγάλεω μια πόλη που να μπορούμε να ζήσουμε και να προκόψουμε.
  Να μπορεί να στεριώσει και να προχωρήσει μια επιχείρηση, να γίνει μια σοβαρή επένδυση.
 • Ν’ ανασάνει και να πάρει ζωή η αγορά, να ανοίξουν δουλειές.

Και το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι: «Και πώς θα το κάνετε;»

Με την αξιοποίηση όλων των πόρων και με αξιοποίηση συνεργειών, όπου μπορούμε.
Και αυτό σημαίνει:

 • ότι ο Δήμος αναλαμβάνει να εντοπίζει, να διεκδικεί, να εξασφαλίζει και να αξιοποιεί κάθε δυνατό πόρο κι δεν περιμένει στωϊκά αν και τι θα περισσέψει από τα κρατικά ταμεία
 • ότι ο Δήμος εκμεταλλεύεται κάθε διαθέσιμο κονδύλι
 • ότι ο Δήμος αξιοποιεί πλήρως κάθε αξιόλογη ιδέα, πρόταση ή σχέδιο  και δεν τα εγκαταλείπει να λιμνάζουν με το άλλοθι της κρίσης
 • ότι ο Δήμος δεν θα επιτρέπει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες να γίνονται τροχοπέδη κάθε καινοτόμου σχεδιασμού, κάθε νέας προσπάθειας

«Τι άλλο θα κάνετε;»

Δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες για τη στήριξη:

 • του άνεργου συμπολίτη μας,
 • της εργαζόμενης μητέρας,
 • του μοναχικού ηλικιωμένου,
 • του νέου επαγγελματία,
 • του επιχειρηματία,

Δεσμευόμαστε για μια πόλη πιο φιλική στους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες.

Δεσμευόμαστε να ακούμε τις αναφορές προβλημάτων, τις παρατηρήσεις και τα παράπονά σας και να ανταποκρινόμαστε με λύσεις, όπου και όσο πιο άμεσα μπορούμε.

Δεσμευόμαστε για μια πόλη πιο εξωστρεφή, πιο πράσινη, πιο όμορφη, πιο αισιόδοξη.

 «Με ποιους θα τα κάνετε όλ’ αυτά;»

 • Με τη δύναμη της ομάδας.
 • Με έμπειρους ανθρώπους από πολλούς επαγγελματικούς χώρους, με πάθος προσφοράς και δύναμη.
 • Με ανθρώπους του μόχθου που περπατούν στην πόλη κι αφουγκράζονται τον παλμό της.
 • Με ανθρώπους με το ειδικό βάρος της μακροχρόνιας προσφοράς στα κοινά.
 • Με νέους ανθρώπους, που έχουν όρεξη και φρέσκιες, καινοτόμες ιδέες.
 • Με όλους όσοι θέλουν να προσφέρουν στην πόλη μας.
 • Με κάθε Αιγαλεώτισσα  και κάθε Αιγαλεώτη που πιστεύει ότι το Αιγάλεω έχει μεγάλο ορίζοντα
 • Με καθεμιά και καθέναν από ΄σας που πιστεύει ότι η αλλαγή νοοτροπίας είναι πιο αναγκαία από ποτέ
 • Με όλους όσοι πιστεύετε ότι ίσως ο πιο κρίσιμος καιρός για το Αιγάλεω είναι τώρα, ότι η ευκαιρία είναι τώρα και δεν πρέπει να χαθεί.

Είναι το όραμα με το οποίο ξεκινήσαμε το 2014 και από το οποίο δε θα παραιτηθούμε. Είναι το όραμα να ενώσουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις της πόλης μας, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Μακριά από αφορισμούς, στείρα αντιπαράθεση, άγονους διαπληκτισμούς και αποκλεισμούς.

Με συνεργασία, συμμετοχή, συμπόρευση και διάλογο.

Είναι το όραμα να μη συμβιβαστούμε με τη μετριότητα και τη μιζέρια, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, αλλά να προσπαθήσουμε για το καλύτερο, να πάμε τούτη την πόλη ένα βήμα πιο μπροστά. Να ξαναβρούμε αυτό που οι δοκιμασίες των δύσκολων καιρών που περνάμε μας έκαναν να χάσουμε: την ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, αν πιστέψουμε κι αγωνιστούμε γι’ αυτό.

Πέντε χρόνια μετά, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ! Υπερασπιστές και συνεχιστές της ίδιας προσπάθειας, παλιοί και καινούργιοι φίλοι, παλιοί και νέοι συνοδοιπόροι.

Δε χρειάζεται να πούμε πολλά.

Χρειάζεται να κάνουμε πολλά.

Και χρειάζεται να τα κάνουμε «αλλιώς»

Για μια πραγματικά ανεξάρτητη και αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση, έξω από τα στενά κομματικά πλαίσια, απαλλαγμένη από δεσμά κι ελεύθερη να διεκδικεί.

Φίλες και φίλοι,

Πέντε χρόνια μετά, ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ‘ΣΕΙΣ ΕΔΩ!

Σας τιμώ και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου

Ο Θεός να δίνει σ’ όλους μας υγεία και δύναμη να αγωνιζόμαστε

Να ΄στε όλοι καλά!

Καλή Χρονιά

Μοιραστείτε το:
Tagged