Άνω-Κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ από την υπουργοποίηση των «paidion» του ΓΑΠ Μωραΐτη και Τόλκα

Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

Π. Κουρουμπλής: Αντιδρούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην υπουργοποίηση του Θ. Μωραΐτη

Τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην υπουργοποίηση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, που έκανε λόγω για «πολιτικούς απατεώνες», επιβεβαίωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών 90,1».

Ο  υποψήφιος ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, αναφερόμενος στην αιχμηρή κριτική που είχε κάνει στο παρελθόν ο κ. Μωραΐτης κατά του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας ακόμα και για πολιτικούς απατεώνες, τόνισε ότι ο καθένας πριν μιλήσει πρέπει να «βουτάει τη γλώσσα στο μυαλό του».

«Δεν είχα καμία σχέση με την μετεγγραφή του κ. Μωραΐτη στο ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπω ότι υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι εκτός τόπου και χρόνου. Γι’ αυτό ο καθένας όταν μιλάει θα πρέπει να σκέφτεται, να βουτάει και λίγο τη γλώσσα του στο μυαλό του. Ο καθένας θα κριθεί για αυτά που είπε και για αυτά που κάνει», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Πριν αποφασίσει ο κ. Μωραΐτης να έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να τα σκεφτεί αυτά. Εγώ δεν θα το έκανα, φανταστείτε τώρα εγώ να προχωρήσω στη Νέα Δημοκρατία. Όταν εγώ μιλάω με έντονο τρόπο για αυτό το κόμμα όμως, αποφεύγοντας  τους χαρακτηρισμούς γιατί δεν μιλάω ούτε για απατεώνες ούτε για λωποδύτες. Το να προσχωρήσει ο Μωραΐτης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να προσχωρώ εγώ στη Νέα Δημοκρατία. Ο καθένα σας κριθεί για αυτά που λέει και κάνει».

Ερωτηθείς για την αποκάλυψη του δανείου που πήρε ο Παύλος Πολάκης από την τράπεζα Αττικής, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε «Δεν το ξέρω. Ειλικρινά δεν θα είχα δυσκολία να τοποθετηθώ, αλλά δεν το ξέρω και δεν μπορώ εύκολα να δικάσω», ενώ κληθείς να σχολιάσει την κίνηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας να πάει στο εφετείο τη δικαστική υπόθεση με τον νεκρό πλέον δημοσιογράφο Βασίλη Μπεσκένη ανέφερε: «Με βάζετε σε μία θέση να πω πράγματα… Υπάρχουν, στη ζωή των πολιτικών, και άτυχες στιγμές».

Δ. Τζανακόπουλος: Η υπουργοποίηση Μωραΐτη – Τόλκα είναι βήμα στον προοδευτικό πόλο

Για στρατηγική κίνηση που αποσκοπεί στη «συγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού πόλου» και η οποία δείχνει ότι δεν περιορίζεται στα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε στο ραδιοφωνικό σταθμό 984 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την τοποθέτηση των δυο ανδρών, σε υπουργικές θέσεις, λίγους μήνες πριν τις εκλογές.

«Ο ανασχηματισμός ως προς την επιλογή προσώπων, αναδεικνύει την πρόθεση του πρωθυπουργού, να υπάρξει συνεργασία του ευρύτερου προοδευτικού χώρου», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η τοποθέτηση αυτή, «αναδεικνύει την πρόθεση να υπάρξει μία αναφορά και μία συνεργασία του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, με δεδομένο ότι το ΚΙΝΑΛ πλέον, έχει πάρει πολιτικές αποφάσεις που το οδηγούν σε μία πολιτική ταύτιση με τη Δεξιά στη χώρα μας».

Σχετικά με τις ευρωεκλογές, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «κατέβει με το όνομά του» και το ψηφοδέλτιό του θα αποτυπώνει την ανάγκη για ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες της Αριστεράς με τον σοσιαλιστικό και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Με αφορμή τη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η πρόταση να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στην επόμενη εκλογή ο Προκόπης Παυλόπουλος, δεν είναι πρόωρη και τόνισε ότι ο ΠτΔ αποτελεί «παράδειγμα ευπρέπειας και αφοσίωσης στο εθνικό συμφέρον».

Στις κατηγορίες της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρατηγική δεξιάς παρένθεσης, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι, «αφού η ΝΔ έχει τις αμφιβολίες της δεν χρειάζεται παρά να δεσμευτεί ότι θα προτείνει και εκείνη τον κ. Παυλόπουλο (…) εφόσον ο κ. Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές, πράγμα το οποίο φαίνεται όλο και περισσότερο απίθανο».

Ερωτηθείς σχετικά με το άρθρο 32 και ειδικότερα ως προς τη διάταξη που αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, η οποία, όπως ισχυρίζεται η ΝΔ καταψηφίστηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι έχουν καταψηφιστεί κάποια «παρακολουθηματικά άρθρα» για την εξεύρεση συναίνεσης ως προς το ζήτημα.

Πρόσθεσε επίσης, ότι στην επόμενη Βουλή «θα έχουμε μία πολύ πιο ισχυρή πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε διαφορετικούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και θεωρώ ότι πολλά από τα κόμματα που θα συμμετέχουν στην αναθεωρητική διαδικασία στην επόμενη Βουλή, θα έχουν πάρει το μάθημά τους μετά και από τα εκλογικά αποτελέσματα».

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι πριν από τις ευρωεκλογές θα είναι έτοιμο το πόρισμα της επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να ληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες.

Αντιδράσεις από τους 53+ του ΣΥΡΙΖΑ για τα πρόσωπα του ανασχηματισμού

Σάρκα και οστά λαμβάνουν πλέον οι… ψίθυροι κατά του ανασχηματισμού στον ΣΥΡΙΖΑ με τους 53+ να υποστηρίζουν ότι η «μεταγραφή» δύο στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι λάθος και ότι τουλάχιστον θα έπρεπε να έχει συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Τη δυσφορία που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από την υπουργοποίηση του Θάνου Μωραίτη και του Άγγελου Τόλκα, φέρνει στο φως άρθρο του Παύλου Κλαυδιανού το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εποχή και το site Commonality, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ανασχηματισμός που προκαλεί ερωτήματα». Ο Π. Κλαυδιανός υπήρξε μέλος της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ενώ η ιστοσελίδα Commonality είναι το βήμα των 53+ στο Διαδίκτυο. 

Στο άρθρο του αναφέρει ότι η υπουργοποίηση δύο κεντρικών στελεχών τού ΠΑΣΟΚ δημιουργεί σειρά ερωτημάτων, καθώς έως λίγους μήνες πριν είχαν υπεύθυνες θέσεις στο ΚΙΝΑΛ και δεν μοιάζει με όλες τις προηγούμενες χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συγκεκριμένη επιλογή ως «το λιγότερο λάθος» που δίνει έδαφος στην υπονόμευση της κυβέρνησης. 

Κλείνοντας το άρθρο του ο Π. Κλαυδιανός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο ανασχηματισμός σε μια κυβέρνηση είναι ευθύνη του πρωθυπουργού αλλά γίνεται μέσα σ΄ ένα πλαίσιο και εξυπηρετεί στόχους, οι οποίοι είναι συλλογικά ορισμένοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό ίσχυε ακόμα περισσότερο, διότι τα πρόσωπα που επιλέχτηκαν σηματοδοτούσαν σειρά πραγμάτων που χρειάζονταν συζήτηση κάτι που έπρεπε να γίνει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την παραμονή του ανασχηματισμού. 

Αναλυτικά το άρθρο του Π. Κλαυδιανού αναφέρει τα εξής:

«Ανασχηματισμός που προκαλεί ερωτήματα

Η αίσθηση που είχε διαμορφωθεί έως την Παρασκευή το πρωί σχετικά με τον επικείμενο μικρό ανασχηματισμό, ήταν ότι, ως συμπληρωματικός, θα είναι ρουτίνας, με εύλογες κινήσεις-τοποθετήσεις. Γι΄ αυτό και πέρασε αρκετός χρόνος απ΄ όταν προέκυψε η ανάγκη να συμπληρωθούν – ή και να μην πληρωθούν, λίγη φειδώ σε υπουργικές θέσεις δεν θα έβλαπτε– οι κενές θέσεις. Όμως, τελικά, δεν ήταν καθόλου έτσι. Ο ανασχηματισμός έχει πίσω του ολόκληρο σκεπτικό και στόχους, που εμπλέκονται με μια συζήτηση που έχει ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ για τις συμμαχίες του και τον τρόπο υλοποίησής τους.

Η υπουργοποίηση δύο κεντρικών στελεχών τού ΠΑΣΟΚ δημιουργεί σειρά ερωτημάτων, καθώς έως λίγους μήνες πριν είχαν υπεύθυνες θέσεις στο ΚΙΝΑΛ και δεν μοιάζει με όλες τις προηγούμενες, κατ΄ αρχάς ως προς αυτό. Ως ενεργά στελέχη με τοποθετήσεις τους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν τώρα μοναδική τροφή στον αντικυβερνητικό Τύπο για το αγαπημένο του έργο φθοράς της κυβέρνησης. Σε μια στιγμή που δημιουργείται θετικό ρεύμα προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ στον ανένταχτο κόσμο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, το οποίο η αντιπολίτευση προσπαθεί να ανακόψει δια της διαβολής ότι «το δέλεαρ είναι οι υπουργικές θέσεις», είναι το λιγότερο λάθος να επιλέγονται δύο στελέχη εκ του ΚΙΝΑΛ και να δίνουν έδαφος στην υπονόμευση.

Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις

Αλλά το ουσιαστικό ζήτημα που προκύπτει, για το οποίο ως φαίνεται υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, είναι πώς θα συνεχισθεί η προσέγγιση με την κόσμο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς: Θα συνεχιστεί το μοντέλο του Μεγάρου Μουσικής, δηλαδή του διαλόγου με ευρεία συμμετοχή για συγκεκριμένα θέματα ή θα επιδιωχθεί προσέγγιση μέσω αξιοποίησης στελεχών σε υπουργικές και άλλες θέσεις; Είναι ένας τρόπος που δεν προσιδιάζει σε μια συγκεκριμένη αντίληψη και πρακτική για τις συμμαχίες στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, ακόμα και με πρόσωπα. Ο οποίος επιπλέον, ενδεχομένως, απογοητεύει, δεν ενθαρρύνει.

Με την ευκαιρία, πρέπει να παρατηρηθεί ότι η όλη εργασία της πραγματοποίησης συμμαχιών και προσέγγισης της Κεντροαριστεράς, καθώς είναι πολύ απαιτητική και χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς, θα ήταν σωστό να σχεδιάζεται και παρακολουθείται από υπεύθυνη ομάδα στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι να γίνεται ευκαιριακά και αποσπασματικά. Και, κυρίως , ότι αυτό είναι δουλειά του κόμματος και όχι της κυβέρνησης, ακόμα και όταν αξιοποιείται η εμπειρία και η γνώση της.

Με το βλέμμα και στην αριστερά

Υπάρχει, όμως, κι ένα ακόμα ζήτημα. Το κύρος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του, υποδεικνύει ότι δεν πρέπει το ενδιαφέρον να είναι μονοσήμαντο προς την Κεντροαριστερά. Υπάρχει και η Αριστερά, την οποία μπορεί να τη συναντήσει κανείς με πολλές μορφές – διανοούμενοι, καλλιτέχνες, ακτιβιστές, συνδικαλιστές, ανένταχτοι αριστεροί και αριστερές… Υπάρχει πολιτική και γι΄ αυτή την πλευρά; Υπάρχει σχέδιο προσέγγισης με όλο αυτό το δυναμικό; Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει καθυστέρηση εδώ.

Ο ανασχηματισμός σε μια κυβέρνηση είναι ευθύνη του πρωθυπουργού. Είναι αλήθεια αυτό, όπως είναι και το ότι ένας ανασχηματισμός γίνεται μέσα σ΄ ένα πλαίσιο και εξυπηρετεί στόχους, οι οποίοι είναι συλλογικά ορισμένοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό ίσχυε ακόμα περισσότερο, διότι τα πρόσωπα που επιλέχτηκαν σηματοδοτούσαν σειρά πραγμάτων που χρειάζονταν συζήτηση. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την παραμονή του ανασχηματισμού, ήταν δυνατόν να γίνει αυτό».

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged