Ας πληρώσουν και κάτι: Δίωξη σε πρώην στελέχη της ΑΤΕ και «πτωχούς» επιχειρηματίες για δανειοδοτήσεις 134 εκατ. ευρώ

Δικαιοσύνη Τράπεζες
Μοιραστείτε το:

Σε απολογία πρώην στελέχη της ΑΤΕ για δανειοδοτήσεις 134 εκατ.ευρώ

Σε απολογία για κακουργηματικού βαθμού αδικήματα καλεί ο ανακριτής διαφθοράς 13 κατηγορούμενους, πρώην στελέχη και υπευθύνους της Αγροτικής Τράπεζας της περιόδου 2002-2005 καθώς και βασικούς μετόχους της πτωχευμένης εταιρίας SEX FORM, για υπόθεση μη εξασφαλισμένων δανειοδοτήσεων.

Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια που συνέταξε ο αρμόδιος ανακριτής Διαφθοράς, Σωτήρης Τσουβαλάς, τα δάνεια για τα οποία καλούνται να λογοδοτήσουν οι 13 κατηγορούμενοι φθάνουν τα 134 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία χορηγήθηκαν την περίοδο 2002-2005 από την Αγροτική Τράπεζα στην επίμαχη εταιρία εσωρούχων-ενδυμάτων.

Οι κατηγορίες, που κατά περίπτωση καλούνται να αντικρούσουν ενώπιον του ανακριτή οι κατηγορούμενοι, αφορούν τα αδικήματα της απιστίας, της  νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και  της άμεσης συνέργειας σε αυτή, καθώς  της ηθικής αυτουργίας στην απιστία, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο πρώην διοικητής  της ΑΤΕ, πρώην μέλη του Γενικού Συμβουλίου Χορηγήσεων της Τράπεζας που ενέκριναν τα δάνεια, αλλά και βασικοί  μέτοχοι της εταιρείας.

Οι πιστώσεις στην εταιρία εγκρίνονταν προκειμένου να στηριχθούν επιχειρηματικές επιλογές των μετόχων της, με αγορές μετοχών της επιλογής τους. Μόνο μέσα στο 2002 σε ενημερωτικό δελτίο της, η Sex Form ανέφερε ότι πραγματοποίησε αγορές σε 30 και πλέον εισηγμένες μετοχές της τάξης των 137 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εταιρία κυρίως από το 2004 και μετά άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, το 2006 διαγράφηκε από τα Χρηματιστήριο και τελικά πτώχευσε το 2008.

Η υπόθεση της SEX FORM ανήκει στην ευρύτερη δικογραφία που είχε σχηματιστεί το 2015 για δεκάδες επισφαλείς δανειοδοτήσεις της Αγροτικής τράπεζας, με βάση πόρισμα του τότε υπουργού Καταπόλεμησης της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, το οποίο προσδιόριζε την ζημιά του ιδρύματος για το διάστημα 2000-2012, σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: lykavitos.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged