Αστέρι που θέλει να γίνει δήμαρχος Θεσσαλονίκης μοιράζει πεντοχίλιαρα – Όχι δικά της αλλά «δικά» μας

Κυβέρνηση
Μοιραστείτε το:

Τα πεντοχίλιαρα της Νοτοπούλου

Τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, η υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις της λόγω και του προεκλογικού αγώνα της για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, υπέγραφε ασταμάτητα αποφάσεις επιχορηγήσεων σε πιθανούς και απίθανους αποδέκτες. Το ίδιο είχε κάνει και τον περασμένο Νοέμβριο.

Το πρωί της περασμένης Κυριακής 4 Φεβρουαρίου ο βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μάρδας ανέβασε στο facebook του φωτογραφίες από τη δραστηριότητά του την ώρα εκείνη. «Από τη γιορτή του Αγίου Τρύφωνα στη Γέφυρα που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος, ο οποίος συμμετείχε επιτυχώς στο πρόγραμμα του Υπ. Μακεδονίας –Θράκης “Νεανικές δράσεις”», έγραψε, ενώ πόζαρε βαριεστημένα ανάμεσα σε άλλους μεσήλικες με ένα πλαστικό ποτήρι στο χέρι. Λίγα λεπτά αργότερα αναγκάστηκε να φύγει από την εκδήλωση των αμπελουργών της Γέφυρας, διότι κάποιοι του φώναξαν να φύγει επειδή ψήφισε την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η όχι και τόσο φιλόξενη για τον κ. Μάρδα εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέφυρας είναι μια από τις πολλές «Νεανικές δράσεις» χρηματοδοτούμενες με πεντοχίλιαρα από την Κατερίνα Νοτοπούλου, μέσω του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης. Άσχετα αν είναι ή δεν είναι «νεανικές».

Όπως για παράδειγμα η επιχορήγηση του φορέα «Γιορτή Τέχνης Φίλων ΕΡΤ Σερρών». Την 1η Φεβρουαρίου εγκρίθηκε η επιχορήγηση του εν λόγω φορέα με το ποσό των 5.000 ευρώ, κατόπιν αιτήματος που είχε υποβληθεί στις 2 Ιανουαρίου 2019.

Πρόκειται για δυο μόνο από τις 43 προτάσεις που επιλέχθηκαν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του έργου «Νεανικές Δράσεις» του Υπουργείου Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, συνολικού προϋπολογισμού 210.000 ευρώ και παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας σε ειδική εκδήλωση στην αποθήκη Γ΄ στο Λιμάνι.

Συνολικά υποβλήθηκαν 64 προτάσεις. Σε όσες δεν εγκρίθηκαν θα δοθεί η ευκαιρία να καλυφθούν από επόμενο πρόγραμμα, υποσχέθηκε η γαλαντόμα υφυπουργός, ενώ τρέχουν ήδη και άλλα τρία προγράμματα του ΥΜΑΘ.

Τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, η Κατερίνα Νοτοπούλου, παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις της λόγω και προεκλογικού αγώνα της για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, υπέγραφε ασταμάτητα τις αποφάσεις των επιχορηγήσεων. Το ίδιο είχε κάνει και τον περασμένο Νοέμβριο.

Ανάμεσα στους χορηγούμενους ήταν πολλοί «συνήθεις ύποπτοι», δηλαδή πολιτιστικοί σύλλογοι οι οποίοι έχουν επιχορηγηθεί στο παρελθόν και περιλαμβάνονται στη λίστα όσων έδωσε στη δημοσιότητα η Νοτοπούλου μόλις ανέλαβε, προκειμένου να δείξει τη διαφοροποίησή της από την προκάτοχό της, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, των ΑΝΕΛ.

Δηλαδή, να δείξει ότι η Κόλλια-Τσαρουχά ήταν «το παλιό» που επιχορηγούσε για ψηφοθηρικούς λόγους και ότι η ίδια είναι «το νέο» που φέρνει έναν αέρα νεανικότητας, ευαισθησίας, αλληλεγγύης και ανανέωσης. Έτσι, υποτίθεται ότι «ξεσκόνισε» τις αποφάσεις των επιχορηγήσεων της Κόλλια -Τσαρουχά.

Όμως και η ίδια δεν πήγε πολύ παραπέρα. Ετσι, βλέπουμε ότι στις 15 Νοεμβρίου 2018 η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου είχε υπογράψει (αρ. απόφασης 5644) την επιχορήγηση του φορέα «Γιορτή Τέχνης Φίλων ΕΡΤ Σερρών» με το ποσό των 3.000 ευρώ, για πληρωμή δαπανών του «2o SERRES MUSIC AND ART FESTIVAL» στο πλαίσιο του έργου «Οργάνωση και συμμετοχή σε δράσεις της Μακεδονίας και της Θράκης».

Βέβαια, ο ίδιος φορέας είχε πάρει 2.000 ευρώ με την 3997 απόφαση της Μαρίας Κόλλια -Τσαρουχά και 1.000 ευρώ με λίγο παλαιότερη απόφασή της ιδίας. Ηθελε να δείξει ότι η Κόλλια-Τσαρουχά ήταν «το παλιό» που επιχορηγούσε για ψηφοθηρικούς λόγους και ότι η ίδια είναι «το νέο».

Οι Σέρρες είχαν μπει στο στόχαστρο της Νοτοπούλου ως ευνοούμενες από την Κόλλια -Τσαρουχά, η οποία εκλέγεται εκεί. Ωστόσο, φαίνεται πως και η ίδια εκτίμησε την ανάγκη για μερίδα του λέοντος στις επιχορηγήσεις και υπέγραψε στις 10/10/2018 απόφαση για επιχορήγηση ύψους 7.000 ευρώ στην «Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Σερρών».

Στις 5 Δεκεμβρίου η Κατερίνα Νοτοπούλου είχε υπογράψει επιχορήγηση 7.000 ευρώ για τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Νέας Τυρολόης Σερρών και πρόσφατα 5.000 για τον Ομιλο ΟΥΝΕΣΚΟ (!) Σερρών. Και παρόλο που υποτίθεται ότι θα επανεξέταζε και θα περνούσε από κόσκινο επιχορηγήσεις όπως αυτή του «Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών Φλώρινας», μια χαρά την υπέγραψε στις 29 Νοεμβρίου 2018.

Αλλά φαίνεται πως μια δίκαιη υφυπουργός δεν πρέπει να κάνει διακρίσεις. Αν και, στην αρχή, φάνηκε ότι δεν θέλει να σχετιστεί με πράξεις της προκατόχου της, όπως οι επιχορηγήσεις αστυνομικών, τελικά υπέκυψε και υπέγραψε στις 30 Νοεμβρίου 2018 απόφαση για επιχορήγηση ύψους 4.000 ευρώ στην «Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Νομού Θεσσαλονίκης» για τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης – έκθεσης γλυπτικής. Το τρελό της υπόθεσης είναι ότι –σύμφωνα με τη διαρροή της ίδιας της Νοτοπούλου- η αρχική έγκριση της Κόλλια -Τσαρουχά (που μπλόκαρε η Νοτοπούλου) για την εν λόγω ένωση ήταν ύψους 2.000 ευρώ!

Βεβαίως, το ότι η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης «την υποχρεώνει» να κατευθύνει σοβαρό ποσοστό ενισχύσεων σε εκδηλώσεις, φορείς και οργανώσεις της Θεσσαλονίκης.

  • Ας πούμε, 7.000 ευρώ στον αθλητικό σύλλογο ΜΕΑΣ Τρίτων, που διοργανώνει τον Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο. Αλλα τόσα (7.000 ευρώ) στο Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης ΕΛ.ΙΝ.Ε.Κ.Α., φορέα που έχει ως στόχο (σύμφωνα με τη δική του διατύπωση) «να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική ατζέντα ανάπτυξης με ρεαλισμό, συνεργασία και σχεδιασμό».
  • Με πεντοχίλιαρα επιχορηγούνται σύλλογοι όπως οι «Φίλοι της Παραλίας». Πρόκειται για άγνωστο στη Θεσσαλονίκη σύλλογο, εκτός εάν η απόφαση εννοεί τον πολύ δραστήριο σύλλογο «Φίλοι της Νέας Παραλίας», τον οποίο η Κατερίνα Νοτοπούλου θέλει να έχει στο πλάι της.
  • Επίσης, η αστική μη κερδοσκοπική ΡΙΦΡΕΣ, η οποία ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με τα αρχεία του ΓΕΜΗ και δεν έχει αναπτύξει κάποια αξιοσημείωτη ή μη δράση.
  • Ακόμη, ο φορέας ACTION ART που αν και ιδρύθηκε από το 2009 εμφανίζει ιδιαίτερη δραστηριοποίηση από το 2017 και πέρα.
  • Η πολιτιστική εταιρία ΕΠΙ ΣΚΟΠΩΝ που αναφέρεται ότι επιχορηγείται, προφανώς είναι ο  πολιτιστικός οργανισμός «Επί σκοπόν», για τον οποίο δεν βρίσκουμε ούτε website ούτε κάποια εμφανή δραστηριότητα.

Συνεχίζουμε με τα πεντοχίλιαρα του ΥΜΑΘ:

  • Το σωματείο ΑΣΤΕΡΙ είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματείο με φιλανθρωπικές φιλοδοξίες, που στόχο έχει να κατασκευάσει ένα Μουσείο Παπουτσιού στη Θεσσαλονίκη.
  • Η Ελληνική Επιτροπή της Εταιρίας ΝΤΑΤΕ ΑΛΙΓΚΙΕΡΙ είναι, μάλλον ο φορέας ΝΤΑΝΤΕ ΑΛΙΓΚΙΕΡΙ (Dante Alighieri) που διενεργεί εξετάσεις Ιταλικής γλώσσας στην Ελλάδα. Υπάρχει και η επιστημονική ομάδα INTELLECTUM, την νομική μορφή της οποίας δεν κατορθώσαμε να εντοπίσουμε.
  • Την προσοχή μας τράβηξε κάποιος φορέας ΠΥΘΙΑ ΑΜΚΕ από το Κοκκινόχωμα Καβάλας, που ασχολείται με σεμινάρια.
  • Το πλέον πρόσφατο στο οποίο μετέχει αφορά «σεμινάριο φυλάκων ιδιωτικής ασφάλειας επιπέδου 2 & προστασίας τρίτου προσώπου – VIP Security» και θα γίνει στην Ελευθερούπολη. Πεντοχίλιαρο και στην Πυθία!
  • Πιο κερδισμένο όλων, όμως, και με διαφορά, ήταν το δίκτυο YOUTH NEST, για το οποίο εγκρίθηκε το ποσό των 18.600 ευρώ προκειμένου να διοργανωθεί μια βραδιά στο Διοικητήριο και να γνωρίσει το κοινό της Θεσσαλονίκης το κτίριο.

Σημειωτέον, ότι το κτίριο βρίσκεται στο ίδιο σημείο περισσότερο από έναν αιώνα και στην εν λόγω εκδήλωση δεν μετείχαν περισσότεροι από 200 Θεσσαλονικείς. Τελικά, τις παλαιοκομματικές μεθόδους πολλοί εμίσησαν. Αλλά τις ψήφους που αυτές φέρνουν, ουδείς. Και ουδεμία…

Ανδρέας Στασινός

Πηγή: Protagon.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged