Γερμανική στρεψοδικία και μιζέρια – 4.600 λέξεις από το Der Spiegel ως έμμεση συγνώμη για το fake ρεπορτάζ της 5χρονης Μαρίας στον Έβρο

Υπουργεία
Μοιραστείτε το:

Η οριστική παραδοχή του γερμανικού Der Spiegel ότι η είδηση για το θάνατο της Σύριας 5χρονης Μαρίας δεν μπορεί να αποδειχθεί ως αληθινή και η υπόσχεση ότι οι σχετικές αναρτήσεις θα αφαιρεθούν ολοκληρωτικά από τον ιστότοπο του περιοδικού, αποκαθίσταται η αλήθεια.

Ειδικότερα το Der Spiegel, αναφέρει στο κλείσιμο του μακροσκελούς άρθρου με το οποίο ουσιαστικά περιγράφει πως παραπλανήθηκε φτιάχνοντας μια fake ιστορία.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της πηγής, το DER SPIEGEL θα έπρεπε να είχε διατυπώσει πολύ πιο προσεκτικά τις αναφορές για το πού βρίσκονται οι πρόσφυγες και, κυρίως, ο θάνατος του κοριτσιού.

Ακόμα κι αν δεν υπάρχει τελική απόδειξη, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι κάποιοι από τους πρόσφυγες θα μπορούσαν να έχουν εφεύρει τον θάνατο στην απόγνωσή τους. Ίσως νόμιζαν ότι τελικά θα σωθούν.

Δεν θα βάζουμε πλέον τα προηγούμενα άρθρα για την υπόθεση της Μαρίας στον διαδικτυακό ιστότοπο – ούτε καν σε αναθεωρημένη έκδοση. Πάρα πολλά από αυτά πρέπει να διορθωθούν. Αντίθετα, δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα της εις βάθος έρευνάς μας εδώ.

Το πλήρες κείμενο της ανασκευής

Το καλοκαίρι, το DER SPIEGEL δημοσίευσε αρκετά άρθρα για τους πρόσφυγες στον ποταμό Έβρο στα σύνορα.

Αναφέραμε ότι ένα παιδί από τη Συρία πέθανε επειδή η Ελλάδα δεν παρείχε βοήθεια. Αφού προέκυψαν αμφιβολίες, εμβαθύναμε ξανά στην έρευνα.

Το καλοκαίρι του 2022, η DER SPIEGEL δημοσίευσε τρία άρθρα στην ιστοσελίδα της που αφορούσαν την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ελληνοτουρκικό ποταμό Έβρο. Υπήρχε επίσης ένα podcast σχετικά.

Η κατηγορία που διατυπώνεται σε αυτές τις αναφορές: η ελληνική κυβέρνηση δεν βοήθησε τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες όταν ήταν καθήκον της να το πράξει. Αποτέλεσμα της μη παροχής βοήθειας, ένα πεντάχρονο κορίτσι από τη Συρία μάλιστα πέθανε.

Το DER SPIEGEL είδε το παιδί ως σύμβολο της ταλαιπωρίας των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και το απεικόνισε αναλόγως στα ρεπορτάζ του.

Ο υποτιθέμενος θάνατος της Μαρίας, που αναφέρθηκε και από άλλα μέσα ενημέρωσης, οδήγησε σε ευρεία συζήτηση στην ελληνική κοινή γνώμη. Πολλοί είδαν αποκλίσεις. Ένας αναγνώστης επικοινώνησε απευθείας με ένα μέλος του Διαμεσολαβητή μας και ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, έστειλε επιστολή στον αρχισυντάκτη του SPIEGEL στις 19 Σεπτεμβρίου εξαιτίας αυτών των άρθρων, στην οποία έγραψε: Οι μετανάστες δεν είχαν σε ελληνικό έδαφος, δεν υπήρξε ποτέ νεκρό παιδί.

Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας τις επικριτικές επιστολές, ο διαμεσολαβητής μας κοίταξε πιο προσεκτικά τις αναρτήσεις. Όταν οι αμφιβολίες του για την προηγούμενη περιγραφή των γεγονότων εκείνη την εποχή μεγάλωσαν, αφαιρέσαμε προσωρινά τα άρθρα και το podcast από τον ιστότοπό μας.

Σημειώνοντας ότι θα εξετάσουμε τις αναφορές μας και, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, θα αποφασίσουμε εάν θα αναδημοσιεύσουμε τις αναρτήσεις σε διορθωμένη και ενημερωμένη μορφή, εάν χρειάζεται.

Έχουμε εδραιώσει αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισης των ειδοποιήσεων σφαλμάτων στα πρότυπά μας και τον τηρούμε επίσης. Ο Διαμεσολαβητής αξιολόγησε πολλά εσωτερικά έγγραφα, βίντεο και φωτογραφίες με μεταδεδομένα, αρχεία καταγραφής συνομιλιών, e-mail, αρχεία ήχου, δορυφορικές ηχογραφήσεις και άλλα έγγραφα, μίλησε με πολλούς εμπλεκόμενους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάναμε πραγματικά λάθη.

Μια ομάδα δημοσιογράφων του Spiegel επανήλθε επίσης στην έρευνα για να ανασυνθέσει την ιστορία των προσφύγων. Δεδομένου ότι οι αρχές της προστασίας των πληροφοριοδοτών και των πηγών είναι αδιαπραγμάτευτες για εμάς και έχουμε επίσης καθήκον να φροντίζουμε τους υπαλλήλους μας, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας και της έρευνας παρακολούθησης, η οποία βασίζεται εν μέρει στην αξιολόγηση της εσωτερικής επικοινωνίας μεταξύ συγγραφέων και καταγγελιών, δημοσιοποιήστε το μόνο σε περιορισμένο βαθμό στο πλαίσιο του επόμενου άρθρου.

Ωστόσο, αποτελούν αντικείμενο εσωτερικής επανεξέτασης.

Μέρος πρώτο

 • Οι πρόσφυγες ήταν σε ελληνικό ή τουρκικό έδαφος;

Αυτή η ερώτηση είναι τόσο σημαντική γιατί εξαρτάται από το ποιο κράτος θα έπρεπε να είχε βοηθήσει όσους αναζητούσαν προστασία καθώς είχαν κολλήσει σε ένα νησί στο ποτάμι. Επιπλέον, η Ελλάδα , όπως όλες οι χώρες της ΕΕ, είναι υποχρεωμένη βάσει του διεθνούς δικαίου να διευκολύνει τη διαδικασία ασύλου όταν οι μετανάστες εισέρχονται στην ΕΕ εδώ για πρώτη φορά και ζητούν προστασία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για το αν η χώρα έχει αρνηθεί στους πρόσφυγες τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Αυτό έχει συμβεί επανειλημμένα κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στο πρόσφατο παρελθόν.

Τι γράψαμε στο SPIEGEL.de

Στις 10 Αυγούστου 2022, αναφέραμε ότι οι πρόσφυγες ξεκίνησαν για τον Έβρο για πρώτη φορά στις 14 Ιουλίου:

«Στην πρώτη τους προσπάθεια, κολλάνε στο νησί, που βρίσκεται στη μέση του ποταμού, αλλά νομικά ανήκει ήδη στην Ελλάδα.» Όσοι ζητούσαν προστασία είχαν αντέξει δώδεκα μέρες σε υπερβολική ζέστη. Αργότερα, Έλληνες ένστολοι «έσπρωξαν» τους μετανάστες πίσω στην Τουρκία. Στη συνέχεια οι Τούρκοι τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στον Έβρο, όπου κατέληξαν πίσω στο ελληνικό νησί.

Στις 27 Αυγούστου 2022, μια άλλη ανάρτηση έλεγε: «Η οικογένεια της Μαρίας προσπάθησε να φτάσει στην Ελλάδα μαζί με αρκετές δεκάδες πρόσφυγες στα μέσα Ιουλίου. Κόλλησαν σε νησί στον ποταμό Έβρο στα σύνορα. Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας τους έκλεισαν τον δρόμο. Όσοι ζητούσαν προστασία έμειναν κολλημένοι στο νησί για σχεδόν δύο εβδομάδες… Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι ελληνικές αρχές ήταν υποχρεωμένες να δεχτούν τους πρόσφυγες…»

Και στις 23 Σεπτεμβρίου 2022 γράφαμε επίσης: «Κόλλησαν πρόσφυγες σε ένα νησί στα τουρκοελληνικά σύνορα ποταμού για εβδομάδες».

Αποτέλεσμα της εις βάθος έρευνας και επεξεργασίας

 • Χρονολογία – Σύγχυση για τα νησιά

20 Ιουλίου 2022

Η μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) «HumanRights360» επικοινωνεί με τις ελληνικές αρχές και τις καλεί να διασώσουν μια ομάδα κυρίως Σύριων προσφύγων από τον Έβρο. Η ΜΚΟ στέλνει τις συντεταγμένες ενός νησιού όπου υποτίθεται ότι βρίσκονται οι μετανάστες.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, το μικρό νησί ανήκει στην Ελλάδα. Το υπουργείο Άμυνας στην Αθήνα, από την άλλη πλευρά, θα δηλώσει αργότερα ότι υπάρχει τόσο τουρκικό όσο και ελληνικό τμήμα της γης – μήκους 700 μέτρων και πλάτους 100 μέτρων. Το νησί, που βρίσκεται ανατολικά της μικρής ελληνικής πόλης Κισσάρι, θα ονομάζεται νησί Κίσσαρη στη συνέχεια.

Στις 20 Ιουλίου, το «Human Rights 360» όχι μόνο επικοινώνησε με τις ελληνικές αρχές, αλλά και με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ). Μαζί με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (GCR), η ΜΚΟ έλαβε μια επείγουσα απόφαση εκεί: το δικαστήριο αποφάσισε ότι η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να στείλει τους ανθρώπους πίσω και έπρεπε να τους φροντίσει.

Παράλληλα, καλεί τις ΜΚΟ και τις αρχές να ξεκαθαρίσουν πού βρίσκεται η ομάδα. Το δικαστήριο τους δίνει μια εβδομάδα για να το κάνουν αυτό.

Ένας δημοσιογράφος από το SPIEGEL στην Ελλάδα έμαθε τώρα για το περιστατικό και αρχίζει να ερευνά. Μέσω του «HumanRights360» έρχεται σε επαφή με τη Σύρια Baidaa S. Ανήκει στην ομάδα των προσφύγων και μιλάει αγγλικά. Δεδομένου ότι πρόκειται για περιορισμένη στρατιωτική περιοχή, οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης ή άλλα μη εξουσιοδοτημένα άτομα δεν επιτρέπεται να φτάσουν στην όχθη του ποταμού για να δουν μόνοι τους.

Όποιος το κάνει ούτως ή άλλως διατρέχει τον κίνδυνο να συλληφθεί. Κόκκινες προειδοποιητικές πινακίδες σηματοδοτούν την αρχή της απαγορευμένης περιοχής. Δεν υπάρχει τείχος στα σύνορα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του άρθρου του SPIEGEL, στο τμήμα του ποταμού όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες.

22 Ιουλίου

Σε μια βιντεοκλήση μεταξύ του «HumanRights360», του δημοσιογράφου του Spiegel και της Baidaa S., της οποίας υπάρχουν στιγμιότυπα, η Σύρια χρησιμοποιεί την κάμερα του κινητού της για να δείξει τη μεγάλη παραλία του νησιού όπου είναι κολλημένη.

Όπως έδειξε η μετέπειτα αξιολόγησή μας, αυτό δεν ταιριάζει με τα γεωδεδομένα που διαβίβασαν οι ΜΚΟ στην ΕΣΔΑ. Τα μεταδεδομένα πολλών selfies της Baidaa S. δείχνουν επίσης ότι δεν μπορεί να βρίσκεται στο νησί Κίσσαρη, οι συντεταγμένες των οποίων έχουν δοθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η πραγματική τοποθεσία είναι σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά σε ένα νησί που είναι τουρκικό σύμφωνα με το Googlemaps, αλλά και σύμφωνα με το τουρκικό και το ελληνικό κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες δορυφορικές εικόνες, έχει μια μεγάλη αμμώδη παραλία, όπως δείχνει ο Baidaa S. στη βιντεοκλήση – σε αντίθεση με το νησί Κισσάρι.

 • Δορυφορική εικόνα του νότιου νησιού από τον Αύγουστο του 2022 (V: η μιζέρια του SPIEGEL στην αποκάλυψη και παραδοχή της αλήθειας των πραγματικών συμβάντων)

Όπως αποκάλυψε η μεταγενέστερη έρευνα του SPIEGEL, οι πραγματικές συνθήκες της περιοχής στον Έβρο δύσκολα μπορούν να εξηγηθούν. Όχι μόνο οι επίσημοι χάρτες Ελλήνων και Τούρκων αντιφάσκουν μερικές φορές μεταξύ τους, ακόμη και οι ίδιες οι ελληνικές αρχές έχουν διαφορετικές πληροφορίες για το τι είναι τουρκικό και τι ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης, ελληνοτουρκική επιτροπή συνεδριάζει τακτικά για να διευκρινίσει τα ανοιχτά ερωτήματα.

Το γεγονός ότι το νότιο νησί είναι τουρκικό σύμφωνα με το ελληνικό κτηματολόγιο αποτελεί πρόβλημα -και όσον αφορά τη διάσωση από τις ελληνικές αρχές. Αυτό πρέπει να είναι εξίσου ξεκάθαρο για τον δημοσιογράφο του Spiegel όσο και για τις ΜΚΟ και τους πρόσφυγες.

Λίγο περισσότερο από μισή ώρα μετά την τελευταία είδηση με τα γεωδεδομένα του νότιου νησιού, οι δημοσιογράφοι του SPIEGEL έλαβαν ζωντανή τοποθεσία από το νησί Κίσσαρη.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η ομάδα με πολλά παιδιά, μια ηλικιωμένη και μια έγκυο γυναίκα θα μπορούσε να έχει μετακινηθεί σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Είναι νοητό, για παράδειγμα, ότι ένας λαθρέμπορος κλήθηκε σε βοήθεια από την τουρκική πλευρά και μετέφερε τουλάχιστον ένα άτομο ή το κινητό τηλέφωνο στο νησί Κισσάρι με βάρκα. Ή ότι η ζωντανή τοποθεσία παραποιήθηκε.

Με ένα κινητό τηλέφωνο, όπως αυτά που είχαν μαζί τους οι πρόσφυγες, αυτό είναι σίγουρα εφικτό. Η αντίφαση μεταξύ της ζωντανής τοποθεσίας από το νησί Κισσάρι και των πολλών άλλων αποδεικτικών στοιχείων ότι οι πρόσφυγες βρίσκονταν στο τουρκικό έδαφος για αρκετές ημέρες δεν μπορεί τελικά να διευκρινιστεί.

 • Οι κλήσεις από το νησί… (V: η selfie στο Spiegel της «πρωταγωνίστριας» Baidaa S. ως πειστήριο «αλήθειας» των Fake Nes)

25 Ιουλίου

Αφού η Baidaa S. έστειλε στο Spiegel μια selfie της ίδιας και ενός παιδιού από το νησί Κισσάρι την προηγούμενη μέρα, έρχονται περισσότερες φωτογραφίες εκείνη την ημέρα που προφανώς δείχνουν την ομάδα εκεί. Και η βλάστηση και τα μεταδεδομένα το δείχνουν αυτό.

Σύμφωνα με αυτό, το αργότερο, ο κόσμος βρίσκεται στο «σωστό» νησί, δηλαδή στο νησί Κισσάρι, το οποίο οι ΜΚΟ είχαν καταγγείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Δεν είναι σαφές πότε και πώς οι μετανάστες έφτασαν εκεί, αν είχαν μια λαστιχένια λέμβο ή ίσως κατευθύνθηκαν προς την τουρκική ενδοχώρα και κατευθύνθηκαν βορειοανατολικά, και αν είχαν βοήθεια.

Για να έχει οριστική απόδειξη ότι η ομάδα βρίσκεται στο νησί Κίσσαρη, το SPIEGEL ζήτησε από δύο Έλληνες μάρτυρες λίγο μετά τις 14:00 να καταγράψουν τις κλήσεις των προσφύγων από την ηπειρωτική χώρα. Το Spiegel έχει την ηχογράφηση και τις φωτογραφίες της εκστρατείας κλήσης. Ένα βίντεο που έφτιαξαν οι πρόσφυγες είναι επίσης διαθέσιμο στο YouTube.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα απαντήσει σε κοινοβουλευτική ερώτηση τον Αύγουστο ότι η τοπική αστυνομία είχε ενημερωθεί από ΜΚΟ και Frontex, αλλά την περίοδο 20-26. Ο Ιούλιος δεν μπόρεσε να βρει κανέναν παρά τη χρήση τεχνικών μέσων.

Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα πιστευτό. Σύμφωνα με τα γεωγραφικά στοιχεία των φωτογραφιών των προσφύγων, οι μετανάστες βρίσκονταν στο νησί Κισσάρι τουλάχιστον στις 25 Ιουλίου 2022, οι συντεταγμένες του οποίου ήταν διαθέσιμες τόσο στις αρχές όσο και στην ΕΔΑ.

Το νησί έχει μήκος λιγότερο από ένα χιλιόμετρο και σε ορισμένα σημεία απέχει μόλις λίγα μέτρα από την ηπειρωτική Ελλάδα. Μια ελληνική σκοπιά των συνόρων βρίσκεται κοντά.

Το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα ήταν ούτως ή άλλως δυνατό να σωθούν οι πρόσφυγες επειδή το Kissari-Insal είναι εν μέρει τουρκικό φαίνεται κυνικό.

 • Τα Pushbacks… ( V: η αγιότητα των Τούρκων και η αγριότητα των Ελλήνων)

26 Ιουλίου

Η Baidaa S. αναφέρει ότι είναι πίσω στην Τουρκία. Σύμφωνα με το «HumanRights360» και το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, οι Έλληνες απώθησαν τους μετανάστες.

1η Αυγούστου

Η Baidaa S. αναφέρει περαιτέρω απωθήσεις. Στη συνέχεια η ομάδα χωρίστηκε. Τα μηνύματά της ακούγονται όλο και πιο απελπισμένα: «Μας παίζουν πέρα δώθε σαν μπάλα ποδοσφαίρου… Είμαστε πολύ κουρασμένοι. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας με κάποιο τρόπο… Είναι βέβαιο ότι θα πεθάνουμε εδώ…»

Το Spiegel έχει μαρτυρίες από εκείνους που επηρεάστηκαν για τις απωθήσεις της ομάδας, αλλά όχι βιντεοσκοπήσεις ή άλλα στοιχεία. Η ελληνική εισαγγελία αυτή τη στιγμή διενεργεί έρευνα και, σύμφωνα με δικές της δηλώσεις, δεν επιτρέπεται να παράσχει πληροφορίες για τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι αναφορές για απωθήσεις κατά βάση συμπίπτουν με τις αναφορές του SPIEGEL και άλλων ΜΜΕ για τις ενέργειες των ελληνικών αρχών στον Έβρο.

4η Αυγούστου

Η Baidaa S. στέλνει τις συντεταγμένες ενός σημείου στην ακτή περίπου 40 χιλιόμετρα από το νησί Κισσάρι. Η νέα τοποθεσία βρίσκεται στην τουρκική πλευρά του ποταμού, αλλά σύμφωνα με το ελληνικό κτηματολόγιο, το μικρό τμήμα της ακτής είναι μέρος της Ελλάδας. Όμως κανείς από την ελληνική πλευρά δεν έρχεται να βοηθήσει.

7η Αυγούστου

Ο Σύριοι αναφέρουν ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Λόγω των απωθήσεων, η ομάδα της αυξήθηκε σε 70 άτομα. Αργότερα, οι Τούρκοι τους χώρισαν και έστειλαν μερικούς από τους ανθρώπους πίσω σε ένα νησί.

 • Επιστρέψτε στο νησί Κισσάρι; (V: η «πονεμένη» λάθρο Baidaa S. με την ατελείωτη μπαταρία κινητού…!!!)

9 Αυγούστου 2022

Πιθανώς στη μέση της νύχτας, η Baidaa S. ηχογραφεί πολλά φωνητικά μηνύματα στα οποία κλαίει για το θάνατο ενός κοριτσιού που τσίμπησε σκορπιός. Ένα ακόμη παιδί βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος έλαβε πρώτος το ηχητικό μήνυμα, κάποια στιγμή θα φτάσει στο Spiegel. Η άμεση επαφή του Spiegel με τους πρόσφυγες είχε ήδη διακοπεί.

10η Αυγούστου

Ο Έλληνας συνάδελφος του Spiegel επιτόπου ανησυχεί και γράφει ένα κείμενο, την αγγλική έκδοση του οποίου στέλνει στη σύνταξη στο Αμβούργο.

Για να μπορείτε να αναφέρετε την υπόθεση ενώπιον άλλων μέσων ενημέρωσης, το άρθρο θα πρέπει να δημοσιευτεί γρήγορα στο διαδίκτυο. Ένα μέλος της διεύθυνσης ξένων τμημάτων μεταφράζει, επεξεργάζεται και συμπληρώνει το κείμενο και θα είναι ο συν-συγγραφέας του άρθρου.

Ενώ στην αρχική αγγλική έκδοση ο θάνατος του παιδιού αναφέρθηκε σε πολλά σημεία στην υποτακτική (“She is report dead”, “the group say, Maria died”), στη γερμανική έκδοση όλα είναι ενδεικτικά στο τέλος.

Το χειρόγραφο και τα επόμενα για το θέμα της Μαρίας δεν ελέγχονται από την τεκμηρίωση του SPIEGEL, καθήκον του οποίου είναι να αμφισβητήσει ξανά τα κείμενα εάν όλες οι πληροφορίες είναι σωστές.

Ωστόσο, ένας τέτοιος έλεγχος συχνά παραλείπεται για κείμενα που δημοσιεύονται μόνο στο διαδίκτυο: λόγω του μεγάλου αριθμού των τρεχόντων κειμένων, η τεκμηρίωση μπορεί να ελέγξει μόνο ένα μέρος τους. Στην περίπτωση και των τριών άρθρων, οι υπεύθυνοι στο τμήμα εξωτερικών δεν είχαν αναθέσει την εξέταση των εγγράφων.

Η ελληνική καθημερινή εφημερίδα «Efsyn» και ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός «Al Jazeera» ανέφεραν επίσης την ίδια μέρα.

Δύο μέρες αργότερα ακολουθεί τηλεοπτικό ρεπορτάζ στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι «Channel 4». Όμως η προσοχή των μέσων ενημέρωσης δεν βοηθά τους πρόσφυγες.

Το Spiegel δεν μπορεί να είναι σίγουρο πού βρισκόταν η ομάδα εκείνες τις μέρες. Οι ΜΚΟ υποθέτουν ότι θα επιστρέψει στο νησί Κισσάρι μέχρι τις 8 Αυγούστου. Έτσι το αναφέρουν στην ΕΔΑ.

Και έτσι η ΜΚΟ «Watch the med – Alarm Phone» το ανέβασε στο Twitter, στην οποία στράφηκε εκείνες τις μέρες η Baidaa S.. Τουλάχιστον μία selfie από τις 11 Αυγούστου δείχνει μόνο το Baidaa S. και σύμφωνα με τα μεταδεδομένα τραβήχτηκε στο νησί Κισσάρι.

15η Αυγούστου

Η Baidaa S. και η ομάδα της παραλαμβάνονται στην ηπειρωτική Ελλάδα – στο επίπεδο του νότιου «τουρκικού» νησιού, όπου βρέθηκαν στις 22 Ιουλίου. Ένα βίντεο δείχνει ότι προφανώς μεταφέρονται με μια λαστιχένια λέμβο.

Όλα δείχνουν ότι η ηχογράφηση του Baidaa S. τραβήχτηκε στο νότιο νησί. Το πόσο καιρό βρίσκονταν εκεί παραμένει ασαφές παρά τις μεταγενέστερες έρευνες. Επίσης πώς έφτασαν στη λέμβο. Μέλη της ομάδας λένε ότι εγκαταλείφθηκε από άλλους πρόσφυγες.

Οι Έλληνες οδηγούν τελικά τους πρόσφυγες σε προσφυγικό καταυλισμό κοντά στο χωριό Φυλάκιο, όπου ζητούν άσυλο.

 • Συμπέρασμα… (V: η απόλυτη παραδοχή, για τα Feke News αν και με μίζερη φρασεολογία)

Δεν περιγράψαμε σωστά την κατάσταση στο άρθρο μας. Τα δημοσιεύματα του SPIEGEL δίνουν την εντύπωση ότι η ομάδα των προσφύγων έχει εγκλωβιστεί στο ίδιο ελληνικό νησί εδώ και σχεδόν ένα μήνα.

Ωστόσο, οι μετανάστες δεν ήταν πάντα στο ίδιο νησί, ούτε ήταν πάντα σε ελληνικό έδαφος. Στην πραγματικότητα, μόνο για λίγες μέρες μπορεί να αποδειχθεί πού ακριβώς βρίσκονταν οι πρόσφυγες.

Ο απολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης επίσης δεν αντικατοπτρίζει σωστά αυτό που συνέβη. Κατά καιρούς, σύμφωνα με έρευνα του SPIEGEL, πρόσφυγες από την ομάδα βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος – και η ελληνική αστυνομία θα μπορούσε πιθανότατα να τους είχε βρει εκεί χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σύμφωνα με έναν από τους χάρτες της ελληνικής κυβέρνησης του 2016, ακόμη και το νότιο νησί, το οποίο ο δημοσιογράφος του Spiegel, μεταξύ άλλων, πίστευε ότι ήταν τουρκικό, είναι ελληνικό.

Στην απάντησή της στο SPIEGEL, η ελληνική κυβέρνηση τονίζει επίσης ότι η Γεωγραφική Υπηρεσία του στρατού είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό της πορείας των συνόρων.

Τον Οκτώβριο του 2022, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι το νησί Κισσάρι διαιρέθηκε – αλλά ένας χάρτης στον ιστότοπο εξακολουθεί να το δείχνει ως εντελώς ελληνικό.

Μέρος Δεύτερο

 • Υπήρχε η Μαίρη; (το fake που στρεψοδικώντας αποφεύγει να παραδεχθεί…)

Αποσπάσματα από τα άρθρα του SPIEGEL: Το πρώτο κείμενο στις 10 Αυγούστου 2022 με τίτλο «Η Μαρία, πέντε ετών, πέθανε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» λέει: «Οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου της Μαρίας δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Μπορεί να πέθανε από τσίμπημα σκορπιού. Το σίγουρο είναι ότι ο θάνατός της θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, όπως τόσοι πολλοί θάνατοι στον Έβρο».

Ένα άλλο άρθρο από τις 27 Αυγούστου 2022 λέει: »Η Μαρία είχε δυνατό χαρακτήρα, ήταν γεμάτη όνειρα, λένε οι γονείς της. Λάτρευε τα κόμικς και ήθελε να γίνει τηλεοπτική σταρ. Τώρα η Μαρία είναι νεκρή. Πέθανε στις αρχές Αυγούστου στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης επειδή οι ελληνικές αρχές της αρνήθηκαν οποιαδήποτε βοήθεια.« Ο τίτλος του κειμένου: » Πώς ο θάνατος της πεντάχρονης Μαρίας αλλάζει τη συζήτηση για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα «.

Σε ένα podcast του Spiegel από τις 19 Αυγούστου, ένας από τους συγγραφείς λέει ότι σπάνια έχει συναντήσει μια περίπτωση που «δείχνει τόσο συμβολικά τι πάει στραβά στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Πρέπει «να πει κανείς ξεκάθαρα ότι πέθανε στο τέλος επειδή η Ευρώπη, επειδή η ΕΕ, επειδή η Ελλάδα δεν τη βοήθησε».

Και περαιτέρω: «Η Ελλάδα και οι ελληνικές αρχές προτιμούν να δουν ένα πεντάχρονο κορίτσι να πεθαίνει παρά δύο, να αφήσουν τρεις δωδεκάδες πρόσφυγες να μπουν στη χώρα και να τους πάρουν».

 • Αποτέλεσμα της εις βάθος έρευνας και επεξεργασίας… (V: Ναι… αλλά φταίνε και οι άλλοι… και ειδικά οι Έλληνες…!!!)

Πριν από τη δημοσίευση του πρώτου άρθρου στις 10 Αυγούστου 2022, το Spiegel είχε μια φωτογραφία του φερόμενου ως νεκρού παιδιού, την οποία η Baidaa S. πιθανότατα είχε στείλει σε ΜΚΟ και πιθανώς και σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης:

Ένα κοριτσάκι, χλωμό πρόσωπο, μάτια κλειστά, λέει ψέματα. Το μαύρο παντελόνι τραβιέται λίγο προς τα κάτω, έτσι ώστε να φαίνεται καθαρά ένας αποχρωματισμός που μοιάζει με αιμάτωμα στον αριστερό μηρό.

Υπάρχει επίσης η ηχογράφηση της Baidaa S., η οποία μας λέει με φωνή πνιγμένη στα δάκρυα ότι ένα κορίτσι είναι νεκρό και ένα άλλο σε θανάσιμο κίνδυνο.

Η δεύτερη αναφορά προέκυψε μετά τη συνάντηση του SPIEGEL με μέλη της ομάδας στον προσφυγικό καταυλισμό Φυλάκιο. Ανάμεσά τους η Baidaa S. και οι γονείς του φερόμενου ως νεκρού κοριτσιού, Maryam B. και Mohammad A.

Το Φυλάκιο είναι ένας καταυλισμός που δεν επιτρέπεται να φύγουν οι πρόσφυγες. Οι δημοσιογράφοι δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις χωρίς άδεια από τις αρχές.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του Spiegel ερεύνησε εκεί χωρίς επίσημη άδεια. Η διεύθυνση του τμήματος στο Αμβούργο είχε δώσει το εντάξει. Ο δημοσιογράφος, ο οποίος είναι επίσης ελεύθερος επαγγελματίας μεταφραστής, εγγράφηκε σε μια ΜΚΟ με αυτή την ιδιότητα με το πραγματικό του όνομα. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσει στα μέλη της προσφυγικής ομάδας στα τέλη Αυγούστου.

Στις ακροάσεις της ενώπιον των ελληνικών αρχών ασύλου στο Φυλάκιο στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου, η Baidaa S., οι γονείς της και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένα κορίτσι πέθανε από τσίμπημα σκορπιού.

Παρόλα αυτά, η συζήτηση στο ελληνικό κοινό για το αν όντως υπήρχε η Μαρία δεν σταμάτησε. Κάποιοι αναρωτήθηκαν πώς γινόταν οι πρόσφυγες να μην ήξεραν πού ακριβώς υποτίθεται ότι θα ταφεί η Μαρία ή γιατί, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, μόνο τέσσερα και όχι πέντε παιδιά της Maryam B. και του Mohammad A. είχαν παραδοθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, το Spiegel απάντησε με ένα άλλο άρθρο και εξέτασε τις αμφιβολίες. Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να πιέσει ορισμένους από τους πρόσφυγες και να αλλάξει τις δηλώσεις τους. Μάλιστα, οι δικηγόροι της ΜΚΟ ανέφεραν καταγγελία δύο προσφύγων ότι τους ζητήθηκε να αλλάξουν τις δηλώσεις τους για τον θάνατο της Μαρίας.

Παρά τις αμφιβολίες για την αλήθεια της ιστορίας, το SPIEGEL απέτυχε να κάνει μια ενδελεχή, αυτοκριτική έρευνα σε πρώιμο στάδιο.

 • Η «πρωταγωνίστρια» Baidaa S. και οι αυτόπτες μάρτυρες… (V: η «δυστυχισμένη» πρόσφυγας με το Instagram και τους 24.000 ακολούθους!!!)

Ο DER SPIEGEL μπόρεσε να εντοπίσει μερικούς από τους άνδρες που είπαν ότι ήταν παρόντες όταν η Μαρία τάφηκε και μίλησε με δύο από αυτούς τηλεφωνικά τον Νοέμβριο. Ο ένας ζει τώρα στη Γερμανία , ο άλλος πιθανότατα στην Ολλανδία. Και οι δύο μένουν σε αυτό: Ένα παιδί πέθανε στον Έβρο εκείνη την εποχή. Δεν θέλουν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τις απωθήσεις. Οι εμπειρίες ήταν πολύ τραυματικές.

Η Baidaa S., η οποία διατηρούσε επαφή με τα μέσα ενημέρωσης και τις ΜΚΟ κατά τη διάρκεια του χρόνου στον Έβρο, ζει τώρα στη Ρηνανία-Παλατινάτο. Λέγεται ότι μεταφέρθηκε σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στη Δράμα, μια πόλη στη βορειοανατολική Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο μαζί με άλλους από την ομάδα του Έβρου. Αλλά λίγο αργότερα δημοσίευσε ένα βίντεο TikTok από μια πτήση που ξεκινά από την Αθήνα. Παρακάτω έγραψε στα αραβικά: «Έφτασα στη Γερμανία, ήταν ένας μακρύς αγώνας.» Το βίντεο έχει διαγραφεί από τότε.

Το πώς η Baidaa S. μπόρεσε να πάρει τα απαραίτητα έγγραφα για να πετάξει στη Γερμανία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να εξηγηθεί.

Σύμφωνα με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει πλέον παντρευτεί έναν Σύριο στη Γερμανία. Από τότε, αναρτά πολλές δημοσιεύσεις στα κανάλια της στο TikTok και στο Instagram.

Περισσότερα από 24.000 άτομα την ακολουθούν στο Instagram στα τέλη Δεκεμβρίου. Αρνείται άλλη μια συνέντευξη στο Spiegel, λέει ο σύζυγός της τηλεφωνικά.

 • Οι γονείς και η φωτογραφία της «Μαρίας» που δεν υπάρχει

Από την άλλη, η Maryam B. και ο Mohammad A., οι γονείς της Μαρίας, είναι έτοιμοι να συναντηθούν στα μέσα Νοεμβρίου σε ένα καφέ στο κέντρο της Δράμας. Η οικογένεια είναι ακόμα κολλημένη στον προσφυγικό καταυλισμό εκεί. Οι δύο απαντούν σε ερωτήσεις, δεν θέλουν να αναφέρονται.

Πριν από τη συνέντευξη, βρίσκονταν σε ένα φωτογραφείο με τα τέσσερα παιδιά για να φωτογραφηθούν για νέα έγγραφα ταυτότητας. Ακόμα δεν έχουν λάβει τα έγγραφά τους. Μπορείτε να δείτε τον φόβο και τη δυσπιστία ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά.

Ο προσφυγικός καταυλισμός, όπου μένει εδώ και μήνες η οικογένεια, βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Δεν υπάρχει τίποτα σε άμεση γειτνίαση εκτός από μερικά βιομηχανικά κτίρια. Υπάρχει εξοπλισμός παιχνιδιού σε μια εσωτερική αυλή και φρουροί ασφαλείας κάθονται σε κάθε έξοδο. Σε αντίθεση με το Φυλάκιο, οι μετανάστες επιτρέπεται να φύγουν από το σπίτι, αλλά όπως σε όλους τους άλλους ελληνικούς καταυλισμούς, οι επισκέψεις είναι δυνατές μόνο με επίσημη άδεια.

Συντεταγμένη στην αρχή, η Maryam B. μιλά για το πόσο δραματικές ήταν οι μέρες στον Έβρο. Πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα για τα παιδιά. Ότι η Μαρία είναι πλέον νεκρή. Κάποια στιγμή αρχίζει να κλαίει. Ο άντρας της φροντίζει τα δύο μικρότερα παιδιά έξω, τα δύο μεγαλύτερα απασχολημένα με ένα κινητό τηλέφωνο στη γωνία.

Η Maryam B. και ο Mohammad A. χρειάζονται περισσότερο από μία ώρα για να μιλήσουν. Ωστόσο, οι αμφιβολίες για την ιστορία της δεν διαλύονται στο τέλος. Οι γονείς δεν μπορούν πλέον να θυμηθούν πού ακριβώς υποτίθεται ότι έχει ταφεί το παιδί και δεν έχουν φωτογραφίες που να αποδεικνύουν την ύπαρξή του -ούτε καν από πριν (!!!).

 • Οι λίστες με τα ονόματα… (V: fake λίστες και «άγνωστοι»… γνωστοί μόνο στις ΜΚΟ)

Μάλιστα, στη λίστα των 50 ατόμων που παρέδωσαν οι ΜΚΟ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 20 Ιουλίου, αναφέρονται μόνο τέσσερα παιδιά της Maryam B. και του Mohammad A: Hassan, Ayah, Hanin και Maria. Η Μάγια, το υποτιθέμενο όνομα του πέμπτου παιδιού, λείπει από το έγγραφο. Σύμφωνα με την οικογένεια, λέγεται ότι είναι η δίδυμη αδερφή της Μαρίας.

Όταν πρόκειται για λίστες ονομάτων για τους πρόσφυγες, στην αρχή υπάρχουν συχνά ασυνέπειες. Σύμφωνα με ΜΚΟ, ένα άλλο όνομα έχει επίσης ξεχαστεί στην περίπτωση του Ομίλου Έβρου.

Ο κατάλογος του ECHR του Ιουλίου δεν είναι ο μοναδικός, ωστόσο, στον οποίο αναφέρονται μόνο τέσσερα από τα παιδιά της Maryam B. Στις αρχές Αυγούστου, οι πρόσφυγες έδωσαν επανειλημμένα λίστες με ονόματα από τον Έβρο στους βοηθούς – ένα πέμπτο παιδί της οικογένειας που ονομάζεται Μάγια δεν αναφέρεται ποτέ.

 • Φωτογραφίες της Μαρίας… (V: ποιού παιδιού φωτογραφία;)

Η φωτογραφία του φερόμενου ως νεκρού κοριτσιού που ήταν διαθέσιμη στο Spiegel δεν αποτελεί απόδειξη ότι το παιδί πέθανε πραγματικά.

Η φωτογραφία στάλθηκε μέσω WhatsApp και δεν περιέχει μεταδεδομένα που να δείχνουν πότε και πού τραβήχτηκε. Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να πούμε αν το κορίτσι μόλις έκλεισε τα μάτια ή είναι νεκρό.

Αφού ανέλυσε τις φωτογραφίες που τράβηξαν οι πρόσφυγες στον Έβρο, η ερευνητική ομάδα του SPIEGEL κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Maryam B. φωτογραφήθηκε μόνο με τέσσερα από τα υποτιθέμενα πέντε παιδιά της.

Επιπλέον, δεν εμφανίστηκε ούτε μία φωτογραφία από την εποχή πριν ή κατά τη διάρκεια της απόδρασης που θα μπορούσε να αποδείξει ότι δεν υπήρχε απλώς μια άλλη κόρη εκτός από τη Hanin και την Ayah, αλλά δίδυμες αδερφές. Η οικογένεια ισχυρίζεται ότι όλες οι αναμνηστικές φωτογραφίες ήταν αποθηκευμένες σε κινητό τηλέφωνο που τους πήραν οι Έλληνες. Οι συγγενείς ή οι γνωστοί δεν μπορούσαν επίσης να στείλουν κανένα φωτογραφικό στοιχείο.

 • Επίσημα συριακά έγγραφα… (V: η εκ των υστέρων δήλωση περισσότερων παιδιών!!!)

Για να αποδείξει ότι τα δίδυμα κορίτσια Μαρία και Μάγια γεννήθηκαν πράγματι, ο δικηγόρος του πρόσφυγα παρείχε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ φωτογραφίες πιστοποιητικών. Η Maryam B. έδειξε επίσης ένα απόσπασμα από το οικογενειακό της βιβλίο στο κινητό της όταν γνώρισε το Spiegel.

Το DER SPIEGEL είχε ελέγξει τις πληροφορίες σχετικά με έναν Σύριο δικηγόρο. Στην πραγματικότητα, και τα πέντε παιδιά είναι επίσημα εγγεγραμμένα στη Συρία. Ωστόσο, η ημερομηνία εγγραφής των τριών μικρότερων, της Μαρίας, της Μάγιας και του Χανίν, είναι η 3η Νοεμβρίου 2022, σχεδόν τρεις μήνες μετά τον υποτιθέμενο θάνατο του παιδιού.

Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι στη Συρία είναι δυνατή η εγγραφή παιδιών χρόνια μετά τη γέννηση. Η χώρα μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο από το 2011. Δεν είναι ασυνήθιστο τα μωρά να πηγαίνουν χωρίς αναφορά στις αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, θα ήταν σχετικά εύκολο να αποκτήσετε επίσημα έγγραφα χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει παιδί: με τις κατάλληλες συνδέσεις, αυτό μπορεί να κανονιστεί με περίπου 50 $ ανά άτομο στα προάστια της Χομς.

Δεν είναι επίσης βέβαιο εάν τα παιδιά της Maryam B. γεννήθηκαν στη Συρία. Άτομο κοντά στην οικογένεια στη Συρία λέει ότι η Maryam B. και ο Mohammad A. διέφυγαν στην Τουρκία πριν από χρόνια. Το ζευγάρι δεν έχει δίδυμα. Ωστόσο, ούτε αυτή η δήλωση μπορεί να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Ακόμα κι αν αποδεικνυόταν χωρίς αμφιβολία ότι η Maryam B. γέννησε τα δίδυμα Maria και Maya στη Συρία, αυτό δεν θα επιβεβαίωνε ότι ένα από τα παιδιά έχασε πράγματι τη ζωή του στον Έβρο.

 • Σκορπιοί στην Ελλάδα… (V: το fake θανατηφόρο τσίμπημα)

Περισσότερα από 30 είδη σκορπιών είναι εγγενή στην Ελλάδα. Όλα έχουν ένα τσίμπημα δηλητηρίου. Αλλά μόνο το Mesobuthus gibbosus υπάρχει στην περιοχή. Κανονικά, ένα τσίμπημα πρέπει να είναι πολύ επώδυνο, όχι θανατηφόρο.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι μεγαλύτεροι μώλωπες είναι επίσης μάλλον απίθανοι. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ένα πεντάχρονο αφυδατωμένο παιδί με κακή υγεία θα μπορούσε να πεθάνει από τσίμπημα σκορπιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εννιάχρονη αδερφή φέρεται επίσης να τσιμπήθηκε και βρήκε τη ζωή της σε κίνδυνο.

Η ελληνική κυβέρνηση έγραψε στο SPIEGEL τον Δεκέμβριο ότι η κοπέλα είχε μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου τον Αύγουστο με εντολή του εισαγγελέα. Υποβλήθηκε σε «ενδελεχή ιατρική εξέταση» στην παιδική κλινική του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, «δεν υπήρξαν κλινικά ευρήματα σε σχέση με τσίμπημα αρθρόποδου (σκορπιού)».

Για λόγους προστασίας δεδομένων, δεν επετράπη στο SPIEGEL να δει τον ιατρικό φάκελο χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου.

 • Το πτώμα (V: ποιο πτώμα;)

Δεν είναι σαφές πού στο νησί λέγεται ότι θάφτηκε το κορίτσι. Σύμφωνα με το ισλαμικό τελετουργικό, είναι στην πραγματικότητα συνηθισμένο να τοποθετείται μια ταφόπλακα. Αυτόπτες μάρτυρες που μπόρεσαν να μιλήσουν στο DER SPIEGEL λένε ότι δεν ήθελαν να σημαδέψουν το σημείο για να εμποδίσουν άλλους μετανάστες να το αντιληφθούν.

Ο κίνδυνος κάποιος να διαταράξει την ηρεμία του παιδιού επειδή υποπτευόταν ότι είχαν θαφτεί πολύτιμα αντικείμενα στο σημειωμένο μέρος ήταν πολύ μεγάλος. Η ελληνική κυβέρνηση το βλέπει αυτό ως απόδειξη ότι κανένα παιδί δεν έχει πεθάνει ποτέ.

Ο υπουργός Μετανάστευσης έγραψε στο Spiegel τον Δεκέμβριο ότι μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, ζητήθηκε από την οικογένεια άδεια να επικοινωνήσει με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, ώστε να ζητήσουν από την Τουρκία να ψάξει για το πτώμα στο νησί.

Οι γονείς αρνήθηκαν. Αφού προέκυψαν στοιχεία που αμφισβήτησαν την ύπαρξη του παιδιού, η οικογένεια ζήτησε στη συνέχεια στον τοπικό εισαγγελέα για την εκταφή του πτώματος – χωρίς όμως να κατονομάσει τόπο για τον προσωρινό τάφο. Ο εισαγγελέας διέταξε την οικογένεια να παράσχει περισσότερες πληροφορίες. Η αρχή δεν θέλει να σχολιάσει την τρέχουσα κατάσταση.

Τα νησιά βυθίζονται μερικώς από το νερό το χειμώνα. Επομένως, όσο περνάει ο καιρός, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να βρεθεί ένα πιθανό πτώμα. Προφανώς, επομένως, η ιστορία δεν θα μπορέσει ποτέ να διευκρινιστεί χωρίς αμφιβολία.

 • Συμπέρασμα

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της πηγής, το DER SPIEGEL θα έπρεπε να είχε διατυπώσει πολύ πιο προσεκτικά τις αναφορές για το πού βρίσκονται οι πρόσφυγες και, κυρίως, ο θάνατος του κοριτσιού.

Ακόμα κι αν δεν υπάρχει τελική απόδειξη, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι κάποιοι από τους πρόσφυγες θα μπορούσαν να έχουν εφεύρει τον θάνατο στην απόγνωσή τους. Ίσως νόμιζαν ότι τελικά θα σωθούν.

Δεν θα βάζουμε πλέον τα προηγούμενα άρθρα για την υπόθεση της Μαρίας στον διαδικτυακό ιστότοπο – ούτε καν σε αναθεωρημένη έκδοση. Πάρα πολλά από αυτά πρέπει να διορθωθούν. Αντίθετα, δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα της εις βάθος έρευνάς μας εδώ.

Πηγή: der spiegel

Πηγή: hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged